Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

„Jucătorii români au tendința de a cere înainte de a oferi!” » Un antrenor din Superligă face radiografia fotbalului românesc

Laszlo Balint // FOTO: Imago

Articol de Vlad Nedelea   —  duminică, 22 ianuarie 2023

Laszlo Balint recunoaște că a ales UTA cu sufletul, deși situația de la club e dificilă. Face o radiografie a fotbalului românesc și e dezamăgit că fotbaliștii români cu pretenții tot mai mari nu se mai impun în străinătate.

- Domnule Balint, reluarea sezonului vă găsește la retrogradare!

 - Pentru mine e o provocare uriașă. Nu-mi stă în caracter să preiau echipe pe parcurs, dar ținând cont că a fost vorba de UTA, n-am ezitat o secundă. Nu a fost ușor să iau lucrurile din mers. Până la urmă, toți antrenorii au câte o filosofie, au idei proprii și a trebuit să implementăm din mers. Încercăm să așezăm lucrurile în așa fel încât să facem puncte. Pentru că în acest moment situația echipei este îngrijorătoare. Dar atmosfera este plină de încredere și entuziasm.

- Nu e riscant să alegeți cu inima într-o astfel de situație? 

- E o provocare. Pericolele sunt altele în viață! Acest spectru al retrogradării nu arată deloc bine pentru niciun antrenor angrenat în această luptă. Am făcut o alegere mai mult cu sufletul pentru că îmi propusesem imediat ce am plecat de la Craiova să aștept până la întrerupere. Indiferent că era vorba de întreruperea din noiembrie sau chiar cea din decembrie, să nu preiau o echipă din mers.

- Lupta e dură la retrogradare. 

- Crâncenă! Spre deosebire de sezonul anterior, când am avut două echipe practic condamnate prin prisma problemelor de care au avut parte. În acest sezon foarte multe echipe care se află în acea zonă s-au întărit, au potențial. Sunt cluburi care dispun de posibilități materiale însemnate.


- Sunteți mulțumit de lot? 

- Am adus jucători, inclusiv pe Romario Benzar. Am discutat cu conducerea, ar trebui să avem pe unele posturi o concurență un pic mai accentuată. În cazul în care nu vom reuși să găsim ceva peste ce avem, atunci ne vom descurca și cu ce avem.

- Pe Claudiu Keșeru cum l-ați găsit?

 - Calitatea lui nu o poate nega nimeni. E un jucător exponențial pentru fotbalul românesc, chiar dacă are o vârstă. În această luptă pentru retrogradare uneori trebuie să te implici într-un joc de uzură, în care duelul este mai presus de calitatea individuală. Claudiu a înțeles acest lucru și s-a comportat ireproșabil în pregătire. S-a angajat la efort la fel ca jucătorii tineri sau foarte tineri.

101 partidea adunat Laszlo Balint pe banca celor de la UTA, 94 în precedentul mandat, 7 acum

- Spunea că ridică mână când ajunge la 300 de goluri. Acum având 287. 

- E important să-l ajute organismul, fiindcă a avut niște probleme medicale. Trage de el și se vede. Chiar mi-a spus că vrea să ducă tot cantonamentul în așa fel încât să nu rateze niciun antrenament. E important ca el să rămână sănătos. Am numai cuvinte de laudă pentru el.


- Deian Sorescu a semnat cu FCSB. De ce jucătorii români revin acasă așa rapid? 

- E un semn de întrebare acesta. Deian e un jucător polivalent și a demonstrat inclusiv la echipa națională. Cu apetit ofensiv, și la o echipă precum FCSB, cu calitate foarte mare în fiecare compartiment, e un plus important. Inclusiv pentru campionatul nostru.

- Vin tot mai mulți străini în România, sunt scumpi fotbaliștii noștri? 

- Destul de mulți jucători români au această tendință, de a cere înainte de a oferi rezultate. Sunt pretenții puțin cam sus ale unor jucători români care, să spunem, sunt pe același palier valoric cu jucătorii străini. Categoric, fiecare club se uită la fiecare mie de euro, în ceea ce privește bugetul de salarii, așa că, din păcate, vedem foarte multe echipe din campionatul intern care folosesc mulți jucători străini. Repet, vine vorba de acest echilibru între ceea ce poate jucătorul, ceea ce dă și ceea ce cere.

VIDEO Totul despre Hermannstadt - FCSB

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.