Cristi Săpunaru (38 de ani), căpitanul Rapidului, a vorbit în cantonamentul din Antalya despre subiectul obținerii licenței de antrenor, pornind de la cazul Pintilii. # Fundașul central vrea să devină tehnician imediat după ce își va încheia cariera de fotbalist și a dezvăluit că urmează deja cursurile Școlii de Antrenori din Moldova, acolo unde s-au înscris și Pintilii, și Mirel Rădoi # „Cine se face antrenor la Chișinău nu va putea antrena în Liga 1!”, a amenințat Lucian Burchel.
- CONTEXT:
- FCSB a plecat în cantonamentul din Antalya fără Leo Strizu, antrenorul principal din acte. De pregătirea echipei se ocupă Mihai Pintilii, delegat
- Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori, a luat atitudine și a pus problema pe masa lui Răzvan Burleanu, președintele FRF. El susține că este ilegal ca în cantonament să nu fie prezent niciun deținător de carnet de antrenor, cum este cazul la FCSB
- Reporterul Vlad Nedelea și cameramanul Iosif Popescu sunt în Antalya și transmit cele mai importante informații din cantonamentele echipelor din Superligă.
Săpunaru îi critică pe cei de la Școala de Antrenori din cauza perioadei de care ar avea nevoie pentru a obține toate licențele. Căpitanul Rapidului a început cursurile pentru a deveni antrenor în Moldova și vrea să practice această meserie imediat după retragerea ca jucător.
Licența PRO, care permite antrenorilor să fie pe banca unei echipe de liga 1, s-ar obține în 3 ani și jumătate, conform lui Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori.
VIDEO. Săpunaru critică sistemul de la Școala de Antrenori: „Nu mi se pare normal! Am fost fotbalist 20 de ani, nu zugrav!”
„Am făcut cursuri de licență B în Moldova. E ilegală școala din Moldova? Ce, m-am cocoțat în bananier să culeg banane?! M-am dus și am făcut școală. Eu am mai spus și o mai spun și acum. Foștii fotbaliști intră în aceeași categorie cu cei care nu au făcut fotbal și vor să facă școală. Nu mi se pare normal!
Eu am fost fotbalist 20 de ani, nu zugrav. Trebuie să am și eu un avantaj. Nu îți răspunde nimeni la nimic. Eu o să antrenez așa când o să fie timpul și dacă o să mi se îngrădească dreptul la muncă, o să îi dau în judecată! (n.r. - pe cei de la Școal de Antrenori).
Normal că mă pregătesc, vreau să intru direct la treabă, să continui în fotbal. Când să fac școală, dacă la 40 de ani termin ca jucător? Termin la 50 de ani școala, dacă mă apuc la 40! Mă apuc la 50 de ani să antrenez.
Ai nevoie de 7 ani ca să ajungi antrenor. Păi, în 7 ani poți să mori, nici nu apuci să antrenezi! Eu îmi doresc să ajung să antrenez la Rapid la un moment dat, dar acum sunt jucător”, a declarat Cristi Săpunaru în cantonamentul din Antalya.
Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori „Carnetul de antrenor obținut la Chișinău nu e valabil în România”
Carnetul de antrenor din Moldova nu e recunoscut în România, a anunțat recent Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori de la noi: „Cine își ia licența PRO la Chișinău va putea antrena acolo fără probleme, nu și în Liga 1. Pentru că, deși FRF va recunoaște PRO-ul, carnetul de antrenor nu va fi recunoscut”.
Lucian Burchel: „Cursurile durează 3 ani și jumătate”
Au existat foști fotbaliști care au acuzat faptul că durata cursurilor până la licența Pro e una exagerat de lungă, până la șapte ani. Lucian Burchel explică de ce un fost jucător poate ajunge să antreneze în prima ligă în trei ani și jumătate de la retragere, cu condiția să respecte pașii.
„Un fotbalist poate obține calificarea ca antrenor înainte să se retragă din activitate. Dacă a avut un contract de profesionist de-a lungul a minimum șapte ani, după retragere beneficiază de dreptul de a se înscrie la un curs pentru licențele B plus A, fără să mai treacă prin licența C. Cursul durează un an. Apoi are nevoie să antreneze încă un an, după care se poate înscrie la cursul pentru Pro. Și într-un an și jumătate are licența maximă!
Nu durează nici cinci ani, nici șapte ani. Am mai auzit și eu declarații la TV despre cât de mult durează să obții licențele, însă e fals. Foștii fotbaliști se întâlnesc între ei, își spun unii altora că e greu, că durează enorm și apoi se rostogolește impresia aceasta, că stai șapte ani până iei licența Pro”, a explicat Burchel.
{{text}}