Liga 1

7 stadioane-fantomă din România » De la proiectul megalomanic al lui Ceaușescu, la arene europene transformate în gropi de gunoi

+32 Foto
Tot mai multe stadioane moderne au apărut în România în ultimii ani. Există în continuare și arene date uitării, peste care s-a așezat praful sau rugina.

Articol de Vlad Nedelea  —  vineri, 24 februarie 2023

Tot mai multe stadioane moderne au apărut în România în ultimii ani. Există însă în continuare și arene date uitării, peste care s-a așezat praful.

În ultimii doi ani, Gazeta Sporturilor a cutreierat țara și a vizitat stadioane care la un moment dat însemnau ceva în fotbalul românesc. Multe dintre ele au fost complet abandonate și scoase din uz.

Stadionul din Medgidia, un uriaș al României, cu peste 30.000 de locuri, zace într-un peisaj gri, fără planuri de viitor. În oraș a fost reînființat un club sportiv, cu mai multe secții, ce caută înalta performanță, însă deocamdată nu pot decât să îngrijească ce a mai rămas din vechea arenă.

+32 Foto
Stadionul din Medgidia / FOTO: GSP.ro

Inaugurat pe 22 octombrie 1978, a găzduit primul meci de fotbal în 1980. Are o capacitate de 32.860 de locuri, ce l-a situat pe locul 2 în România. 

Acum, în incinta complexului, există un restaurant și un hotel de 3 stele cu 54 de camere. La inaugurare, deținea un teren mare de fotbal, 3 terenuri de antrenament, un teren de atletism (zgură), un teren de handbal, un patinoar, un bazin olimpic, două bazine cu apă, o sală de lupte, o sală de sport.

Stadionul „Petre Libardi”, casa „minerilor” de la Jiul Petroșani, e o umbră a arenei unice la momentul construcției, având două tribune acoperite. Uitat, lipsit de finanțare serioasă, stadionul e îngrijit parțial, cât să fie funcțional petru o echipă de Liga 3.

+32 Foto
Stadionul din Medgidia / FOTO: GSP.ro

15.500 de locuriare stadionul Jiul, care, la inaugurare, când nu erau scaune, putea găzdui 30.000 de oameni

Stadionul ”Tineretului” din Urziceni, locul care a cunoscut și bucuria unui titlu miraculos cucerit de Unirea în 2009, a supraviețuit cu greu anilor de abandon și vandalizare. 

+32 Foto
Stadionul din Medgidia / FOTO: GSP.ro

Întreținută acum cu fonduri discrete dinspre Primărie, arena de 7.000 de locuri poartă în toate încheieturile urmele decăderii, terenul rivalizează cu un câmp de cartofi, iar măruntaiele complexului găzduiesc stive de obiecte din resursele comunității.

>

Arena echipei Farul se află într-o stare de degradare totală şi va fi demolată în vara anului viitor. Pe acest stadion se antrenează juniori de la clubul din Constanța, care practică fotbalul doar din pasiune, la nivel de amatori.

Noul stadion din Constanța va avea o capacitate de 18.000 de locuri și va fi gata în 2025, după o investiție de 100 de milioane de euro. Între timp, în așteptarea buldozerelor care să o pună la pământ, vechea arenă cade pradă buruienilor și ciulinilor, singurul lucru funcțional fiind pista de atletism.

La finalul lui 2020, reporterii Gazetei au vizitat „Municipalul” care altădată aduna aproape 20.000 de oameni la partidele importante din Liga 1, iar impresia a fost aceeași ca la ultima prezență acolo, acum 4 ani: o amintire murdară a unui loc care, cândva, se putea numi stadion, în prezent o ruină, cadru perfect pentru o peliculă horror.

+32 Foto
Stadionul din Medgidia / FOTO: GSP.ro

Arena veche va fi demolată și înlocuită cu una modernă, în același amplasament.

Pe vremuri, Scorniceștiul se lăuda cu unul dintre cele mai frumoase stadioane din țară și cu o echipă ce avea un progres rapid, complet neașteptat. Azi, în localitatea natală a lui Ceaușescu, echipa de fotbal e rușinea Ligii a 4-a Olt, iar stadionul arată ca după război.

>

Până la finalizarea discuțiilor pentru un nou stadion în Hunedoara, arena „Michael Klein” își trăiește ultimii ani într-o stare avansată de degradare. Locul unde s-au născut legende ale fotbalului românesc e departe de anii de glorie, când Corvinul reprezenta o forță a primei ligi.

+32 Foto
Stadionul din Medgidia / FOTO: GSP.ro

Studiul de fezabilitate pentru noul stadion din Hunedoara, un proiect estimat la 54 de milioane de euro, a fost finalizat. Construcția propriu-zisă ar urma să înceapă în anul 2024.

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.