Liga 1

„Pungașule!” - „Hoțule!”. Scandal epocal între legendarul Ilie Balaci și antrenorul său controversat, cu 3.000 de fani în tribună + Absența misterioasă din finala Cupei României

Articol de Costin Ștucan  —  Thursday, 05 January 2023

Aurel Țicleanu (63 de ani), fost internațional român și component al Craiovei Maxima, a povestit în direct la GSP Live un moment extrem de tensionat petrecut la antrenamentele Universității: colegul său Ilie Balaci s-a certat cu antrenorul Constantin Teașcă de față cu 3.000 de fani, la un antrenament. 

Pe 25 septembrie 2022, Gazeta Sporturilor comemora 100 de ani de la nașterea lui Constantin „Titi” Teașcă, probabil cel mai controversat antrenor din istoria fotbalului românesc, publicând argumente pro și contra pe tema „geniu neînțeles sau mare farsor”. 

Un tip orgolios care le cerea jucătorilor săi să-și ordoneze viața extrasportivă - la Dinamo, a ținut un jurnal cu escapadele jucătorilor săi printre care și o internare de o noapte la dezalcoolizare a lui Pârcălab - , Teașcă a intrat în conflict cu mai toate vedetele echipelor pe care le-a antrenat, acuzându-i pe mulți că vindeau meciuri.

SCANDALUL DINTRE CONSTANTIN TEAȘCĂ ȘI ILIE BALACI, POVESTIT LA GSP LIVE

>

Antrenorul care l-a dat afară pe Nicolae Dobrin din lotul lui FC Argeș în 1970 a intrat în conflict cu un alt fotbalist legendar, Ilie Balaci. Numit antrenor la Universitatea Craiova în 1976, Teașcă - poreclit „Micul Napoleon” sau „Piticul” - și-a atras rapid antipatia vedetelor echipei din cauza metodelor dure de antrenament și a stilului său egocentric și bănuitor. 

„Uneori, rămâneai surprins că printre cei care trucau meciuri s-ar putea număra şi Ştefănescu, Balaci, Marcu, Crişan, Cămătaru, căci de Beldeanu nu se mai discuta, el era cunoscut de mult ca un autentic cal troian!”, scria Teașcă în cartea „Păpușarii”. 

„Constantin Teașcă nu știa să facă echipă”

Unul dintre fotbaliștii tineri care au debutat în Liga 1 cu Teașcă antrenor este Aurel Țicleanu. În direct la GSP Live, el a răspuns la întrebarea „geniu neînțeles sau mare farsor”:

„Impostor nu era sub nicio formă. Am descoperit pe un film al TVR un moment în care reporterul îl întreabă: «Ce este fotbalul?» 

Și nea Titi spune: «Fotbalul este arta creierului de a rezolva problemele cu picioarele». Un astfel de om nu are cum să fie impostor. Avea exagerări, dar era un tip care scria la o revistă italiană a antrenorilor, nu știu sub ce formă. El venea și propunea chestii, era un fel de Gazeta matematică.

Constantin Teașcă, arhiva GSP

Iar marea lui problemă a fost relația cu jucătorii. Nu știa să facă echipă. Sigur, el trebuia să stea în fața echipei și să o tragă după el, dar mi se pare că echipa trebuie să fie în prim-plan. El voia să fie el în prim-plan. 

Chiar spunea: «Domnule, visez momentul când stau pe bancă și când ridic mâna dreaptă să se întâmple nu știu ce. Când ridic stânga să se întâmple nu știu ce. Când le strâng împreună, să facem nu știu ce». 

Era o utopie, voia să controleze tot. În comparație, Mircea Lucescu știa să facă echipă. Stătea în fața echipei, dar se dădea la o parte când trebuia. Teașcă, nu. Nu avea inteligența asta și era prea orgolios”. 

Era prizonierul unui sistem om la om. De aceea avea nevoie de jucători foarte bine pregătiți fizic. Dar atunci alimentația nu putea susține efortul pe care îl cerea el. Alergam prea mult, era sistemul sovietic
- Aurel Țicleanu, fost internațional român

„Pungașule!”. „Pungaș ești tu!”

Pe 15 mai 1977, Aurel Țicleanu a debutat în prima ligă într-un meci Corvinul - Universitatea Craiova 1-0. La acea partidă și în zilele următoare, puștiul de 18 ani avea să fie martorul unor scene incredibile petrecute între antrenor și vedetele echipei:

„Nea Titi aștepta prima greșeală a celui mai important om din echipă. A lui Balaci, a lui Beldeanu. Și apoi îi pedepsea să facă lucruri. Aici avea el probleme. La debutul meu la Hunedoara, țipa de pe margine: «Țicleaaaanuuu, numai tu mă mai poți salva! Restul toți m-au trădat! M-au vândut!». 

După meci a ieșit o discuție. Teașcă a venit în tribună la antrenament, stătea sus și pe noi ne pusese să facem serii, un antrenament tare drept pedeapsă pentru că luasem bătaie la Hunedoara. 

Ilie Balaci, în tricoul Craiovei

A fost să se plângă pe la partid, pe la mai mari, și a venit în tribună mai târziu. A început să strige la secundul lui: «Deliuleeeee, cine nu vrea să facă e liber să plece de la echipă!». Și Ilie Balaci i-a strigat de jos: «Cine crede că antrenează echipa asta trebuie să vină aici cu noi, nu să stea în tribună». La care Teașcă: «Pungașule!». Și Ilie: «Pungaș ești tu!». Teașcă: «Hoțule!». Ilie: «Ba tu ești hoț!». 

Noi aveam vreo 3.000 de oameni la antrenament. S-a creat un curent, lumea era cu Teașcă. El le spunea oamenilor: «Uitați-vă câți bani vreau să le dau, uitați-vă ce fac!». Nu știu ce făcea dar lumea era de partea lui într-un mod incredibil. Îi mobiliza pe cei de la partid, îi mobiliza pe cei din conducerea noastră, îi mobiliza pe suporteri, doar echipele nu știa să le mobilizeze. Aici a avut probleme”. 

Constantin Teașcă și-a luat concediu medical la finală

Teașcă a rămas pe banca Științei încă o lună și jumătate, timp în care a calificat Universitatea în finala Cupei României. Însă, în ziua finalei cu Steaua, pe bancă a stat secundul Constantin Deliu, iar Universitatea a câștigat cu 2-1 prin golurile lui Balaci și Cârțu. 

La două zile după meci, la cererea cititorilor, ziarul Sportul publica un material în care încerca să explice absența misterioasă a lui Teașcă de pe bancă. Președintele Universității, profesorul universitar George Vraciu, declara: „Am avut o ședință, iar antrenorul Teașcă a insistat asupra faptului că unii jucători nu respectă disciplina de pregătire, de echipă. El a susținut că va merge în viitor cu o echipă tânără, cerând scoaterea din lot, fie și temporară, a lui Balaci și Beldeanu”. 

Articol din ziarul Sportul, 6 iulie 1977

Refuzat de conducere, Teașcă a părăsit ședința și apoi - invocând o stare de oboseală nervoasă și o problemă renală - a cerut un concediu medical până pe 4 iulie, a doua zi după finală. În acea vară, s-a despărțit de Craiova. 

În acest moment sărbătoresc umbra unui mare antrenor, Constantin Teașcă, «asasinat» prin scoaterea lui afară, pe tușă, de către niște oameni care vor da socoteală la vreme pentru aderarea la minciună și la lipsa de disciplină
-  scriitorul Eugen Barbu, în Flacăra din 18 august 1977

Peste ani, Balaci povestea: „În teorie, Teașcă nu era un antrenor rău. Însă avea un stil incredibil de a îmbârliga lumea. Plus că folosea niște metode staliniste de pregătire. Ne punea să alergăm ore în șir cu saci de 70-80 de kilograme în spinare. Păi, sacul era mai greu decât Geolgău! Cum să-ți bați joc de niște copii în halul ăsta?! Teașcă a fost mare doar datorită ziariștilor”. 

Amuzat, Aurel Țicleanu a adăugat la GSP LIVE: „Când a ajuns antrenor, Ilie Balaci făcea niște antrenamente dure…Mamăăăă! Mi-a povestit Fane Nanu că îi cocoșa cu antrenamentele, exact ca «Piticu» (n.r. - porecla lui Teașcă). A înțeles importanța pregătirii fizice. Și antrenorul Beldeanu făcea la fel”. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.