Mihăiță Pleșan, 39 de ani, fostul mijlocaș de la Craiova, Dinamo sau FCSB, își calculează atent pașii pentru revenirea în fenomen. Retras din fotbal devreme, în 2014, eroul amicalului cu Germania din 2004 se pregătește pentru o carieră în zona administrativă. Mai departe, și-ar dori inclusiv să ia calea antrenoratului, deși e pus pe gânduri de condițiile de obținere a licențelor.
Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, omul care a evoluat pentru trei dintre cele mai galonate echipe din fotbalul românesc a oferit detalii despre planurile sale pe termen mediu și lung. Pleșan se perfecționează pentru o carieră la birou și spune că ar vrea să înceapă cu un post de director sportiv sau scouter.
„Învăț, citesc, mă uit după jucători. Întotdeauna învăț, o fac pentru a mă dezvolta, pentru a deveni ceea ce îmi doresc. Îmi doresc să mă reîntorc în lumea fotbalului și atunci trebuie să mă documentez, mereu avem de învățat.
Mi-aș dori să fiu director sportiv pentru început și poate după aceea și antrenor. Dar în acest moment înclin foarte mult spre partea de administrație. Scouting sau director sportiv în momentul de față și urmează să fac și cursurile de școală (n.r. - Școala de Antrenori), am carnetul de antrenor deja.
Mihăiță Pleșan: „Stai în școală 10 ani, apoi nu se mai uită nimeni la tine”
Pleșan nu exclude o carieră de tehnician în viitor, însă e complet nemulțumit de actualele condiții de licențiere existente la Școala de Antrenori din cadrul FRF. Perioada mare de timp alocată cursurilor și costurile deloc mici îl fac pe fostul fotbalist să rămână reticent, dar și să tragă un semnal de alarmă.
„Treaba cu tinerețea e relativă, având în vedere că, în România, ca să devii antrenor îți trebuie vreo 10 ani! Dacă te lași la 35 de ani, devii antrenor la 45 sau la 50 de ani. E o mare anomalie pentru foștii jucători, din punctul meu de vedere.
E foarte simplu. Dacă tu te lași la 35 de ani, nu ai o facultate, n-ai carnetul de antrenor, îți trebuie doar doi ani să primești carnetul de antrenor. După aceea, cursurile, cu totul, mai durează 6-8 ani. Deci, tu ar trebui să stai vreo 10 ani doar pe școală. În timpul ăsta, tu trebuie să trăiești. Ai o familie, ai de plătit niște cursuri care au niște costuri foarte mari, nu oricine și le poate permite în România.
Îți trebuie 10.000 euro să iei PRO-ul, 100 și ceva de milioane pentru licența A și poate peste 10 ani nu se mai uită nimeni la tine! E o anomalie! Nu este corect ca eu, cu 20 de ani fotbal la nivel înalt în spate, să fiu în aceeași zonă cu unul care n-a jucat niciodată. Eu am un ABC, pe mine nu poți să mă iei de la început să-mi faci tot ABC-ul. Chiar nu este normal!”, a declarat Pleșan, în interviul acordat Gazetei.
Mihăiță Pleșan: „În Serbia, în doi-trei ani ieși cu licența PRO!”
După ce a cules informații adunate de prin țările vecine, fostul internațional dă exemplul Serbiei: „Acolo, în doi-trei ani ieși cu licența PRO!”, spune Pleșan.
„În Serbia știu sigur cum e, am vorbit cu un fost coleg. Jucătorii care au peste 100 de meciuri în prima ligă nu stau în bancă alături de unul care n-a jucat fotbal. Fac un an în loc de doi (n.r. - pentru dobândirea carnetului de antrenor) sau încep direct de la licența B, chestii de genul acesta. Acolo, în doi-trei ani ieși cu licența PRO!
Eu sper că se va schimba ceva. E foarte greu să dai 10.000 euro pentru licența PRO, să și trăiești, să și mănânci, mai ai și copii, mai ai și familie, să faci și școlile...plus că după 10 ani uită lumea cine ai fost.
Este o problemă care cred că se poate rezolva. Cum în alte părți se poate, cred că și la noi s-ar putea, doar să fie bunăvoință”, a mai spus fostul jucător al Craiovei.
FOTO » 50 de imagini din cariera lui Mihăiță Pleșan
Timp mult și bani mulți pentru licențe
Ca să ajungă la Pro, unui antrenor îi trebuie între 5 și 7 ani și o sumă în jurul a 12.000 de euro.
Obținerea licenței Pro nu e deloc o misiune ușoară. Pentru a parcurge toți pașii e nevoie de o perioadă între cinci și șapte ani, scria Gazeta Sporturilor toamna trecută. Toate taxele plătite în respectivul interval de timp însumează între 10.000 și 12.000 de euro.
Condițiile acestea i-au enervat pe unii dintre antrenorii care aveau Pro, dar rămâneau șomeri și asistau cum „necalificații” își găseau echipe.
„Eu m-am apucat de școală în 2015 și am obținut licența A în 2020. E normal să aștept cinci ani ca să am licență de secund? Ar trebui să fie introdus și la noi modelul din Spania, unde foștii fotbaliști cu peste cinci sute de meciuri în prima ligă pot să obțină licența Pro după cursuri care durează cinci sau șase luni”, argumenta fostul internațional Daniel Pancu.
{{text}}