Opinii   •   editorial

Revoluția amânată

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  joi, 19 ianuarie 2023

Se sconta că, întrunit miercuri la Londra, forul care face legile jocului, International Football Association Board, va aduce modificări importante, esențiale, cu privire la tragerile de timp și la schimbările temporare de jucători. Temele cele mai dezbătute de presă în ultima vreme.

Specialiștii păreau convinși că IFAB va interveni energic pentru eliminarea sau măcar pentru reducerea momentelor moarte, mai ales după ce turneul final din Qatar 2022 s-a văzut nevoit să recurgă la prelungiri repetate și să consemneze o durată medie a meciurilor de 101 minute! 

La fel, se anticipa că se va extinde și la fotbal, luată din rugby, regula conform căreia un jucător accidentat poate fi înlocuit pentru 15 minute. Interval în care, acordându-i îngrijirile necesare, medicii să stabilească dacă el se întoarce pe gazon ori pleacă definitiv la cabine.

Surprinzător, revoluția așteptată nu s-a produs. Probabil că ea doar s-a amânat, fiind greu de crezut că IFAB nu va acționa pentru ca fotbalul să câștige în cursivitate. Ca spectacol. 


Asta în ideea că nu-i normal, reproș întemeiat, ca dintr-un meci să se joace jumătate din timp, optimiștii au calculat 56%, iar cealaltă jumătate să se ardă gazul! Cu schimbarea jucătorilor, cu celebrarea golurilor, cu simularea accidentărilor etc, etc.

Totuși, reuniunea de la Wembley a venit cu ceva nou. Deocamdată cu caracter experimental, ea îi obligă pe arbitri să explice live, la microfon, deciziile luate după consultarea colegilor din camera VAR. Astfel încât spectatorii să poată înțelege ce s-a petrecut într-o fază ori în alta. În ce bază, conform cărei prevederi regulamentare au hotărât arbitrii ce-au fluierat.

Vom fi martorii unui plus de transparență, împrumutat din rugby și/sau din fotbalul american. Amintind că în fotbalul de dincolo de Ocean sistemul e folosit la toate nivelurile, de la întrecerile școlare la liga națională (NFL), să adaugăm că atunci când nu-s dotați cu microfoane, în întâlnirile de copii, spre exemplu, arbitrii trebuie să-și dreagă vocile și să strige atât de tare încât să fie auziți din orice colț al tribunei. În caz contrar, meciul nu se dispută!

Printre primii care vor aplica noua metodă se va număra și Istvan Kovacs. Aflat în aceste zile în Irak, unde urma să conducă diseara finala Cupei Golfului, IK va oficia din 1 în 11 februarie la Campionatul Mondial al Cluburilor din Maroc, ca al doilea arbitru european, alături de englezul Anthony Taylor. Vor fi prezente acolo, evoluând direct în semifinale, Real Madrid și Flamengo.


Istvan Kovacs

Într-un cadru în care unii contestă inițiativa cu pricina, considerând că ea va întârzia și mai rău desfășurarea partidelor, ba și avertizând, ironic, că va fi nevoie și de translator ca să priceapă suporterii marocani (vorbitori de limba franceză) ce transmit arbitrii în engleză, IFAB e datoare să vină cu precizări. Cu detalii. Cu lămuriri.

Concret, cum vor proceda „centralii”? Vor urmări reluările pe monitorul din marginea terenului și apoi vor oferi explicații ori dialogul dintre ei și cei din camera VAR va fi pus direct pe speaker și va răsuna în întreg stadionul? The Times înclină spre varianta 1.

Oricum, chiar dacă le mai trasează arbitrilor o sarcină, „îi încarcă aiurea!”, cum se plâng cârcotașii, încercarea IFAB merită încurajată și, firește, urmărită. Nu credeți?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.