După ce au obținut în Tribunal anularea mărcii folosite de FC Rapid 1923, cei de la AFC Rapid speră să câștige la finalul lunii și la Curtea de Apel, cu consecința ca gruparea din Giulești să piardă și dreptul de a mai folosi denumirea de „Rapid”.
Războiul din instanță dintre AFC Rapid și FC Rapid 1923 se apropie de final. Completul de la Curtea de Apel a rămas în pronunțare în principalele două spețe în dispută, una pentru marca înfățișând vulturul și cealaltă cu restul mărcilor cu UFC Rapid, pe care actualul club, pe atunci „FC R”, le achiziționase în 2018, în urma unei licitații.
Pe 25 ianuarie, Curtea de Apel ar urma să anunțe rezoluția finală, după ce, în 2020, Tribunalul București le dăduse câștig de cauză celor de la AFC Rapid, interzicându-le celor de la FC Rapid 1923 să mai folosească marca notorie, cu vulturul. Decizia era executorie, dar nu definitivă, astfel că FC Rapid 1923 a făcut apel.
Se apropie verdictul în disputa AFC Rapid - FC Rapid 1923
Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, consideră că „administratorul judiciar Dragoș Frățilă a înregistrat la OSIM fraudulos, cu rea-credință, fără să anunțe pe nimeni, acea marcă cu vulturul, aproape identică cu cea originală, deținută de noi. Un fapt dovedit de Tribunal, care ne-a dat nouă dreptate.
Cei de la «FC R» au cumpărat-o, iar în baza ei au putut să se numească Rapid. Dacă vom câștiga și acum, la Curtea de Apel, ei vor pierde acea marcă, deci și dreptul de a mai folosi numele de Rapid.
Oricum, noi vom merge mai departe, în instanță și nu numai, pentru ca acest club din SuperLigă să nu se mai poată numi Rapid. Tot acum, dacă vom câștiga, le vom anula și mărcile cu UFC Rapid, astfel că vor rămâne numai cu «Giuleștina», care nu e pe fotbal, ci doar pentru reviste și programe de meci".
„Suntem Rapid la FIFA și UEFA, dar nu suntem în România?!”
Unul dintre acționarii Rapidului, Victor Angelescu, susține însă că „nu se va decide nimic acum, la Curtea de Apel. Dacă pierdem, mai avem o cale de atac. Mai putem face un apel, plus la Înalta Curte. Acest proces va mai dura cel puțin doi ani.
Chiar dacă pierdem marca acum și se demonstrează că a fost înregistrată cu rea-intenție, va fi anulată și nici noi, dar nici ei, nu vom putea s-o folosim. Va depinde cine va reuși să o înregistreze primul la OSIM.
Iar asta cu numele, cum adică: noi plătim vechi datorii în contul fostei societăți FC Rapid, adică suntem Rapid pentru FIFA și UEFA, dar nu și pentru România?! Nu se pune problema! Eu am avut numeroase întâlniri cu Horia Manoliu, dar ei vor bani și procente, pe care nu au dreptul să le primească".
Horia Manoliu, replică pentru Victor Angelescu
La scurt timp după publicarea articolului, Horia Manoliu a vrut un drept la replică pentru declarațiile oferite de Victor Angelescu.
Câteva aspecte unde domul Victor Angelescu este în eroare sau dorește să inducă în eroare:
1. ESTE UN MARE FALS că nimeni nu mai poate folosi marca cu "Vulturul". Marca înregistrată cu rea-credință este anulată, rămâne siglă notorie/istorică care este parte din Actul Constitutiv legalizat al AFC RAPID . Noi suntem deținătorii aceste sigle din 2001 până în prezent.
2. TAS-ul deține competență doar pe partea dreptului sportiv. NU au nicio competență legat de dreptul proprietății intelectuale.
3. Personal cu domnul Victor Angelescu am avut întâlniri, corect. Negocieri am avut cu patronii dumnealui unde era angajat, adică APS CEHIA.
4. Dosarele legate de mărci nu au nicio legătură cu notificarea de azi legată de Cupe/Trofee
- Horia Manoliu
Deocamdată, vechea marcă, cu vulturul, apare în actele de la înființarea AFC Rapid, din 2001. Iar asociația a făcut deja demersurile să o înregistreze și la OSIM. Cealaltă, achiziționată de FC Rapid 1923, a fost deocamdată anulată de Tribunal în 2020.
406.800 de euroa plătit FC R în 2018 pentru 5 mărci: cea cu vulturul, 3 cu UFC Rapid și una cu Giuleștina
AFC Rapid vrea și trofeele
AFC Rapid a trimis o notificare prin care cere inclusiv trofeele din perioada 1923-2006. În acel interval, giuleștenii au cucerit toate cele trei titluri din palmares și 13 Cupe ale României.
Din informațiile care circulă în mediul public am luat la cunoștință că anumite trofee care fac parte din patrimoniul AFC RAPID se află în posesia dumneavoastră și aici ne referim la cupe și trofee începând din anul 1923 până în anul 2006 luna August . Aceste cupe/trofee enumerate mai jos și nu numai acestea au dispărut de la Baza ProRapid unde se aflau în custodie, după pronunțarea falimentului SC FC RAPID SA.
Vă somăm ca în termen de 30 zile să ne predați aceste cupe care fac parte integrantă din patrimoniul AFC RAPID. Vă anunțăm că în cazul în care nu vă conformați prezentei notificări vom sesiza organele de cercetare penală. Analizați cu multă seriozitate această notificare și să-i dați curs urmând să ne comunicați data și ora când aceste trofee ne vor fi predate pe bază de proces verbal
- Notificarea trimisă de AFC Rapid către Fotbal Club Rapid 1923 SA
{{text}}