Fotbal   •   Liga 1   •   CANTONAMENT

Un antrenor din Liga 1 vorbește despre cantonamentele din vremea când era jucător: „Eram ca-n Legiunea Străină”

Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)   —  miercuri, 18 ianuarie 2023

Antrenorul Laszlo Balint (43 de ani) a povestit câteva întâmplări trăite în cariera de fotbalist în perioada de pregătire.

Tehnicianul de la UTA și-a de amintit de cantonamentele din vremea în care era jucător și a comparat modul în care se pregătea atunci cu antrenamentele pe care le fac azi fotbaliștii.

Cantonamentul pe vremea când era jucător

„S-au schimbat mult cantonamentele, cred că datorită structurii campionatului. În momentul în care eram fotbalist, pauza de iarnă era foarte lungă și am prins iarnă chiar cu 3 cantonamente. Două le-am făcut la munte și pentru unul am venit în Antalya. Primul a fost ca un stagiu în Legiunea Străină. 


La Timișu de Sus aveam alergare în zăpadă. Țin minte că era Gabi Stan antrenor, am avut o alergare din Predeal pe un drum forestier către Azuga, 25 de km. Eu eram mai mic și mai tânăr, iar frații Andrași au spus: «Gata, știm noi o scurtătură!». Bazându-mă pe ei, fiind mai experimentați, făcuseră traseul de atâtea ori, zic: «Gata! Am scăpat, scurtez și eu 2-3 km». 

Scurtătura, de fapt, a fost o lungitură. Am ajuns pe la cabana Diham cu zăpadă până la genunchi. Ne-au așteptat restul coechipierilor vreo jumătate de oră. Erau la ceai la Azuga, la autocar. Unii dintre ei ne-au și înjurat printre dinți că ajunseseră și au stat în frig după noi. 

Am mai prins, cu Lăcătuș, niște alergări pe la Forban. A fost un lot de patru jucători care s-au rătăcit. Trebuia să facem un foc la baza cabanei, la liziera pădurii. Respectivul grup n-a mai făcut bucla respectivă și a ajuns pe partea cealaltă a muntelui, la Râșnov. Au fost fel și fel de amintiri, erau alte timpuri. Se făceau alergări de anduranță foarte multe pentru că era și pauza foarte lungă"


Cantonamentul azi

„Acum sunt mult mai ușoare, pentru că aceste alergări de anduranță induceau și o stare de apăsare mintală. Era volumul de muncă foarte mare, stăteai foarte mult în cantonament. Tocmai v-am spus că făceam și 3 cantonamente de câte două săptămâni. Vă spun sincer că era crunt! Acum perioada e mult mai scurtă, evident antrenamentele sunt altele. 

Din nefericire, avem parte de meciuri pe terenuri grele și în condiții atmosferice nu prea prielnice pentru fotbal. Dar asta este situația, asta e structura competiției și cred că este mult mai bine"

Glume de cantonamente

„Îmi aduc aminte de un cantonament în Siria, o țară liniștită în acea perioadă. Nu erau probleme cu războiul și tot cu Gabi Stan am fost. Aveam un doctor care era începător, abia ce terminase studiile și era la primul cantonament. A venit cu 200 de dolari, noi stăteam la un hotel, iar peste drum de hotel era o reprezentanță Adidas. 

Și în prima seară și-a luat două perechi de adidași. L-au văzut băieții mai în vârstă și Mihai Stere a spus: «Aoleu, doctore! Ce-ai făcut?». Doctorul spune: «Ce-am făcut?». La care Mihai spune: «Ți-ai luat două perechi de adidași la fel. La vamă dacă te prinde îți confiscă una».

Doctorul: «Aoleu! Am dat 80 de dolari pe o pereche». Zice Mihai că are el o idee: «Scoți șireturile de la o pereche, le dai cu cremă de ghete și apoi le bagi la loc». Domnul doctor exact asta a făcut! Și-a dat cu cremă șireturile și a scăpat de controlul la vamă, să nu-i confiște adidașii".

Jocuri de cantonament atunci

„Se juca foarte mult rummy. Și eu am făcut parte dintr-un pătrat de rummy, să-i spunem așa. Chiar în perioada în care eram la UTA, erau seniorii: Chiriță, Mara, Sorin Oncică, Daniel Tudor și apoi a intrat în acel grup și Sabin Ilie, după ce a venit. 

Eu eram un pic mai jos, în sensul în care exista o miză. Exista tot timpul o miză, și-l aveam supervizor pe nea Nelu Nagy, care era secundul lui Lăcătuș, un tip extrem de volubil, sociabil. Tot timpul glumea cu noi, era o plăcere să-l avem cu noi. Rummy-ul era ca o tradiție, pe la toate echipele la care am jucat. Am auzit de cazuri cu mulți bani pierduți! La echipele la care am fost eu n-au fost astfel de cazuri, dar am auzit de cazuri în care s-au pierdut bani mulți".

Jocuri de cantonament azi

„Se mai joacă rummy. Am auzit că se mai joacă și poker. Eu nu sunt de acord cu asemenea practici. În general, când joci astfel de jocuri pe bani pot apărea divergențe și e foarte ușor să escaladeze situația. Mă bucur că am un grup cuminte. Telefonul e, inevitabil, principala preocupare. Vorbind de jocuri, sunt convins că foarte mulți joacă jocuri pe telefon, pe tabletă, pentru că, din nefericire, asta a devenit principala ocupație a noii generații".

Cantonament de atunci sau azi?

„Astăzi, clar! Se lucrează mult cu mingea. Totul este comprimat ca proces de pregătire și atunci trebuie să treci rapid prin toate aspectele pregătirii plus că s-au eliminat acele alergări de anduranță. 

Totul merge pe viteză, pe forță, atunci există și plăcere pentru jucător. Nu mai există antrenamente lungi. Cantonamentele de astăzi sunt mult mai OK pentru jucători față de ce era în urmă cu 15 ani".

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.