Marian Iancu (57 de ani), fostul patron al lui Poli Timișoara, a fost protagonistul unui discurs acid vineri dimineață, în prima sa intervenție de la ieșirea din închisoare, petrecută în vara lui 2022. Ex-finanțatorul de pe Bega a nominalizat echipa din Superligă care-i amintește de Gloria Bistrița lui Jean Pădureanu.
Descătușat după ce și-a ispășit condamnarea pentru evaziune fiscală și spălare de bani, controversatul Marian Iancu a făcut o analiză acidă a patronilor din prima ligă și a luptelor din culisele fotbalului românesc. Fostul patron al Politehnicii Timișoara a făcut acuzații extrem de grave la adresa Botoșaniului lui Valeriu Iftime.
Marian Iancu: „Gloria Bistrița are o corespondentă în Liga 1, conducătorul se comportă ca răposatul”
„Noi nu eram parte din Cooperativă, cooperativizarea o făcea Mircea Sandu, nu noi. Gloria Bistrița are, în oglindă, o oarecare corespondentă în Liga 1, nu știu dacă e nevoie s-o numesc eu.
E o echipă din zona Moldovei (n.r. - FC Botoșani), cu un conducător mult mai emancipat din toate punctele de vedere, un om de onoare în sens fotbalistic (n.r. - Iftime), dar care se comportă exact ca răposatul (n.r. - Jean Pădureanu), cu rezultate previzibile, aproape de scos de pe lista Pronosport sau a pariurilor sportive.
Îmi doresc ca acea echipă să fie printre cele care vor retrograda, din punct de vedere al viitorului!”, a spus un Marian Iancu dezlănțuit, în direct la Pro Arena.
Conduita mea în fotbal a fost una de excepție, aproape imaculată. Nu am făcut compromisuri pentru a avea rezultate. Cred că e lipsă de astfel de conducători care să se implice, nu să vină să-și construiască o imagine lângă o echipă de fotbal.
- Marian Iancu, fost patron Poli Timișoara&FC Timișoara
Noi am investit bani, foarte mulți bani. Cu toții am riscat, eu, Steaua, Dinamo, Porumboiu, Mititelu...Am investit în centre de copii și juniori, aveam echipe care jucau în Liga 2, în Liga 3. Noi aveam orgolii, investeam.
- Marian Iancu, fost patron Poli Timișoara&FC Timișoara
Ce înseamnă Marian Iancu pentru fotbalul românesc
Marian Iancu a făcut investiții uriașe la Poli Timișoara, a plătit salarii exorbitante unor antrenori și fotbaliști cu cotă. A făcut și performanțe, vezi eliminarea lui Șahtior Donețk în 2009 (0-0 și 2-2), în Liga Campionilor. În campionat însă, n-a izbutit să aducă titlul mult visat. S-a oprit de două ori pe 2, în 2009 și în 2011.
- a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani: a preluat societatea în iarna lui 2005.
- a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu: a fost de două ori vicecampioană și de două ori în finala Cupei României.
- în 2011, Poli n-a primit licența de Liga1 și a fost retrogradată la masa verde.
- Iancu a fost ulterior condamnat la 12 ani de închisoare, în 2014, pentru comiterea mai multor infracțiuni, el ieșind abia acum din spatele gratiilor.
Marian Iancu a fost condamnat în 2014 la 12 ani de închisoare. Acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul RAFO, el a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro, împreună cu doi complici. Pentru a recupera prejudiciul, magistraţii Curţii de Apel au decis confiscarea, de la Marian Iancu şi de la ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi, a 7 case şi apartamente, 7 terenuri şi 3 maşini.
22 de milioane de euroa fost doar cuantumul sumelor de transfer pe care Iancu le-a achitat în perioada în care a activat la Timișoara
{{text}}