Fotbal   •   Liga 1   •   ANALIZĂ

Marian Iancu a făcut o analiză a patronilor din fotbalul românesc. Ce spune despre Gigi Becali, Nelu Varga, Dan Șucu și Mihai Rotaru

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 20 ianuarie 2023

Marian Iancu, fostul patron al celor de la Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a celor mai importanți patroni din fotbalul românesc, precum Gigi Becali, Nelu Varga, Mihai Rotaru, Dan Șucu sau Valeriu Iftime. 

Marian Iancu: „Uitați-vă ce a însemnat intervenția lui Nelu Varga la CFR Cluj”

„Uitați-vă ce a însemnat intervenția lui Nelu Varga la CFR Cluj. Ce a însemnat intervenția lui Varga, dură, poate chiar neobișnuită, în care antrenorul a fost luat în colimator și rezultatele avute imediat după ce s-a consumat acest episod. Rezultatele erau departe de obiectiv, însă acum CFR arată fantastic și luptă pentru toate obiectivele”, a declarat Marian Iancu, la Pro Arena. 

Marian Iancu: „Mirel Rădoi s-a implicat mult peste fișa postului la Craiova”


„Mirel Rădoi s-a ocupat la Craiova de mai mult decât îi permitea fișa postului. Nu poți să iei tu anumite măsuri dure, tu ca antrenor depinzi de rezultate. 

Dacă simți că este nevoie să iei anumite măsuri, te adresezi conducerii, cei care nu depind de rezultate, să ia măsuri. Cum e Becali, cum ar trebui să fie Rotaru, cei care au drept de dispoziție nu se implică, nu intervin. El nu trăiește de pe urma rezultatului sportiv așa cum o fac toți, de la conducători, staff, până la rezerve. Rădoi, ați văzut ce a făcut, a vrut să facă mai mult decât trebuie”, a mai precizat Marian Iancu. 

Marian Iancu: „Gigi Becali, în modul lui deloc ipocrit în care conduce echipa, a dus FCSB aproape de câștigarea campionatului”

„Steaua, pentru că eu cred că FCSB e Steaua, nu a luat campionatul în ultimii 6-7 ani, dar de cel puțin 3 ori a fost îndepărtată de acest obiectiv de arbitri. Gigi Becali, în modul lui deloc ipocrit în care conduce echipa, a dus echipa aproape de câștigarea campionatului și a dus mereu echipa acolo sus. O să vadă acum ce înseamnă emulația, când o să intre pe Ghencea. Și când încărcătura aceea emoțională va veni și va suplini ce i-a lipsit până acum.”, a mai punctat Marian Iancu. 


Marian Iancu: „Nu știu cât de dispus este domnul Șucu să investească la Rapid”

„Nu vii la o echipă care are un anumit nivel financiar și îl vinzi pe Rareș Ilie. Vii la echipă să investești, nu să vinzi. Nu poți să vinzi un astfel de jucător, cu finețe, care poartă spiritul Rapidului. 

Nu știu cât de dispus este domnul Șucu să investească la Rapid. Eu sunt născut în Giulești și nu știu de ce există o asemenea reținere de a investi. Să fii echipă care are un obiectiv în anul centenar, să ai o defensivă foarte bună și să nu ai un jucător care să dea gol mi se pare de neînțeles””, a mai declarat Marian Iancu, fan declarat al Rapidului.

Marian Iancu: „E o echipă din zona Moldovei care are un patron mult mai emancipat decât Jean Pădureanu, dar care se comportă exact ca răposatul”

„Noi nu eram parte din Cooperativă, cooperativizarea o făcea Mircea Sandu, nu noi. Gloria Bistrița are, în oglindă, o oarecare corespondentă în Liga 1, nu știu dacă e nevoie s-o numesc eu. 

E o echipă din zona Moldovei (n.r. - FC Botoșani), cu un conducător mult mai emancipat din toate punctele de vedere, un om de onoare în sens fotbalistic (n.r. - Iftime), dar care se comportă exact ca răposatul (n.r. - Jean Pădureanu), cu rezultate previzibile, aproape de scos de pe lista Pronosport sau a pariurilor sportive. 

Îmi doresc ca acea echipă să fie printre cele care vor retrograda, din punct de vedere al viitorului!”, a mai precizat un Marian Iancu dezlănțuit. 

Ce înseamnă Marian Iancu pentru fotbalul românesc?

Marian Iancu a făcut investiții uriașe la Poli Timișoara, a plătit salarii exorbitante unor antrenori și fotbaliști cu cotă. A făcut și performanțe, vezi eliminarea lui Șahtior Donețk în 2009 (0-0 și 2-2), în Liga Campionilor. În campionat însă, n-a izbutit să aducă titlul mult visat. S-a oprit de două ori pe 2, în 2009 și în 2011. 

  • a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani: a preluat societatea în iarna lui 2005.
  • a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu: a fost de două ori vicecampioană și de două ori în finala Cupei României.
  • în 2011, Poli n-a primit licența de Liga1 și a fost retrogradată la masa verde.
  • Iancu a fost ulterior condamnat la 12 ani de închisoare, în 2014, pentru comiterea mai multor infracțiuni, el ieșind abia acum din spatele gratiilor.

Marian Iancu a fost condamnat în 2014 la 12 ani de închisoare. Acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul RAFO, el a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro, împreună cu doi complici. Pentru a recupera prejudiciul, magistraţii Curţii de Apel au decis confiscarea, de la Marian Iancu şi de la ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi, a 7 case şi apartamente, 7 terenuri şi 3 maşini. 

22 de milioane de euroa fost doar cuantumul sumelor de transfer pe care Iancu le-a achitat în perioada în care a activat la Timișoara

A fost eliberat din închisoare în iunie 2022. 

VIDEO. Dezvăluiri neașteptate despre Marian Iancu: „Nu avea scrupule! Mânca o tavă de șnițele la o masă, iar oameni din anturajul echipei jucau live la pariuri, pe scor corect!”

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.