Campionate

Ce se întâmplă cu fotbalistul iranian condamnat la moarte

Amir Reza Nasr-Azadani

Articol de Theodor Jumătate  —  luni, 09 ianuarie 2023

Amir Reza Nasr-Azadani, 26 de ani, fotbalist iranian de la Tractor Sazi, fusese condamnat la moarte în țara natală, alături de alte 27 de persoane. 

Arestat în toamnă, acuzat de uciderea unui colonel de poliție și a doi oficiali de securitate, jucătorul lui Tractor Sazi a scăpat de pedeapsa cu moartea. A primit însă o sentință cu 26 de ani de închisoare pentru trei capete de acuzare. 

Amir Reza Nasr-Azadani a scăpat de condamnarea la moarte

Amir Reza Nasr-Azadani a fost arestat în noiembrie, fiind considerat suspect pentru uciderea colonelului de poliție Esmail Cheraga și a doi luptători Basij, grup paramilitar al forțelor naționale de securitate. 

Fotbalistul de 26 de ani fusese inițial condamnat la moarte pentru „propagandă a războiului împotriva lui Dumnezeu". Pe 23 decembrie, mai mulți activiști s-au strâns în piața Shahid Alikhani din orașul Isfahan, pentru a se ruga pentru soarta lui Amir Nasr- Azadani.

+6 Foto
Proteste din Vest împotriva regimului din Iran, foto: Imago

Aceștia se temeau că autoritățile de la Teheran se vor grăbi să pună în aplicare sentința la moarte a fotbalistului și a altor activiști. În cele din urmă, Guvernul Iranului a shimbat pedeapsa.

Fotbalistul a făcut parte din grupul celor care au protestat împotriva regimului de la Teheran, după moartea tinerei Mahsa Amini (16 septembrie). Aceasta se afla în custodia poliției morale iraniene. Mahsa fusese arestată pe motiv că renunțase la ținuta obligatorie pentru femei în Iran.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.