Până la construirea unui nou stadion, fanii lui Dinamo ce mai trec prin „Groapă”, de dragul vremurilor frumoase trăite acolo, au parte de o arenă ce pare să se autodemoleze. Asta înainte ca atât de așteptatele buldozere să vină să pună la pământ ruina actuală. Peisajul e crunt, mai rău chiar decât prezentul echipei de fotbal.
Au fost atât de multe proiecte încât orice fan al lui Dinamo, chestionat pe tema stadionului, începe să râdă. Repetând o celebră expresie a unui fost patron dinamovist: „Știu locul, știu când, știu suma", în cazul noii arene a „câinilor" se aplică doar două. Se știe locul, se știe un cost aproximativ, nu se știe totuși și când.
A trecut EURO 2020, unde „Ștefan cel Mare" era inițial inclus în proiect. S-a ținut chiar cu un an întârziere. Acum s-a dus și Mondialul și probabil că va mai trece măcar un European și Dinamo, între timp ajunsă în Liga a 2-a, tot nu va avea o casă nouă.
Stadionul Dinamo, o rușine a prezentului
Promisiuni de la autorități, presiuni din partea fanilor. Nimic nu s-a mișcat în „Groapă” ani în șir. Abia săptămânile trecute CNI a anunțat că a decis cine va fi constructorul. Iar în Ștefan cel Mare totul devine mai horror pe zi ce trece. Depășit e un cuvânt prea mic pentru ceea ce e azi casă doar pentru CS Dinamo. Pentru că echipa de fotbal preferată de fani, din Liga a 2-a, e personaj în „Cireșarii”. Se mută pe unde poate. Când la Clinceni, când la Giurgiu. Unde e liber, unde își permite.
VIDEO. Bătrânul „Dinamo”, ultimele săptămâni în mizerie » Cum arată arena din Ștefan cel Mare, care pare să se autodemoleze
Timp în care locul unde a fost răpusă Everton, unde s-au trăit atâtea derby-uri cu Steaua se prăbușește. Pentru că spre asta se îndreaptă stadionul Dinamo. În paragină e de ani buni. Nici gazonul, o mândrie altădată la Dinamo, nu mai ține pasul. Neîngrijit, într-o imagine de ansamblu din dronă arată rău. Foarte rău. Plin de porțiuni uscate, pe alocuri pet-uri uitate, inundat în unele zone.
Ăsta e Dinamo azi
În tribune lucrurile sunt și mai dificil de privit. Scaune lipsă și bare de susținere ruginite. Trepte roase. Vopseluri pestrițe. Plin de gunoaie, ușor de dedus că de la ultima curățenie s-au scurs câteva anotimuri. Dacă acoperișului îi lipsesc câteva bucăți, fanii pot sta liniștiți. În doar câteva luni vor putea privi meciurile de la umbra unor copaci ce cresc prin betonul crăpat.
Pline de rugină, cișmelele au luat locul coșurilor de gunoi, iar zidurile arenei arată decent doar în locurile unde suporterii au trecut la creație și au desenat idolii ce altădată încântau pe stadionul Dinamo. Băncile de rezerve, ce-au adăpostit cândva nume ca Dănciulescu, Niculescu sau Marius Niculae, pot fi folosite doar stând în picioare.
Foto: Așa arată acum stadionul din „Ștefan cel Mare”
Fotoliile, mândria șefilor dinamoviști de altădată, au devenit o glumă. Tapițeria a sărit, iar unul dintre ele pare mai degrabă un șezlong improvizat. O imagine cruntă a unui prezent cenușiu.
2023, anul victoriei
Însă sunt promisiuni. Cuvinte ce se repetă de ani buni pentru dinamoviști. Lucrările pentru noul stadion vor începe, cel mai devreme, în primăvara anului viitor. Cu mult fast și pieptul umflat, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, anunță că în primăvara lui 2023 actuala construcție va fi jos. Urmând ca pe finalul anului să înceapă efectiv lucrările la noua arenă. Deocamdată stadionul încă e folosit de diferite secții ale CS Dinamo. Inclusiv fotbal. Nu și de clubul din Liga 2.
25.000 de locuriar urma să aibă noul stadion al lui Dinamo
Conform CNI, lucrările la stadionul Dinamo vor dura între 18 și 24 de luni, iar costul investiției se va ridica la aproximativ 90-100 de milioane de euro. „Au fost niște probleme cu actele, cu Primăria. În toamna lui 2025 e gata stadionul. Cu 25.000 de locuri. Se face pe amplasamentul vechi. O să coste 80-90 de milioane de euro, spre 100. Costă cam mult, fiindcă o să se facă deasupra loc să aterizeze elicopterele pentru Spitalul de Urgență. Să nu mai aterizeze pe velodrom.
3 aniva dura demolarea actualului stadion și construcția noii arene, conform ministrului Bode
În 2025, Dinamo are sigur stadion. O să fie vreo 3 săli de sport, hoteluri, restaurante. Va aparține de Ministerul de Interne”, spunea Dănuț Lupu, un apropiat al clubului CS Dinamo. Pentru moment, o singură certitudine: buldozerele nu vor intra pe arena din Șoseaua Ștefan cel Mare măcar până la 1 februarie 2023.
Ce a zis Lucian Bode la gala Dinamo:
- „Suntem într-o situație fericită. Zilele trecute s-a finalizat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Odată cu semnarea contractului, termenul este de 90 de zile. Valoarea contractului este de 800.000 de lei. În 90 de zile, antreprenorul se angajează să pună pe masă un document din care să rezulte toată documentația pentru demolarea actualului stadion, o proiecție pentru indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion".
- „Estimăm că vom putea construi un complex sportiv cu aproximativ 25.000 de locuri, valoarea estimată fiind la 350 de milioane de lei. Așadar, 90 de zile studiul de fezabilitate, apoi aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotărâre de guvern".
- În paralel, realizăm licitația pentru proiectare și execuție. Se va realiza demolarea stadionului actual, iar proiectarea noului stadion în etape. Estimez că în doi ani și jumătate, maximum 3 ani, putem vorbi despre un complex sportiv nou, modern, la Dinamo".
- După finalizarea studiului de fezabilitate, suntem obligați să demolăm stadionul. Am bugetat acest lucru în bugetul MAI pentru anul 2023, nu avem niciun impediment. Sperăm să începem efectiv lucrările cel târziu la sfârșitul anului viitor".
Cred că se întorc vremurile de altădată. Am spus că nu mă reîntorc până nu se construiește un nou stadion. Au trecut 32 de ani de când am mai fost pe acest stadion doar ca adversar, în două rânduri, cu Rapid. Sper să mă revăd cu domnul Bode peste 3 ani, când va tăia panglica stadionului.
- Mircea Lucescu, în momentul anunțului construirii noului stadion
Fiți siguri că Dinamo va avea un stadion nou. CNI are termeni clari, Guvernul sprijină această investiție, așa că nu ne rămâne decât să ne vedem sănătoși la inaugurare.
- Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației
Cum ar urma să arate noul stadion Dinamo
- capacitate de 25.000 de locuri.
- propria parcare pentru publicul VIP, cu până la 200 locuri
- suprafaţă de joc hibridă (gazon natural ranforsat cu fibre sintetice), prevăzută cu sistem de aspersoare și de drenare a apelor şi instalaţie de încălzire și degivrare
- patru vestiare, două săli de încălzire, spații pentru staff-ul tehnic, oficiali și organizatori
- o boxă generoasă pentru presă
- 12 loje, spațiu de ospitalitate de minimum 400 mp, separeuri și restaurant
- 2.000 de locuri pentru zona VIP, incluzând locurile din loje
- spații pentru spectatorii cu dizabilități
- tribunele vor fi integral acoperite, iar locurile vor avea o bună vizibilitate către teren
- va avea heliport
- magazine de suveniruri, de articole sportive (fan-shopuri) și spaţii pentru alimentaţie tip fast-food & băuturi răcoritoare, amplasate în fiecare tribună a stadionului
- restaurant
- spaţiu expoziţional pentru „Muzeul Dinamo"
- hotel pentru sportivi (circa 40 camere).
{{text}}