Liga 1

Laurențiu Buș, despre experiența prin care a trecut în fotbalul din Rusia: „Cel mai scurt zbor a fost de două ore și jumătate. Erau -15 grade la aproape fiecare antrenament”

Laurențiu Buș. Foto: Arhivă GSP

Articol de Vlad Roșu   —  vineri, 27 ianuarie 2023

Laurențiu Buș (35 de ani), liber de contract după ce și-a reziliat înțelegerea cu cei de la Corvinul Hunedoara, formație de liga a treia, a povestit, în direct la GSP Live, experiența pe care a avut-o în Rusia, unde a evoluat în perioada februarie 2013 - august 2014 pentru Enisey. Echipa se află în orașul Krasnoyarsk, Siberia, situat foarte aproape de granița dintre Rusia și Mongolia. 

Campion cu Oțelul Galați în 2011, Laurențiu Buș a dezvăluit că cel mai greu lucru în fotbalul rus îl reprezintă deplasările lungi cu avionul, menționând că cel mai scurt zbor dura două ore și jumătate. Temperaturile scăzute reprezentau și ele o problemă în fotbalul din Rusia, pentru că aceștia nu puteau efectua antrenamente normale. 

VIDEO. Laurențiu Buș, despre experiența în Rusia: „E trist ce se întâmplă cu războiul, dar m-aș întoarce acolo”


„Transferul în Rusia cred că s-a făcut la 10 minute după ce am reziliat cu Oțelul. Eram în drum spre Cluj la vremea aceea și m-a sunat un impresar rus să mă întrebe dacă vreau să merg să joc în Rusia. 

I-am zis: «De ce nu?»Am vrut să-mi spună orașul, să mă documentez puțin despre echipă, să adun informații și așa mai departe. Țin minte că atunci când am văzut Siberia mă gândeam: «Mamă, e frig, e rău» N-am avut nicio surpriză, chiar așa a fost. 

Am rezistat un an și jumătate și consider că este unul dintre cele mai grele campionate în care poți juca. Nu neapărat duritatea fotbalului rus m-a speriat, ci faptul că nu știam deplasările pe care le făceam, care erau infernale pentru mine. Cred că cea mai scurtă deplasare pe care am avut-o cu avionul a fost de două ore și jumătate. 

Cea mai lungă, dacă jucam la Vladivostok, cred că era din centrul țării de 7-8 ore. Dacă nu aveam zbor direct trebuia să zburăm la Moscova și de acolo la Vladivostok. Făceai 13 ore cu avionul numai ca să joci un meci. Din punctul ăsta de vedere, a fost greu pentru mine să mă adaptez. 


Eram numai în avion. Jucam sâmbăta și săptămâna viitoare tot sâmbăta, dar eram numai în avion, numai plecat. Fusurile orare se schimbă. A fost foarte greu din acest punct de vedere pentru mine. Dar fotbalul mi-a plăcut, am fost apreciat. Oamenii erau super entuziasmați”, a declarat Laurențiu Buș, la GSP Live. 

Laurențiu Buș: „Cred că erau -15 grade la aproape fiecare antrenament”

„Nu prea am simțit că sunt plecat de acasă. Aici mă refer la preparatele culinare. Ei mănâncă la fel ca noi, au cam aceleași obiceiuri. M-am simțit ca acasă. 

Într-adevăr, nu am apucat să ies prea mult, să vizitez, pentru că nu îmi permitea timpul. Eram foarte mult timp plecat, cred că stăteam doar o zi sau două acasă. 

Noi nu prea puteam să ne antrenăm mai mult de 40-50 de minute, din cauza temperaturilor foarte scăzute. Cred că erau -15 grade la aproape fiecare antrenament, cu excepția verii când temperatura ajungea la 10-15 grade și puteam să stăm și noi mai mult pe teren. 

Între timp, am văzut că și-au făcut un stadion acoperit. Cu siguranță condițiile s-au îmbunătățit și la ei”, a mai precizat Laurențiu Buș. 

Laurențiu Buș: „Mi-a plăcut experiența din Rusia. Cu siguranță că aș repeta-o”

„Am întrerupt prieteniile pe care le-am format acolo, din păcate. Distanța, limba și modul de comunicare au contribuit la asta, pentru că mulți dintre colegii mei nu vorbeau engleză. 

A trebuit să învăț eu rusă. Am învățat-o singur. M-au ajutat și ei foarte mult, erau prietenoși băieții. Am învățat-o timp de un an jumate și începusem să mă descurc. 

Înjurăturile au fost primele cuvinte pe care le-am învățat, după aceea am învățat restul. Mi-a plăcut experiența. Aș repeta-o cu siguranță, dacă s-ar putea și acum. Nu m-ar deranja să merg în Rusia, chiar mi-a plăcut. 

Probabil nu m-aș duce în momentele astea, de război, dar când se vor liniști lucrurile cu siguranță că m-aș mai duce. 

Cred că ne afectează pe toți acest război. Pe mine mai profund, pentru că, dacă stau să mă gândesc, atunci când am plecat izbucnise și conflictul din Crimeea și și atunci au fost probleme”, a mai punctat Laurențiu Buș. 

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.