Liță Dumitru a fost întotdeauna un personaj incomod, care a spus ce a gândit. Inclusiv înainte de '89, când rigorile presei erau altele, iar el era mult mai tânăr, cel care împlinește azi 73 de ani nu se ferea să-și facă publice sentimentele și ideile.
- Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție
Dovadă că a așa au stat lucrurile este și un scurt interviu pe care Dumitru, pe atunci căpitan al Stelei, l-a oferit chiar la începutul anului 1977 săptămânalului „Flacăra”.
Săptămânal care dorea să afle care este părerea sinceră a celor implicați în fotbal despre presa de sport din țară. În acel moment, exista un singur ziar de specialitate, „Sportul”, însă mai toate celelalte publicații aveau rubrici de sport consistente.
2 trofee de „Fotbalistul român al anului”are Liță în palmares, în 1973 și în 1975
Liță nu s-a ferit să dea exemple concrete de „dușmani”, Radu Urziceanu și Ioan Chirilă, pe care-i bănuia de simpatii dinamoviste, după cum criticile elegante ale scriitorilor Eugen Barbu și Adrian Păunescu nu l-ar fi deranjat prea mult. De precizat că Păunescu era directorul „Flăcării”, iar Barbu avea o rubrică permanentă în respectiva revistă.
Liță Dumitru: „A zis că mă uit la ceasul stadionului în loc să dau în minge”
- Liţă, cum ţi se pare presa sportivă?
- În general bună, obiectivă, informată, exactă.
- În particular?
- În particular, am unele rezerve faţă de câţiva slujitori ai condeiului.
- La urma urmei, cine nu-ţi place?
- Nu e riscantă întrebarea?
- Ba da.
- Atunci vreau să se ştie că nu-mi place Radu Urziceanu, care „merge” cu Dinamo pe faţă. Cred că are ceva cu mine şi-mi aduc aminte că într-un comentariu la televiziune, acum doi ani, m-a făcut cu ou şi cu oţet, afirmând, fără nici o acoperire, că joc în dorul lelii, că mă uit la ceasul stadionului, în loc să dau cu piciorul în minge, că nu prezint interes pentru echipa Steaua! E drept că nu totdeauna am jucat cu maximum de randament, dar totdeauna am dorit să fac totul pentru Steaua.
Liță Dumitru: „Barbu și Păunescu m-au «ars» cel mai tare”
- Cum îți plac cei care te-au criticat și te critică?
- Nimeni nu m-a „ars” mai tare decât scriitorii Eugen Barbu şi Adrian Păunescu. De cele mai multe ori dânşii au avut dreptate şi am învăţat din critica făcută. În plus, stilul frumos şi elegant al celor doi m-a ajutat şi din alte puncte de vedere.
- Ce alte simpatii mai ai în presă?
- Ţin sincer la aprecierile făcute de Marius Popescu, Eftimie Ionescu, Ovidiu loaniţoaia şi loan Chirilă, chiar dacă ultimul s-a dat, de vreo câţiva ani, cu Dinamo. Pe ceilalți, recunosc, nu-i ştiu prea bine.
- Altceva?
- Numai interviul ăsta nu-mi trebuia!
Norocul meu e că nu depind de un ziarist sau altul care ține cu Dinamo și nu înghite Steaua. Depind numai de jocul meu. Și dacă joc cum trebuie, iar 80.000 de oameni văd că Dumitru a mers bine, nu mai contează că al 80.001-lea nu m-a «văzut». Mingea nu poate să mi-o ia nimeni. Nici chiar un ziarist...
Idol mi-a fost Emil Dumitriu, Nichi cum îl știe toată lumea. Deși era doar cu vreo 8 ani mai mare decât mine, mereu l-am privit ca pe un zeu. Dincolo de tehnica impecabilă și de eleganța în joc, la el am apreciat și calitățile umane.
Cei mai tari adversari? Pelé și Cruyff. Iar din țară, Dobrin. L-am marcat de câteva ori în partidele directe, apoi am renunțat. Mă enerva că mă dribla cu ușurință, mă înnebunea cu fentele lui. Ce mai încolo și încoace, mă făcea de râs în fața tribunelor!
- Liță Dumitru, în „Flacăra” din ianuarie 1977
6 trofeea cucerit fotbalistul Dumitru: două titluri de campion, ambele cu Steaua ('76, '78), și patru Cupe ale României (una cu Rapid, în '72, două cu Steaua, în '76 și în '79, și una cu Craiova, în '83)
CV Ion „Liță” Dumitru
- S-a născut pe 2 ianuarie 1950, la București
- A făcut junioratul la Confecția București (1963-'64) și la Rapid ('64-'67)
- A jucat, ca mijlocaș central/ofensiv, la formațiile: Rapid ('68-'72, '86-'88), Steaua ('72-'80), Poli Timișoara ('80-'82, '84-'85), Universitatea Craiova ('82-'83), CFR Timișoara (L2, '83-'84)
- A debutat în Divizia A pe 10 martie 1968, în partida FC Argeș - Rapid 3-0
- Ultima apariție în L1 a bifat-o pe 19 iunie 1988, Steaua - Rapid 5-0
- Meciuri / goluri în prima ligă: 442 / 64
- Meciuri / goluri în Cupa României: 51 / 13
- Meciuri / goluri în cupele europene: 28 / 2
- Selecții / goluri în naționala de seniori: 50 / 10
- La Mondialul din 1970, a evoluat în toate cele 3 jocuri din „grupa morții”: 0-1 cu Anglia, 2-1 cu Cehoslovacia, 2-3 cu Brazilia
- Ca antrenor a activat în perioada 1985-2017 la o mulțime de cluburi din țară și din străinătate. Cea mai importantă performanță a obținut-o în Siria, unde a devenit campion în 1999, cu Al Jaish
{{text}}