Fundașul Universității Craiova și al naționalei, Nicușor Bancu, se reface incredibil de rapid de pe urma rupturii de ligamente încrucișate suferite în noiembrie cu Rapid. „Suntem în a șasea săptămână de recuperare, dar, comparativ cu alți pacienți, arată ca un sportiv care este la 12 săptămâni de recuperare”, a explicat fizioterapeutul naționalei, Alin Burileanu.
Pe 12 noiembrie, la 2-2 cu Rapid, în Giulești, Nicușor Bancu suferea una dintre cele mai grave accidentări din fotbal: ruptura ligamentelor încrucișate la genunchiul stâng!
Câteva zile mai târziu, căpitanul Universității era operat de profesorul Pier Paolo Mariani, la clinica Villa Stuart din Roma. Perioada de recuperare estimată atunci, 4 până la 6 luni.
Dacă majoritatea fotbaliștilor care au un asemenea ghinion se declară fericiți să revină în 6 luni, iar alții ajung la complicații care-i duc chiar și la un an pe tușă, Bancu este un veritabil fenomen. Optimismul, extrem de important în astfel de situații, și organismul său conlucrează atât de bine încât sunt toate șansele să-l revedem pe teren mai repede decât ar fi fost de așteptat.
Nicușor Bancu, exclusiv pentru GSP: „Piciorul e OK, eu sunt OK”
Cât de optimist este fundașul juveților și al naționalei se poate deduce ușor din declarația pe care Nicușor Bancu a oferit-o în exclusivitate Gazetei:
„Recuperarea decurge foarte bine, deja am ajuns să fac niște exerciții pe care trebuia să le fac mai târziu și asta mă bucură foarte mult. Piciorul este OK, eu sunt bine și sper să încep să alerg cât mai repede, că sunt nerăbdător să revin pe gazon.
Alin Burileanu este mereu alături de mine în acest proces de recuperare, ca și după accidentarea suferită în 2014, pot spune că facem o echipă foarte bună. Majoritatea timpului mi-l petrec la Prokinetic, fac exercițiile fizice specifice recuperării. Din punct de vedere mental, cel mai important este să fii echilibrat și să fii focusat pe tot ceea ce înseamnă recuperarea”.
Alin Burileanu este fizioterapeutul echipei naționale, la clinica sa de profil din Craiova se ocupă personal de Bancu și confirmă, pentru Gazetă, progresul uriaș făcut de internaționalul în vârstă de 30 de ani:
„Suntem acum în a șasea săptămână de recuperare, dar, comparativ cu alți pacienți cu care am lucrat, pot spune că arată ca un sportiv care este la 12 săptămâni de recuperare. Aici mă refer strict la ceea ce înseamnă tonusul muscular, pentru că ligamentul în sine are un timp de reinserție sau de lipire la os care durează până la 16-20 de săptămâni. Acesta este și motivul pentru care mulți sportivi nu intră la joc nu din punct de vedere muscular, ci din cauza articulației.
Exercițiile pe care le facem acum sunt dintre acelea care feresc articulația de anumite suprasolicitări sau presiuni inutile. Urmărim îmbunătățirea sănătății articulației și refacerea forței musculare".
„Aprobarea o voi primi la Roma"
Burileanu a precizat și etapele recuperării lui Bancone:
- „Dispariția durerii și a inflamației"
- „Recuperarea mobilității articulare, noi fiind aproape de sută la sută"
- „Recuperarea forței musculare"
- „Recuperarea echilibrului articular în raport cu poziția corpului. Am început și această parte ușor-ușor, a ajuns să lucreze puțin la stabilitate, dar fără aparate care să creeze altă instabilitate sub picior"
- „Reintegrarea în sportul de performanță" Această ultimă etapă "rămâne în recomandarea medicului specialist, adică a medicului care l-a operat, și a medicului echipei". Fundașul așteaptă acum OK-ul medicului Universității Craiova, Claudiu Stamatescu, "pentru a merge la Roma, unde voi fi supus unor teste. Funcție de rezultatele acestora, îmi vor da aprobarea pentru a putea alerga sau pentru a face ceva în plus pe teren".
4 ore și jumătate,zilnic, lucrează Nicușor Bancu la clinica lui Alin Burileanu, pentru recuperare, după ruptura de ligamente încrucișate suferită în noiembrie
Cel mai bun din Superligă
În patru dintre cele șase ierarhii considerate esențiale de către InStat, respectiv "indexul InStat", "ocazii create", "pase reușite" și "centrări reușite", Bancu este lider la Craiova. Cu un index de 242, fundașul de bandă al Universității și-a adjudecat prima poziție inclusiv în SuperLiga!
Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui jucător. Printre realizările luate în calcul: goluri marcate, pase de gol, dueluri câștigate, driblinguri, pase precise, chiar și volumul de minute jucate, recuperări.
1,76 punctepe meci a făcut Universitatea în SuperLiga cu Nicușor Bancu pe teren (23 de puncte în 13 etape)
1,5 punctepe meci a bifat CSU în SuperLiga fără Bancu (12 puncte în 8 etape)
{{text}}