Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

„În Champions League nu ne era frică de niciun adversar" » Sorin Paraschiv a relatat pentru Gazetă începuturile în Ghencea, momentul în care a stat în vestiar cu Lăcătuș și ziua când l-a cunoscut pe Hagi

Sorin Paraschiv are trei titluri de campion și două Supercupe ale României și i-a ținut piept lui Raul în duelurile din Liga Campionilor. Foto: Imago

Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)   —  miercuri, 04 ianuarie 2023

Sorin Paraschiv a jucat fotbal peste un deceniu la cel mai înalt nivel, își amintește cu plăcere începuturile în Ghencea, momentul în care a stat în vestiar lângă Lăcătuș, ziua când l-a cunoscut pe Hagi, rememorând evenimente speciale din cariera sa, care i-a adus trei titluri de campion al României. 

- Sorin, ați renunțat la fotbalul profesionist de ani buni, dar încă faceți show!

- De șase ani jucăm la minifotbal. De două, trei ori pe săptămână avem câte un meci și încă mai putem. Îl avem exemplu pe Petre Marin, care la 49 de ani aleargă incredibil.

- Unele lucruri nu se schimbă, Bănel e motorul și acum.

- Păi, uitați-vă la el! Asta a făcut tot timpul Bănel, a alergat! A fost un jucător de echipă și ne-a ajutat mereu. Nu întâmplător a ajuns să joace la un club din Ligue 1, în Franța. Acolo foarte puțini români ajung. Un campionat extrem de puternic fizic.

Sorin Paraschiv

Sorin Paraschiv: „Mă antrenam pe zgură și pe alei”

- Tu ești unul dintre puținii jucători care au crescut în Ghencea. Când treci acum pe acolo ce simți?

- În ultimii ani n-am mai simțit nimic! Foarte mult timp lucrurile nu au mers bine acolo. Iar acum n-au echipă de Liga 1 care să joace pe acest stadion superb. E păcat.

VIDEO. Sorin Paraschiv: "Când eram copil aveam doar un teren de zgură pe care făceam antrenamente. Cele fizice le făceam pe aleea principală"


- Îți mai reamintești începuturile tale în Ghencea?

- Pfff! Atunci aveam doar un teren de zgură pe care făceam antrenamente. Cele fizice le făceam pe aleea principală a complexului!

- Avem stadion nou acum...

- Stadioane se mai fac, dar bazele sportive, cele de antrenament sunt sub orice critică! Acum avem un stadion nou, toată lumea s-a bucurat, dar simt o dezamăgire. Că s-a rupt ceva și s-a împărțit în două.

Gestul lui Hagi care l-a șocat pe Sorin Paraschiv

- Junior fiind ce idoli aveai când te uitai la echipa mare?

- Marius Lăcătuș! După fiecare antrenament rămâneam după un gărduleț care era până la brâu și toți și ne uitam doar la Marius. Pentru mine și pentru Steaua a fost imens! La nivel de echipă națională au fost mai mulți, începând cu Hagi, Gică Popescu, dar pentru Steaua, Lăcătuș a fost numărul unu!

VIDEO. Sorin Paraschiv: "După fiecare antrenament rămâneam după un gărduleț care era până la brâu și toți și ne uitam doar la Marius Lăcătuș"

- Ce te fascina la el?

- Era liderul echipei, mai ales că dădea foarte multe goluri. La 17 ani, țin minte că am făcut un cantonament cu echipa mare. Când am stat lângă Lăcătuș... Pffaa! A fost un vis împlinit.

- Ai stat în vestiar lângă jucători imenși.

- Cu patru, cinci campionate câștigate la rând.

- Ai o poveste care să-ți fi rămas în minte și acum?

- M-a impresionat ceva și-mi aduc aminte cu mare drag. Aveam 17 ani și terminasem antrenamentul. Atunci se făcea duș doar după ce termina echipa mare. Eram în vestiar și așteptam. A intrat Gică Hagi, care-și uitase ceva. A dat mâna cu noi și s-a prezentat: „Gică”. Nu-mi venea să cred, am rămas uimit! Hagi se prezenta, de parcă noi nu-l știam. Am rămas impresionat de modestia lui și de caracterul incredibil.

6este numărul echipelor la care Paraschiv a jucat în carieră: Steaua, Rimini, Urziceni, Volyn Lutsk, Farul și Chiajna

Sorin Paraschiv: „Zenga ne-a redat libertatea!”

- Ai lucrat cu o mulțime de antrenori buni în carieră.

- Olăroiu, Pițurcă, Zenga, Protasov, Petrescu. Nu e un top, i-am pus aleatoriu. Ei sunt cei cinci cu care am făcut performanță.

- Despre Pițurcă toată lumea vorbește la superlativ.

- Pregătea foarte bine meciurile. Când intrai pe teren știai adversarul, unde stă, tot ce se întâmplă pe teren. Ne ținea foarte concentrați.

VIDEO. Sorin Paraschiv: "În Champions League nu ne era frică de niciun adversar!" + Caracterizarea antrenorilor cu care a lucrat

- Dan Petrescu?

- Cu o echipă nu foarte valoroasă reușeam să nu ne fie frică și să câștigăm cu oricine. Chiar și când am jucat în Champions League nu ne era frică de niciun adversar! Am bătut Sevilla pe Ghencea, am câștigat la Glasgow, apoi egal cu Stuttgart. El face istorie și acum, la CFR Cluj.

- Zenga ce-a adus nou în fotbalul nostru?

- A venit după perioada Pițurcă și am reușit să luăm titlul după trei ani de pauză. Lucra foarte mult tactic, ne lăsa mai liberi după perioada Pițurcă. Avea programul lui strict, dar odată cu Walter a venit și libertatea. Cantonamente mai lejere, mai puteam să întârziem inclusiv la masă. Ne-a redat libertatea.

Sorin Paraschiv: „Cu Oli jucam italienește”

- Apoi l-ați prins pe Protasov.

- Chiar îmi aduc aminte de un episod înaintea meciului cu Lens, pe care l-am câștigat cu 4-0. La antrenamentul oficial ne-a dat o miuță. S-a accidentat un jucător după trei minute. După alte trei încă unul. Aveam o agresivitate extraordinară. Au mai trecut încă trei minute, au mai căzut doi. A ordonat să oprim antrenamentul. „Sunt sigur că veți câștiga", ne-a zis. I-am dezmembrat pe Lens, care era o forță atunci.

VIDEO. Sorin Paraschiv: "Am jucat puțin italienește cu Olăroiu! Luam goluri puține pentru că punea bază pe apărare"

- Cea mai frumoasă perioadă a fost cu Olăroiu, nu?

- Da! A doua oară s-a întors cu experiență mult mai mare și ne cunoștea mult mai bine. A avut un grup bun și a avut cu cine lucra. Erau 14 jucători pe care îi rula. Am fost un lot foarte unit și a știut să-și facă treaba. Am jucat puțin italienește cu el! Luam goluri puține pentru că punea bază pe apărare. Dar aveam și calitate în atac.

- Cea mai puternică amintire a ta care e?

- Meciurile din cupele europene, în general. Un meci aparte pentru mine a fost cel cu Standard Liege. Acolo am dat golul de 1-0, iar pe „Lia Manoliu” am reușit o calificare istorică. Cred că au fost cele mai importante meciuri pentru mine, calificându-ne după foarte mult timp în grupele Champions League. A fost o realizare foarte mare, vârful carierei în acel moment. 

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.