GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Spirulina: Ce este și cum să o consumi

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 17 ianuarie 2023

Algele marine comestibile sunt considerate superalimente în țările asiatice, unde sunt incluse în mod tradițional în numeroase preparate culinare. Algele au ajuns și la noi în țară, fiind disponibile atât sub formă de produse alimentare, cât și sub formă de suplimente. 

Spirulina este una dintre cele mai populare alge marine. Aceasta poate avea o serie de beneficii importante pentru organism și poate fi inclusă cu ușurință în dietă. Iată ce este și cum se consumă spirulina.

Ce este spirulina? 

Spirulina este o algă marină de culoare verde-albăstrui. Aceasta se găsește în comerț sub formă de pulbere, capsule sau comprimate, de exemplu spirulina tablete bio, 125 g.


Aceasta conține compuși antioxidanți și antiinflamatori (de exemplu ficocianina), aminoacizi esențiali (nutrienți care alcătuiesc proteinele), vitamina B1, B2, cupru, fier, magneziu, potasiu și cantități mici de acizi grași Omega-3 și Omega-6 (1).

Beneficiile spirulinei

Datorită compoziției sale nutriționale, spirulina consumată regulat poate avea o serie de beneficii asupra organismului:

  • Poate reduce colesterolul și trigliceridele: Nivelul ridicat de colesterol LDL și trigliceride din sânge reprezintă un factor de risc cardiovascular major. Acest tip de alge marine ar putea reduce nivelul de grăsimi din sânge, protejând astfel sistemul cardiovascular (1).
  • Reduce stresul oxidativ: Stresul oxidativ produs de radicalii liberi este răspunzător de apariția bolilor cronice. Spirulina are proprietăți antioxidante, care contracarează efectele radicalilor liberi. De asemenea, aceasta ar împiedica oxidarea colesterolului LDL, un fenomen implicat în dezvoltarea bolilor cardiace (1).
  • Poate reduce tensiunea arterială: Spirulina crește producția de oxid nitric, un compus care relaxează vasele de sânge. Astfel, ar putea reduce tensiunea arterială (1).
  • Ar putea ameliora anemia: Spirulina poate crește concentrația de hemoglobină a globulelor roșii din sânge. Astfel, contribuie la ameliorarea anemiei, alături de tratamentul recomandat de medic și o alimentație echilibrată (1).
  • Poate ameliora simptomele rinitei alergice: Rinita alergică este caracterizată de inflamația mucoasei nazale, ca reacție la contactul cu alergenii (polen, praf). S-a dovedit că spirulina este utilă în ameliorarea manifestărilor rinitei alergice (1).
  • Îmbunătățește performanța atletică: Suplimentarea cu spirulină ar putea îmbunătăți forța musculară și anduranța. De asemenea, prin scăderea stresului oxidativ indus de exercițiul fizic, spirulina poate reduce oboseala musculară (1).  

Bineînțeles, pentru a te bucura de aceste beneficii, este important să ai un stil de viață echilibrat. Atenție! Spirulina nu înlocuiește tratamentul recomandat de medic.

Cum o consumi?

În timp ce comprimatele sau capsulele se administrează ca atare, spirulina pudră trebuie amestecată în preparate sau băuturi. 

Această algă se consumă în cantități mici. Doza zilnică recomandată de spirulină este de 1-3 grame, însă pot fi tolerate doze de până la 10 grame pe zi. O lingură de spirulină pulbere cântărește 7 grame (1). 

Este mai simplu decât crezi să o incluzi în dietă. Iată cum se consumă spirulina:

  • Adăugată în preparate: smoothie-uri de legume sau fructe, terci de ovăz, budincă de chia, salate de legume, deserturi fără coacere;
  • Adăugată în băuturi: limonadă, sucuri proaspete de fructe, apa de băut;
  • Presărată pe pâinea prăjită cu avocado sau cremă de brânză.

Prin urmare, spirulina este un superaliment care poate fi integrat cu ușurință în meniul zilnic. Totuși, acest produs nu înlocuiește un stil de viață sănătos. Asigură-te că urmezi o dietă echilibrată și variată.

Referințe:

  1. Leech, Joe. “10 Health Benefits of Spirulina.” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2022, www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina. Accessed 22 Dec. 2022.
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.