Darius Buia (28 de ani), mijlocașul ofensiv de la Gloria Bistrița, ocupanta primului loc din Liga a treia, seria a 10-a, a povestit, în direct la GSP Live, despre cum doctorul Liviu Bătineanu, supranumit și „Doctorul groazei”, i-a greșit diagnosticul.
Jucătorul s-a accidentat când era împrumutat de Dinamo la Clinceni (2015-2016). După un meci cu Dacia Unirea Brăila, a mers la doctorul Liviu Bătineanu, care i-a spus că nu are nicio problemă medicală și că va putea juca fără probleme.
Darius Buia: „Domnul Bătineanu s-a uitat pe RMN și mi-a spus că ligamentul nu e rupt”
„Am fost cumpărat de către Dinamo, totul părea roz. Aveam 17 ani și jucam la echipa a doua, pentru că la acea vreme Dinamo 2 era încă în Liga 2. Flavius Stoican a fost numit antrenorul echipei mari și, după o prestație bună la echipa a doua, el m-a luat la prima echipă. Apoi au venit problemele pentru mine.
Flavius Stoican a plecat de la echipă. Domnul Rednic, dacă nu mă înșel, a venit în locul lui. Iar eu am fost trimis sub formă de împrumut la Clinceni. Nici nu am apucat să mă duc la antrenamente să mă vadă. S-a renunțat la foarte mulți jucători atunci, au venit foarte mulți jucători. Bizonul (n.r. - Harlem Gnohere), Puljic, foarte mulți jucători a adus domnul Rednic.
M-a anunțat că trebuie să găsesc o echipă unde trebuie să joc mai mult. Am mers la Clinceni. În acel an, dacă nu mă înșel, s-au bătut la promovare cu Voluntari. Am jucat prima etapă, iar în a doua etapă am jucat și mi-am rupt ligamentele. Asta se întâmpla în 2015.
A urmat o perioadă lungă de antrenamente, undeva la 6 luni de zile. Am auzit că în unele țări recuperările sunt mai lungi, pentru că cei de acolo nu vor să forțeze jucătorul. În America am înțeles că un an de zile minim se stă pentru ruptură de ligamente încrucișate anterioare.
Eu am stat 6 luni- 6 luni jumate. Am făcut o recuperare foarte bună cu Ovidiu Kurti, care este de la FCSB. Am revenit. Țin minte primul meci, era deja play-off la Liga 2, erau încă două serii.
În primul meci am fost introdus undeva prin minutul 80. Era scorul 1-1, am reușit să dau un gol de la vreo 40 de metri. Nici nu am știut cum să mă bucur. Următorul meci am fost introdus titular. După 13 minute am reușit din nou să marchez, iar în minutul 30 un adversar, țin minte că jucam la Brăila, a intrat direct cu talpa pe genunchi. Mi l-am rupt din nou. Era același genunchi.
Nu mă gândeam la nimic grav, adică la o altă ruptură de ligamente. Atunci m-am întors la Dinamo și știu că am mers la domnul Bătineanu, care uitându-se pe RMN atunci mi-a spus că nu este rupt ligamentul. Era și foarte inflamat. Mi-a spus că vede mult lichid, dar nu i se pare a fi rupt.
Eram fericit. Ziceam orice, dar să nu mă operez din nou. Atunci a venit domnul Andone și mi-a spus că vrea să ia în cantonament câțiva jucători tineri. Mi-a spus să continui să urmez programul de recuperare, iar când se vor întoarce din cantonament să intru în program cu prima echipă.
Eu îmi doream foarte mult să fac pregătirea cu ei, pentru că știam că am nevoie de recuperare și să mă pregătesc bine ca să pot să îmi revin. Din păcate nu s-a putut. Am rămas la București”, și-a început mărturia Darius Buia.
Darius Buia: „Domnul Hagi mă dorea foarte mult la Viitorul”
„Mi-am dorit foarte mult să plec, știind că domnul Hagi mă dorea foarte mult la dânsul, la Viitorul. A fost chiar în anul în care ei au luat campionatul, în 2016. Am reușit după aproape două luni jumate să reziliez contractul cu Dinamo.
Am mers la domnul Hagi. M-a chemat la el și mi-a zis: «vino la mine, te pun pe picioare, o să îți dau un preparator ca să faci o recuperare bună și după semnăm și intri în programul echipei». Dar eu făcând antrenamente simțeam că ceva nu e în regulă, nu mă simțeam bine.
Genunchiul meu se umfla foarte tare după fiecare antrenament, aveam niște dureri insuportabile. Am tot dus-o așa o lună de zile, după care l-am sunat într-o seară pe domnul Hagi. I-am zis: «mister, trebuie să mă duc neapărat în Ungaria, unde m-am operat, pentru că ceva nu e în regulă cu genunchiul meu»
«Darius, îți iau bilet de avion, te duci, vezi despre ce e vorba și te întorci înapoi» M-am dus în Ungaria. Domnul doctor mi-a zis să vin cu primul RMN să văd despre ce e vorba și dacă e cazul mai facem unul.
Când am ajuns acolo, s-a uitat la mine și a zis: «bă, dar tu ce ai făcut până acum?» I-am zis: «ce să fac, am făcut recuperare, antrenamente separat» Mi-a zis: «băi copile, tu ai ligamentul rupt de 3 luni jumate» Mi-a picat cerul în cap. I-am zis că am urmat un program de antrenament, am luat-o treptat, am făcut antrenamente , dar nu puteam să fiu 100%.
«Eu, din ce văd aici, ai ligamentul rupt de 3 luni jumate» Mi-a zis: «hai să mai facem un RMN, poate mă înșel sau poate ceva e în neregulă» Am făcut alt RMN și mi-a zis: «da, e clar. E rupt» A zis că am noroc, pentru că făcând foarte multă forță în perioada aceea genunchiul era puțin protejat de mușchii coapsei.
Am ajuns sâmbătă acolo, trebuia să mă întorc sâmbătă seara, pentru că îmi luase domnul Hagi bilet de avion. Doctorul mi-a zis: «Luni, dacă vrei, la prima oră te bag în operație» I-am spus: «Băgați-mă, că nu am ce să fac» L-am sunat pe domnul Hagi și i-am spus că nu pot să mai vin, că trebuie să mă operez.
Domnul Hagi a fost extraordinar. Chiar s-a oferit să îmi plătească și el operația, dar l-am refuzat, pentru că i-am spus că nu are nicio vină. Dimpotrivă, el m-a ajutat foarte mult. Eu am forțat foarte mult genunchiul în alea 3 luni mergând la sală, făcând forță. Probabil am pus mai multă presiune pe genunchiul care oricum era afectat”, a declarat Darius Buia.
Darius Buia: „Domnului Liviu Bătineanu nu i-a venit să creadă că aveam ligamentele rupte”
„Știu că am vorbit atunci la telefon cu doctorul care mi-a zis că nu am ligamentul rupt. L-am sunat și i-am spus că eu, de fapt, aveam ligamentele rupte. Mi-a spus că nu îi vine să creadă, că s-a uitat atunci și el din ce a văzut nu era rupt. Nu am stat să îl judec, dar poate așa i s-a părut lui. La dânsul am fost și prima oară când mi-am rupt ligamentele. Atunci mi-a zis că sunt rupte. Poate doctorul din Ungaria se ocupa doar de lucrul acesta. Am stat atunci după 4 luni încă aproape 7 luni.
La 23 de ani, aveam două rupturi de ligamente, la același genunchi. Chiar dacă sună ciudat, sunt mândru de mine, pentru că am văzut multe cazuri în care după o singură ruptură de ligamente au renunțat și probabil au mers la liga a patra să joace așa de plăcere. Eu chiar țin minte că am avut o revenire foarte, foarte OK după un an jumate de stat. Am avut 6 luni când am fost la o echipă de liga a treia de lângă Arad. După care am fost luat de cei de la UTA. Am avut un retur senzațional, am avut 10 meciuri sau 9 și marcasem undeva la 8 goluri. Nu îmi venea să cred”, a mai completat fotbalistul, la emisiunea moderată de Costin Ștucan.
În sezonul 2015-2016, Darius Buia s-a accidentat grav, pentru a doua oară în carieră, la același genunchi. Buia evolua atunci la Academica Clinceni, sub formă de împrumut de la Dinamo. Accidentarea s-a produs într-o partidă disputată la Brăila, contra celor de la Dacia Unirea.
Liviu Bătineanu, fostul doctor de mulți ani al lui Dinamo, foto: Gazeta SporturilorLiviu Bătineanu, „doctorul groazei”
În 2007, Liviu Bătineanu a fost acuzat de singurul specialist cardiolog din cadrul INMS (Institutul Național de Medicină Sportivă) că fotbaliștii lui Dinamo, la recomandarea sa, nu au mai trecut pe la cabinetul de cardiologie, și au primit viza fără a mai trece pe la medicul de specialitate.
Liviu Bătineanu este cunoscut pentru faptul că a asistat la două tragedii din fotbalul românesc. Prima a fost aceea a lui Cristi Neamțu, fost fotbalist la Universitatea Craiova, decedat în Cipru, la un antrenament. Familia fostului fotbalist îl consideră pe Liviu Bătineanu principalul vinovat pentru decesul jucătorului.
Liviu Bătineanu a fost medicul lui Dinamo și când Patrick Ekeng, fost fotbalist al formației din „Ștefan cel Mare”, a decedat pe teren la meciul Dinamo - Viitorul, în luna mai 2016.
La vremea aceea, Cornel Dinu, legenda lui Dinamo, spunea: „Nu s-a făcut defribilație, nu s-a făcut masaj cardiac. În frunte cu doctorul Bătineanu, el nu a făcut niciun masaj. Nu-l întorci, îl lași pe loc. Nu-l ridici de pe teren. Eram acolo, am văzut toată scena. N-ai voie să-l întorci!
Parcă făcuse ruptură de mușchi, îl puneau pe targă. Era inima. Nu ai văzut că era inima? Trebuie să-ți dai seama. Băiatul ăsta a murit cu zile”, spunea fostul mare fotbalist al lui Dinamo la acea vreme, potrivit Libertatea.
CV-ul lui Darius Buia
Darius Buia s-a transferat în august 2011 la Dinamo, de la Liceul cu Program Sportiv Banatul, pentru 75.000 de euro. A evoluat sub formă de împrumut la Academica Clinceni, în două rânduri (august 2014 - iunie 2015 și iulie 2015 - iulie 2016).
A mai jucat în carieră la Gloria Lunca Teuz Cermei (septembrie 2017 - ianuarie 2018), UTA Arad (ianuarie - iulie 2018), Sportul Snagov (iulie 2018 - august 2019), Viitorul Târgu - Jiu (august 2019 - iulie 2021), Petrolul (iulie 2021- martie 2022) și CSM Reșița (martie - iulie 2022).
{{text}}