Un nou televizor performant de ultimă generație adus în casă fix în timpul Campionatului Mondial de Fotbal nu poate fi decât o desfătare pentru un microbist sau un pasionat de tehnologie. Cel puțin așa credeam când am primit în teste cel mai recent model din seria The One de la Philips, modelul 8807, cu o diagonală de 50 inch (dar același model are și variante de 55 inch și mai mari). Realitatea s-a dovedit un pic diferită. Nu trebuie să fii musai microbist sau pasionat de tehnologie și obsedat de specificații pentru a te bucura de ce aduce nou un televizor din 2022. Efectul Ambilight (lumina pe care televizorul o proiectează pe peretele din spate în funcție de ce se întâmplă pe ecran), calitatea imaginii, accesibilitatea și viteza sistemului de operare sunt câteva caracteristici care cuceresc orice utilizator, oricât de atehnic sau dezinteresat de specificații sau acronime ciudate ar fi.
Cu toate astea, e greu să vorbești despre un nou televizor fără să intri și în detalii tehnice, mai ales că atunci când decizi o achiziție, sfârșești prin a cântări și specificațiile. Iar aici Philips The One 50PUS8807 stă foarte bine.
Imaginea
Deși avem un display LED, și nu OLED, calitatea imaginii e remarcabilă, părând că împinge la maximum limitele acestei tehnologii – nu avem halouri în jurul detaliilor foarte luminoase, nu apar artefacte și imaginile întunecate sunt afișate surprinzător de bine. Toate acestea fac, pentru majoritatea utilizatorilor, ca diferența vizuală față de un televizor OLED să fie relativ mică, în timp ce diferența de preț rămâne semnificativă. Practic cu acest televizor beneficiezi de o calitate a imaginii apropiată de cea OLED la doar o fracție de preț. Rezoluția este, evident, 4K și avem o rată de refresh de 120 Hz, iar tehnologia HDR, precum HDR 10+, HLG și Dolby Vision, contribuie la redarea unor imagini impresionante.
Gaming
Rata de refresh de 120 Hz îl face interesant și pentru pasionații de gaming, fiind compatibil FreeSync, VRR (Variable Refresh Rate) și ALLM (Auto Low Latency Mode). Acest lucru înseamnă că jocurile vor fi mai fluide și mai precise decât pe televizoarele mai vechi.
Utilizare
Sistemul de operare Android TV este ușor de utilizat și include aplicații precum YouTube și Netflix preinstalate, ceea ce îți permite să accesezi rapid conținutul preferat. În plus poți descărca din Google Play HBO Max sau oricare dintre numeroasele aplicații compatibile, televizorul beneficiind de un spațiu de stocare de 16GB. Iar dacă îi atașezi prin intermediul portului USB un mediu de stocare extern (un SSD sau un stick de memorie mai mare), poți folosi și funcția de înregistrare a emisiunilor TV.
De asemenea, comenzile vocale și asistentul vocal inteligent fac din acest televizor un dispozitiv ușor de folosit și controlat. Dar poate cea mai spectaculoasă funcție cu care ne-au obișnuit de ceva vreme televizoarele Philips e funcția Ambilight – un sistem de led-uri aflate pe trei laturi ale aparatului, care proiectează pe peretele din spate o lumină ambientală care urmărește ce se întâmplă pe ecran, reușind să creeze o senzație de imersiune și amplificând experiența vizionării unui film, a unui concert sau chiar experiența unui joc video.
Nu în ultimul rând, televizorul nu face compromisuri în privința conectivității, având trei porturi HDMI 2.0 1 și un port HDMI 2.1, două porturi USB 3.0, conexiune WiFi, precum și posibilitatea de a-l conecta la rețea prin cablu (RJ-45). De asemenea, are slot CI+ și, spre deosebire de multe televizoare ale concurenței, are în continuare mufă Jack 3.5 mm și o ieșire digitală optică.
Design
Designul televizorului e elegant, cu o ramă metalică de culoare argintie, relativ subțire, și un singur picior central masiv, fix, care nu permite mișcarea acestuia pe vreo axă.
Dacă aș insista să găsesc și mici neajunsuri, aș putea spune că nu am fost încântat de designul și senzația pe care ți-o lasă telecomanda. Deși nu m-am putut plânge de funcționalitățile ei pentru că își face treaba ok, televizoarele concurenței din aceeași zonă de preț par să aibă telecomenzi mai mici și mai elegante, iar în trecut unele telecomenzi de la Philips erau prevăzute și cu tastatură QUERTY, care acum lipsește. Celălalt aspect care nu mi s-a părut strălucit a fost sunetul. E decent, dar îi lipsesc puterea (avem doar două difuzoare cu o putere totală de 20W) și mai ales basul. În schimb, cei de la Philips s-au gândit la o integrare wireless nativă cu soundbar-urile sau cu sistemele surround ce au tehnologia DTS Play-Fi.
Concluzie
Philips The One 50PUS8807 e un televizor care are tot ce trebuie pentru consumul de media și gaming, dispune de un ecran luminos cu performanțe spectaculoase, toate acestea la un preț atractiv comparativ cu produsele similare ale concurenței, și se dovedește o achiziție potrivită pentru cei care își doresc calitate care nu golește buzunarul. Eu unul aș alege mai degrabă modelul cu diagonala de 55 inch, acesta reprezentând, în opinia mea, cel mai bun raport preț/performanță.
{{text}}