Maria Mateaș, 23 de ani, o jucătoare de tenis cu origini românești stabilită de aproape 20 de ani în Statele Unite, e partenera lui Mackenzie McDonald (27 de ani, #48 ATP), jucătorul care l-a eliminat pe campionul en-titre Rafa Nadal în turul secund de la Australian Open.
După ce a produs una dintre surprizele începutului de an în tenis, „Mackie” McDonald a avut parte de o mediatizare pe măsură. În goana după detalii inedite despre viața și cariera americanului, jurnaliștii de pe mapamond au descoperit că americanul e implicat într-o relație sentimentală cu o tenismenă născută în România.
Este vorba despre Maria Mateaș, în vârstă de 23 de ani, o tânără născută la Oradea, pe 21 iulie 1999.
Maria Mateaș l-a susținut pe Mackenzie McDonald la Australian Open
Până în acest moment, Maria nu a obținut rezultate notabile în circuit. Cea mai bună clasare, poziția #284, a fost atinsă în august 2018, însă acum se situează abia pe locul 439. Cu apariții în special pe tablourile turneelor ITF, Mateaș are în palmares un singur titlu, cucerit în 2022, la dublu, la Ourense (Spania), alături de mult mai cunoscută Arantxa Rus.
Cei doi și-au făcut publică relația în iulie 2022, iar de atunci cuplul a început să posteze frecvent imagini cu momentele petrecute împreună, cum s-a întâmplat în vacanța de anul trecut din Hawaii.
După ce iubitul său a eliminat din turneu versiunea accidentată a lui Nadal, Maria a reacționat printr-un mesaj postat în contul ei de InstaStory: „Sunt atât de mândră de tine, dulceața mea!”.
McDonald avea să fie eliminat în următoarea rundă de japonezul Nishioka.
Maria Mateaș a studiat la Universitatea Duke
Conform The US Sun, unul dintre site-urile care au relatat povestea româncei, Maria Mateaș locuiește în prezent în Orlando, Florida, ea urmând cursurile Universității Duke, una dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite, fondată în 1838.
Maria, care a evoluat mult timp în circuitul de colegiu din State, sub steagul celor de la Duke, are și un frate, Cătălin, la rândul său stabilit peste Ocean.
În 2016, Maria Mateaș era a 27-a jucătoare a lumii în clasamentul junioarelor. Tot în acel an, după cum relatează site-ul goduke.com, a fost prezentă pe tabloul tuturor turneelor de Mare Șlem, în competițiile dedicate junioarelor. Rezultatele ei? Turul I la Australian Open, Wimbledon și US Open și turul II la Roland Garros
VIDEO Povestea familiei Mateaș, relatată de Maria pentru contul oficial al Duke University
Călin Mateaș, tatăl Mariei, a explicat cum a ajuns cu familia în Statele Unite: „Acum, că sunt aici de 15 ani aici, înțeleg de ce se spune că e o lume complet diferită în State (...) În 2004, mi s-a oferit un job, un contract ca antrenor de tenis în Statele Unite.
A fost destul de entuziasmant pentru noi. Cătălin era în clasa a doua când ne-am mutat în SUA, iar Maria era la grădiniță. Fără măcar să știe engleza, ei au prins foarte, foarte repede limba. În mai puțin de doi ani, părea că sunt născuți aici. Fără prietenii lor din copilărie, Cătălin și Maria au devenit și mai apropiați unul de celălalt.
Călin, tatăl Mariei MateașMaria mi-a spus că Duke este unica universitate pe care vrea s-o urmeze. Ca părinți, eu și soția mea, care e instructor de fitness, am vrut să ne asigurăm că fiul și fiica noastră au un viitor, păstrând în continuare deschisă opțiunea ca ei să practice tenis la nivel profesionist”, spunea tatăl jucătoarei.
Călin Mateaș a fost campion național la tenis în România în 1985, pentru ca ulterior să devină profesor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Oradea. Întreaga familie a dobândit între timp cetățenie americană.
M-am gândit mai mult la educația și la viitorul meu, iar lucruri precum accidentările nu m-au lăsat, pur și simplu, să am cariera în tenis pe care mi-o doream.
- Maria Mateaș, în 2018
{{text}}