Răzvan Burleanu (38 de ani), președintele Federației Române de Fotbal, a susținut o conferință de presă la finalul ședinței Comitetului Executiv.
„Voi face referire la proiectele competiționale din fotbalul amator și cele între copii și juniori. Vom demara competiții noi. Avem peste 175.000 de copii înscriși în competițiile de fotbal amator. Aceștia sunt împărțiți pe 8 categorii de vârstă. Am lansat și o nouă competiție în colaborare cu Ministerul Educației, Cupa ISF.
S-a finalizat perioada de înscriere pentru Cupa Satelor, un alt proiect important pentru noi. Avem 286 de echipe la categoria U13, toate din mediul rural.
Spuneam că accelerăm construirea unor departamente noi în cadrul FRF. Vă anunțam că suntem într-un proces de recrutarea. Marius Dima este managerul departamentului nou creat. El va coordona activitatea tuturor preparatorilor fizici, de la prima echipă, până la loturile U15.
Va avea și un alt obiectiv, va lucra la îmbunătățirea relațiilor cu cluburile de juniori. Suntem în discuții avansate și cu alte Federații de top, pentru a putea împărtăși date de la unii la ceilalți”, a spus Răzvan Burleanu în deschiderea conferinței.
Răzvan Burleanu, despre licențele antrenorilor
În privința celui mai important subiect al începutului de an, licențele antrenorilor din Liga 1, Răzvan Burleanu a oferit inițial un răspuns evaziv: „Nu puteam să nu discutăm astăzi și despre licențele antrenorilor. Avem această provocare la nivelul Ligii 1. Au existat și există probleme la nivelul sistemului de educație. Noi ne dorim să educăm cât mai corect antrenorii din România.
Președintele FRF a revenit ulterior asupra temei: „FRF, împreună cu alte 53 de Federații europene, suntem parte a unei convenții UEFA. Unul dintre elemente face referire că la cel mai înalt nivel, licența obligatorie este cea Pro. Ne asumăm această obligație și acest control. De aceea, dacă vrei să antrenezi în Liga 1 ai nevoie de Licență Pro.
În ceea ce privește carnetul de antrenor, comunic poziția noastră. Cunoaște o istorie destul de zbuciumată în România. Acest carnet de antrenori s-a eliberat ca urmare al unor performanțe sportive, apoi nu s-a mai eliberat deloc, apoi ca urmare a parcurgerii mai multor forme de învățământ. E parte a legislației din țara noastră. Fotbalul e singura Federație care are propriul sistem de licențiere.
Modul prin care implementăm acest lucru presupune că ai nevoie de carnet de antrenor la orice curs de licențiere. Dacă ți-ai terminat școala în altă țară, ai o posibilitate de echivalare. Toate țin de legislația națională”.
Intervenția Federației Române nu se rezumă doar aici. Vedem o schimbare de abordare în ceea ce privește Licența C. Avem 39 de lectori care au capacitatea să implementeze la nivelul Asociațiilor Județene. Cu Licența C antrenezi în fotbalul amator și la nivelul copiilor. La nivel de Licența A și B avem 24 de lectori pregătiți de UEFA. Continuă programele de licențe cumulate A+B pentru foștii jucătorii.
În ceea ce privește Licența Pro vă împărtășesc ceva: în România sunt 204 posesori în acest moment. Vă împărtășesc și alt proiect. Ne dorim să avem licențe specializate pe categorii de vârstă
- Răzvan Burleanu
„Am pornit pe un drum și nu vom da înapoi. Toleranța noastră este ZERO! Luăm în calcul sancționarea antrenorilor din umbră! În momentul de față a fost o primă prezentare. După cum vedeți, ne dorim să fim de tot mai restrictivi.
Din această vară luăm în calcul ca din sezonul următor să suspendăm pentru o perioadă de 2 ani de zile licențele antrenorilor care își închiriază licențele. Suntem în discuții cu UEFA pentru a putea reduce timpul de practică. Ne dorim să lucrăm cu termen de 3 ani de zile, nu de 5, cum este acum”, a concluzionat Burleanu.
Răzvan Burleanu, despre „cazul Rădoi”
FRF a pornit o adevărată tiradă la adresa tehnicienilor care nu respectă regulamentul, însă l-a acceptat pe Mirel ani la rând, în postura de antrenor al naționalei, dar și la CSU Craiova, fără ca el să aibă nici măcar calificarea minimă pentru profesia de antrenor.
„În ceea ce îl privește pe Mirel Rădoi, el a primit Licența A la Coverciano în 2019. A fost înscris la Licența Pro ca urmare a licenței A primit-o în afara țării. Aceasta este interpretarea pe care am folosit-o în acel moment.
Această interpretare a fost folosită până acum 6 luni de zile. Începând de anul acesta, dacă vrei să parcurgi toate formele este necesar carnetul de antrenori. Poți antrena în România cu o licență Pro obținută oriunde în Europa. Prin urmare, când toate Federațiile au semnat aceste licențe, toate diplomele trebuie recunoscute”, a comentat Burleanu.
Burleanu: „Mihai Stoichiță va fi sancționat”
Mihai Stoichiță a greșit, a încălcat regulamentul de ordine interioară fiindcă vorbim de o speță aflată în procesul de judecare. Mihai va fi sancționat. Din fericire pentru el este la prima abatere. Nu există vreun conflict între noi, dar vrem ca prin această inițiativă să dăm un exemplu și pentru alte persoane, pentru a preîntâmpina alte abateri
- Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu, despre Andreas Ivan
Andreas Ivan (28 de ani), fost internațional român de tineret, a bifat primele sale minute în Bundesliga, în eșecul drastic suferit de echipa sa, Schalke 04, pe teren propriu în fața lui RB Leipzig, 1-6.
„El a trecut pe la loturile de juniori. Într-un mod surprinzător chiar m-am aflat alături de fostul CEO de la Schalke când el a debutat. L-am rugat dacă ne poate ajuta cu niște informații. Este primul jucător din ultimii mulți ani care joacă în Bundesliga. Și are 28 de ani... Trebuie însă să recunoaștem că Schalke nu traversează însă un moment bun, e la retrogradare”, a comentat Răzvan Burleanu.
Răzvan Burleanu, despre arbitraj
„În ceea ce privește arbitrajul am avut vești bune. Istvan Kovacs, dacă nu reușise să arbitreze la Mondial, l-am găsit la finala Cupei Golfului, în Iraq. Îl vom regăsi la Campionatul Mondial al Cluburilor, o premieră pentru fotbalul românesc.
Iuliana Dumitrescu și Mihaela Țepușă au fost deja nominalizate pentru campionatul Mondial din Australia și Noua Zeelandă”, a precizat Burleanu.
Cel mai important subiect este cel legat de contractul-cadru între cluburi și jucători. Dacă țările din Occident se bucură de un astfel de contract, România devine astăzi prima țară din Europa de Sud-Est care adoptă un astfel de contract standard. Va impune multe elemente de siguranță pentru jucător, se clarifică raporturile dintre angajatori și angajați. Am considerat că avem nevoie să facem acest pas. Tocmai ce am încheiat discuțiile cu UEFA.
Avem posibilitatea să implementăm acest contract din 15 februarie. FRF devine primul sport care propune un astfel de contract standard. Sperăm să inspirăm și alte Federații
- Răzvan Burleanu
{{text}}