Sporturi   •   Altele   •   INVESTIȚIE

După ani de așteptare au început lucrările pentru Sala Poliventă de 72 de milioane de euro!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)   —  marți, 03 ianuarie 2023

Muncitorii sunt pe șantierul din Brașov și au pornit proiectul de execuție pentru sala ce va avea 10.075 de locuri. Valoarea investiţiei este de 356,7 milioane de lei, termenul de execuție fiind 2026

Stadionul „Municipal” Brașov din cartierul Bartolomeu a dispărut de ani buni. Construită în 1975, arena și-a trăit vremurile de glorie în ultimul deceniu al comunismului, cu 25.000-30.000 de spectatori, și a decăzut imediat după Revoluție.

Pe acel stadion s-a jucat, în 1987, primul meci internaţional din istoria oraşului, România - Israel 3-2, dar și finala Cupei României 1989, Dinamo - Steaua 0-1, partidă decisă de un gol grozav înscris de Hagi, şut la vinclu de la 35 de metri.

După ani și ani de zile în care nu s-a mișcat o remorcă de pământ, „Municipalul” e gată să prindă viață! Dar nu cu un stadion modern, de cinci stele, așa cum își doreau microbiștii din oraș, ci cu o Sală Polivalentă!


GALERIE FOTO | Primele imagini cu lucrările la Sala Polivalentă din Brașov

Actele au fost deja semnate, utilajele și muncitorii au intrat pe șantier chiar înainte de Crăciun! Noua Polivalentă va avea o capacitate de 10.075 de locuri, iar în cadrul complexului va fi şi o sală secundară de antrenament cu 1.158 de locuri. Complexul va dispune inclusiv de spaţii comerciale, o zonă de promenadă, dar și o parcare subterană.

Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, adică 72 de milioane de euro, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI, iar Primăria Brașov suportă 3,5% din cheltuieli.


Mai exact, municipalitatea condusă de primarul Allen Coliban va trebui să asigure utilităţile, dar şi o parte a amenajărilor exterioare, cam 14,1 milioane de lei. Termenul de execuție e programat pentru 2026.

Cum este structurată noua sală polivalentă

  • SUBSOL. Pe aici se va face accesul sportivilor către vestiare, săli de recuperare, sala de forță, cabinete medicale, terenul principal și sala de antrenament. Nu vor lipsi spațiile tehnice, cele de depozitare, dar și un adăpost de protecție civilă.
  • PARTER. Este zona prin care se va realiza accesul publicului, se vor găsi aici spații comerciale, zona de mâncare, dar și toalete. Conform constructorilor, de la acest nivel va începe distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.
  • MEZANIN. Două zone speciale cu logii pentru acces în exterior, o sală de conferință de 113 de locuri, plus alte două de câte 60 de locuri fiecare pentru fotografi și presă. Plus o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul 1.
  • ETAJUL 1. Zonă pentru public, zona VIP și presă. Pe lângă acestea, un restaurant și o terasă. Atașată zonei de alimentație se află o zonă cu spații de depozitare și spații tehnice.

PLANURI. Lângă sală, primul park-ride

La finalul lunii noiembrie, Primăria Brașov a lansat licitația pentru execuția lucrărilor primului park-ride din municipiu (foto). Parcarea va avea 697 locuri pentru autoturisme, 10 locuri pentru motociclete, 12 locuri pentru autocare/microbuze și 54 locuri pentru biciclete și va fi cea mai mare parcare multietajată din Brașov.

Valoarea investiției, finanțată în principal din fonduri europene nerambursabile, este de peste 112 milioane de lei. Peste parcare este propusă o terasă amenajată ca spațiu verde cu plante decorative, arbuști, bănci din lemn și alei. Durata maximă de execuție este de 18 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor.

PROMISIUNI. Au promis stadion de 23.000 de locuri

Acum 11 ani primarul de atunci al Brașovului, George Scripcaru, anunța mândru că orașul va beneficia în cel mai scurt timp de un stadion modern cu 23.000 de locuri. Costul arenei era între 30 și 40 de milioane de euro și, pe lângă stadionul propriu-zis, municipalitatea avea în gând să facă și spații comerciale, dar și o parcare de 3.000 de locuri.

Evident, oficialii primăriei au venit în fața locuitorilor și cu o machetă pentru un stadion de cinci stele (foto). Anii au trecut, proiectul n-a mai pornit la drum, promisiunile au continuat să curgă, în special în preajma alegerilor locale, s-a schimbat și primarul, iar stadionul promis în 2011 a rămas tot pe hârtie și cu o machetă de toată frumusețea. Atât!

SITUAȚIE. Alte promisiuni de la primarul USR

Odată cu debarcarea din scaunul de primar al lui Scripcaru, la cârma orașului a venit Allen Coliban. La fel ca predecesorul său, promite realizarea unui stadion nou în Brașov: „Este o investiție despre care doar s-a vorbit în ultimii 15 ani.

În realitate, nimeni din administrație nu a mișcat un deget pentru a aduce acest proiect în mijlocul comunității". La final de 2021, edilul anunța efectuarea studiului de prefezabilitate, ca la finalul acestui an să avem gata studiul de fezabilitate și să înceapă finanțarea proiectului. Primarul USR anunța „fapte”, inaugurarea noului stadion fiind planificată în 2025. Doar că planul pentru noua arenă a fost abandonat!

CITEȘTE ȘI: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.