Opinii

Pariurile GSP

Articol de Dan Udrea  —  marţi, 03 ianuarie 2023

Ce provocări ne așteaptă în 2023? Fotbalul are dileme mai mari ca niciodată: primele două reprezentative sunt în fața unor încercări mari, Euro de tineret și preliminarii de Euro la seniori, în vreme ce CFR, Rapid și Dinamo își pun întrebări diametral opuse: record-istoric?, Centenar-poveste?, moarte-faliment? 

1. Vom obține accesul la Euro 2024?

Recentul Campionat Mondial l-am privit la televizor, din perspectiva participării naționalei noastre. Așa am procedat și cu Europeanul din 2020.

Privim însă înainte cu speranță, mai ales că ne așteaptă un an plin cu o campanie de Euro, unde accesul e mult mai ușor decât la un CM. Nici grupa nu e de speriat, în plus, chiar și locul 2 merge direct la competiția pe care o va găzdui Germania peste un an și jumătate.

Da, nu mai avem jucători buni pe afară, unii chiar au început să ne și părăsească înainte de a afla dacă ei chiar sunt buni pentru națională, însă atunci când trebuie să ne duelăm cu Israel și Kosovo pentru un loc la Euro, nu prea mai putem avea motive să căutăm scuze. Ci doar să arătăm că încă mai trăim și noi în acest sport.

Până și programul ne avantajează. Începem, în mod normal, cu 6 puncte, după care ne așteaptă, în iunie, o dublă teribilă. În toamnă, din 6 meciuri, nu mai puțin de 4 le disputăm acasă, plus atuul că întâlnim Elveția, marea favorită, în chiar ultimul joc, moment în care aproape sigur adversarii vor fi deja cu biletele de Germania în buzunar.

Până aici a vorbit optimistul din mine, acum trebuie să exprim și gândurile obiective: vom rata și această campanie. Argumentele? Sunt atât de multe încât, dacă le-aș înșira pe toate, v-aș strica tot anul sportiv și toate speranțele pe care le aveți încă din primele zile ale lui 2023.

Mi-aș dori să fim la Euro, în 2016 am văzut la Paris ce înseamnă să ai țara ta prezentă la turneu, însă am lansat un pariu imediat după tragerea la sorți, pe care îl reamintesc: eu cred că vom termina chiar și sub Kosovo!

Grupa din care facem parte: 

  • Elveția 
  • Israel 
  • România 
  • Kosovo 
  • Belarus 
  • Andorra

Programul nostru: 

DataMeciulCine transmite
25 martieAndorra - RomâniaAntena 1
28 martieRomânia - BelarusPrima TV
16 iunieKosovo - RomâniaAntena 1
19 iunieElveția - RomâniaPrima TV
9 septembrieRomânia - IsraelPrima TV
12 septembrieRomânia - KosovoAntena 1
12 octombrieBelarus - RomâniaAntena 1
15 octombrieRomânia - AndorraPrima TV
18 noiembrieIsrael - RomâniaPrima TV
21 noiembrieRomânia - ElvețiaAntena 1
# toate meciurile vor începe la ora 21:45  

VERDICTUL MEU privind calificarea la CE 2024 - NU

2. Ne vom mulțumi doar cu organizarea CE U21?

Avem în acest an și o competiție importantă pe care o vom găzdui: Campionatul European de tineret. Două grupe în România, două în Georgia. Organizarea e în sine un succes, dar ne vom rezuma doar la atât?

Administrația Burleanu merită o bilă albă pentru aducerea acestui turneu aici, mai departe e și treaba staff-ului tehnic și, mai ales, a jucătorilor de a demonstra că putem atinge măcar faza sferturilor de finală, prima de după grupe.

Adversarele nu sunt nici prea-prea, nici foarte-foarte. Spania e foarte bună, Croația doar bună, iar Ucraina are alte probleme, nu e focusată pe fotbal.

La precedentul turneu final, România a terminat pe locul 3, la egalitate cu Olanda și Germania, dar a pierdut calificarea în "sferturi" din cauza golaverajului, fără să piardă niciun meci. Spania și Croația, adversare acum pentru noi, au jucat în meci direct în "sferturi" în 2021 și s-au impus ibericii, scor 2-1, care aveau să fie eliminați în semifinale de Portugalia, scor 1-0.

Turneul va fi și criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara lui 2024. Franța e deja calificată, iar dacă naționala din Hexagon va fi în semifinale, atunci toate celelalte echipe din penultimul act vor obține și ele biletele pentru Olimpiadă. România a fost la JO de la Tokyo, disputate în 2021, după ce a jucat semifinale la CE de tineret, cu Rădoi antrenor, în vara lui 2019, la turneul din Italia și San Marino.

Cum ar putea arăta o echipă-tip a României

Târnovanu - A. Dumitrescu, Drăgușin, Racovițan, Țicu - Sefer, Screciu, Grameni, Oct. Popescu - Markovici, L. Munteanu

Rezerve: Hindrich, Lixandru, Miculescu, Petrila, Ișfan, Câmpanu, Dican

Grupa din care facem parte

  • România 
  • Spania 
  • Ucraina 
  • Croația

Programul nostru

21 iunie, ora 21:45România - SpaniaStadion Steaua
24 iunie, ora 19:00România - UcrainaStadion Steaua
27 iunie, ora 21:45România - CroațiaStadion Steaua

VERDICTUL MEU dacă vom trece de faza grupelor - NU

3. Va reuși Rapid sărbătoarea totală la aniversarea Centenarului?

„1923 s-a născut un mit". Scandarea galeriei din Giulești va avea o valoare și mai mare pe parcursul acestui an. Clubul va împlini în vară 100 de ani. Și, chiar dacă nu o rostesc cu voce tare, toți cei din Grant visează cu ochii deschiși la o sărbătoare de proporții: câștigarea titlului de campioni în anul Centenarului.

Deocamdată, Rapid e departe de acest obiectiv. În mare parte și-a asigurat accesul în play-off, are 8 puncte peste linia primelor 6. În schimb, distanța față de primele două cluburi, Farul și CFR, e de 7 și 6 puncte. Înjumătățirea ar reduce ecartul, iar Rapid e echipa care are cel mai ușor program în ultimele 9 runde ale sezonului regulat.

În continuare, forța Rapidului va sta în defensivă, unde trioul Horațiu Moldovan - Săpunaru - Junior Morais pare indestructibil, dar și în atmosfera senzațională de la meciurile de acasă. Echipa a arătat însă multe oscilații, iar lotul, cel puțin numeric, nu e deloc demn de o formație care să-și propună ca obiectiv titlul.

Ultima dată când alb-vișiniii au cucerit campionatul s-a întâmplat în urmă cu fix 20 de ani, cu Mircea Rednic antrenor și cu avans față de a doua clasată, Steaua, de 7 puncte.

VERDICTUL MEU dacă Rapid va reuși să devină campioană - NU

4. Va putea să evite Dinamo falimentul?

Acum un an, întrebare era dacă Dinamo va putea să evite o retrogradare istorică. Și n-a reușit, iar ceea ce o bântuia de ceva ani, chiar s-a petrecut. Clubul a ajuns pentru prima dată în liga secundă, după un baraj pierdut cu Universitatea Cluj.

Acum, în principal, chiar din cauza acelei retrogradări, marele semn de întrebare pentru 2023 e dacă va putea evita falimentul. Societatea e în insolvență, însă refacerea planului de reorganizare, după ce echipa a ajuns în Liga a doua, a fost respins de tribunal. E doar o primă decizie, care a fost apelată, însă e un prim semn că, din păcate, Dinamo merge mai degrabă spre colaps decât spre liniște financiară.

De ce din păcate? Pentru că și așa fotbalul românesc duce lipsă de exemple, de branduri, de lucruri care să atragă oamenii și societățile potente, dispariția clubului din Ștefan cel Mare ar fi exact ceea ce n-ar mai avea nevoie un sport care suferă teribil la nivel de imagine.

Foarte probabil, Dinamo va evolua în play-out în liga secundă, fără emoții privind retrogradarea, însă fără să atragă surse de finanțare pe parcursul lui 2023, altele decât din partea suporterilor, clubul se va sufoca, iar insolvența se va termina așa cum s-a terminat și pentru Rapid în urmă cu 5-6 ani.

E probabil cel mai greu de anticipat răspuns dintre toate marile dileme ale acestui an: dacă Dinamo va putea sau nu să evite falimentul. Vă răspund ce mi-aș dori: să trăiască, nu să moară. Ar fi și o lovitură pentru anumiți rechini care dau târcoale, sperând că dispariția acestui club le va deschide oportunități de a duce mai departe numele Dinamo, cu tot cu construcția viitorului stadion. Și care acum savurează suferința lui Dinamo, doar fiindcă se gândesc, așa cum au făcut întotdeauna, doar la propriul interes.

VERDICTUL MEU dacă Dinamo va reuși să evite falimentul în 2023 - DA

5. Egalează CFR recordul istoric?

La finalul actualului campionat, Liga 1 poate bifa o bornă istorică: dacă CFR va deveni campioană, atunci va egala recordul de titluri câștigate la rând, record pe care îl dețin două cluburi: Chinezul, în anii '20, și Steaua, în anii '90. Cele două au bifat câte 6 titluri consecutiv, în vreme ce CFR și-a început monopolul actual în sezonul 2017-2018, după ce echipa a ieșit din insolvență.

Încă un triumf și în 2022-2023 ar fi al 6-lea la rând. Până acum, CFR are în palmares 8 medalii de campioană, fiind pe locul 3 all-time, după Steaua/FCSB (26) și Dinamo (18), dar peste Venus (7), UTA (6), Chinezul (6), U Craiova (4), Petrolul (4), Ripensia (4), Rapid (3).

Cele mai lungi serii de titluri câștigate 
CLUBNR. CAMPIONATE
Chinezul Timișoara6 (1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927)
Steaua București6 (1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
CFR Cluj5 (2018, 2019, 2020, 2021, 2022)
Steaua București5 (1985, 1986, 1987, 1988, 1989)
Dinamo București4 (1962, 1963, 1964, 1965)

VERDICTUL MEU dacă CFR va reuși al 6-lea titlu consecutiv - DA

6. Va juca FCSB pe Ghencea?

E o altă telenovelă care rulează în fotbalul românesc. E aproape neverosimil cum de am ajuns în acest punct: să dezbatem dacă o construcție din bani publici și destinată pentru sport să fie sau nu disponibilă și pentru altcineva în afara unei echipe departamentale.

În 2022, arena a fost blocată pentru FCSB, însă s-au făcut pași importanți spre normalizare. Lege a fost completată, la inițiativa PSD, cu un articol care introduce și bazele deținute de MApN în rândul celor care pot fi închiriate pentru cei care solicită.

Doar în toamna trecută, până la apariția acestui amendament, FCSB ceruse în 4 rânduri să joace pe stadionul Steaua: derby-ul cu Rapid, meciul cu Mioveni, dar și ultimele două, cu Botoșani și CFR Cluj. De fiecare dată, nu s-a putut, din diverse motive.

În schimb, naționala României a putut evolua acolo, de unde a fugit repede, din cauza atmosferei ostile de la amicalul cu Grecia. În vara lui 2023, arena va găzdui o grupă a turneului final al Campionatului European U21, chiar jocurile reprezentativei antrenate de Emil Săndoi, dar și una dintre semifinale. Stadionul Steaua, care a costat aproape 100 de milioane de euro, a fost inaugurat în urmă cu mai bine de un an și jumătate, mai precis în iunie 2021.

VERDICTUL MEU dacă FCSB va juca în 2023 pe stadionul Steaua - DA

EXTRA-FOTBAL: Două speranțe, David Popovici și handbal, și un challenge: rugby

Va fi un an în care credem mai mult ca niciodată că vom avea echipă/echipe în Final Four la handbal, așteptăm ca medaliile să se așeze în continuare la gâtul puștiului Popovici, dar și să batem și noi măcar pe cineva la Mondialul de rugby. 

1. HANDBAL: Vom performa la nivelul investițiilor faraonice din bani publici?

Acum câțiva ani, Tadici dezvăluia o replică fabuloasă pe care Trefilov a avut-o când l-a întrebat cum de reușește handbalul românesc să atragă atâtea vedete: "La voi investește mafia drogurilor?". În prezent e și mai și.

CSM București, Rapid, la fete, și Dinamo, la băieți, adună împreună bugete spre 15 milioane de euro. Toate, în proporție de peste 90%, din bani publici. Dacă tot e raiul pe pământ la București pentru handbal, suntem îndreptățiți să ne dorim măcar participarea în Final Four.

La fete stăm excelent, cu CSM București lider în grupa ei și cu un parcurs aproape fără greșeală. 99% trupa lui Adi Vasile va fi direct în "sferturi", unde ar putea da chiar peste Rapid, într-un duel care ar urma să stabilească cine merge în Final Four.

Și Rapid a arătat bine, dar doar în Ligă, nu și în cea a Florilor, campionatul intern. Rapid ar putea spera și ea să meargă direct în "sferturi" în Champions, însă are un program greu, dar grupa e echilibrată. Posibili adversari în "optimi" ar fi Odense sau Biethigheim, iar în "sferturi" CSM București sau Kristiansand.

Pentru Dinamo, care are și cei mai mulți bani, misiunea va fi aproape imposibilă. Dacă își va păstra poziția actuală, locul 4, atunci va întâlni fie Szeged, fie Aalborg, în "optimi", unde ar avea șanse importante de calificare. Apoi însă, în "sferturi", aproape sigur în cale i-ar sta Barcelona, echipă care a câștigat ultimele două ediții de Champions League.

VERDICTUL MEU privind calificarea în Final Four

  • Dinamo - NU 
  • CSM București - DA 
  • Rapid - NU

Final Four-ul la fete va avea loc la Budapesta, în 3 și 4 iunie. Final Four-ul la băieți va avea loc la Koln, în 17-18 iunie, ambele competiții urmând să fie transmise de Digi, Orange și Prima Sport.

2. NATAȚIE: Va confirma David Popovici că e un star mondial?

Am pierdut-o pe Halep în 2022, dar l-am câștigat pe David Popovici. Performanțele lui uluitoare din prima jumătate a anului trecut au fost din postura de junior, iar anul 2023 va fi primul în care el trebuie să confirme acest statut, de adevărat VIP al sportului mondial. Iar cea mai importantă competiție la care va lua parte vor fi Campionatele Mondiale de la Fukuoka (Japonia). Are de apărat ceea ce a reușit la Budapesta, în mai 2022: aur la 100 și 200 metri liber.

Modul în care s-a comportat, concurat și și-a calculat toți pașii carierei, dar și extra-sport, ne îndeamnă să credem că acest băiat nu doar că n-a fost doborât de propria faimă dobândită la numai 17 ani, dar are o marjă de progres care s-ar putea să-l pună în anii care urmează alături de nume uriașe ale înotului mondial, precum Mark Spitz, Michael Phelps, Jan Thorpe, Aleksandr Popov.

VERDICTUL MEU dacă Popovici își va apăra titlurile mondiale în 2023 - DA

3. RUGBY: Reușim să evităm ultimul loc la Mondial?

Va fi an cu Campionat Mondial de rugby. Va fi găzduit de Franța în a doua jumătate a lui 2023, mai precis între 8 septembrie și 28 octombrie. Nu mai puțin de o lună și 3 săptămâni, deși sunt doar 20 de participante și vor fi numai 48 de meciuri, cu 25% mai puține decât la precedentul Mondial de fotbal din Qatar, însă e nevoie de pauze mult mai mari între meciurile de rugby, fiindcă efortul în acest sport e imens și timpul de recuperare trebuie să fie mai mare.

România va fi și ea la Mondial, dar avem o grupă extrem de grea, în care ne putem fixa un singur obiectiv rezonabil: să evităm ultimul loc. Cu Africa de Sud, Irlanda și Scoția nu avem ce discuta, doar să limităm diferența eșecului. În schimb, cu Tonga avem o șansă și dacă ne vom impune, atunci nu vom fi pe ultima poziție.

La precedentul Mondial, din Japonia, România n-a participat, în vreme ce Tonga a bătut SUA și a fost aproape de o surpriză colosală în meciul cu Franța, în fața căreia a pierdut la limită, 21-23. Africa de Sud e campioana mondială en-titre, Irlanda a bifat "sferturi" la precedentul turneul final, iar Scoția a reușit un succes mare în ultima ediție a Turneului celor 6 Națiuni, a învins Anglia, scor 20-17. La ultimul Mondial la care am fost, în Anglia 2015, am terminat pe locul 4, deasupra Canadei, pe care am bătut-o, scor 17-15, dar sub Irlanda, Franța și Italia.

Dintre toate echipele care vor fi la CM, doar Namibia și Chile sunt mai slab poziționate decât România în clasamentul mondial al naționalelor de rugby. Suntem chiar și sub Statele Unite și Portugalia.

8 participăriare România la Mondiale: de 6 ori a terminat grupa cu o victorie și de două ori (1995 și 2011) a pierdut toate întâlnirile

  • Africa de Sud 
  • Irlanda 
  • Scoția 
  • Tonga 
  • România
Programul naționalei noastre
9 septembrie: Irlanda - România (Bordeaux)
17 septembrie: Africa de Sud - România (Bordeaux)
30 septembrie: Scoția - România (Lille)
8 octombrie: Tonga - România (Lille)

# Încă nu sunt achiziționate drepturile TV pentru România. Prețul solicitat de cel care le deține e extrem de mare, câteva milioane de euro, iar televizunile comerciale au refuzat să dea curs. E posibil, mai ales ținând cont că România va participa, ca televiziunea publică să intre în joc și să facă un efort pentru a prelua competiția. În plus, unul dintre meciuri, cel cu Irlanda, se va juca în aceeași zi cu România - Israel, în preliminariile CE de fotbal Euro 2024.

VERDICTUL MEU dacă vom reuși să nu terminăm pe ultimul loc în grupă - NU

Care au fost previziunile pentru anul 2022

  • CARE AU FOST RĂSPUNSURILE CU DA 
    Va retrograda Dinamo pentru prima dată în istorie? 
    Se va juca Liga 1 peste Campionatul Mondial? 
    Chiar vom avea arbitraj video în Liga 1? 
    Burleanu și Gino Iorgulescu, de mână la al 3-lea mandat? 
    Va fi Popovici noua stea din sportul românesc?
  • CARE AU FOST RĂSPUNSURILE CU NU 
    Două imense provocări: mai pot Simona Halep și Cristina Neagu? 
    Încă 4 stadioane de lux în Liga 1?
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.