De la decizia lui Andrei Chivulete de a opri un meci, România s-a împărțit din nou în zeci de tabere, ignoranții și needucații, dezinformații și extremiștii, proștii și deștepții, asta pentru că legile permit.
În fotbalul românesc se înjură dintotdeauna, galeria Rapidului nu a scăpat nici în Liga a IV-a, când juca pe la Vis de București sau pe altă tarla a Capitalei, unde se auzea un: bă ciorilor, băăăă! Nu contează că-s olteni, bănățeni, ardeleni, munteni, moldoveni sau secui. Orice Szekely sau Borbely era făcut bozgor, orice Pleșan era un oltean prost, deși se născuse la Moldova Nouă, orice african era un cioroi, orice rapidist era considerat țigan.
Apoi, și asta cu afară cu ungurii din țară. Cum adică afară? Unde să plece? Dar când Sepsi joacă pentru România și aduce puncte, nu pentru Ungaria, atunci e tot cu afară. Păi, să strige și italienii, englezii și spaniolii: afară, afară, cu românii din țară! Dar acolo ne atacăm instant.
Cum să dormi la LPF
Politicul nu a intervenit niciodată. La LPF se doarme superb de vreo 8-9 ani? Înainte mai vedeai armate de jurnaliști, ieșea Mitică Dragomir, urla cu Legea 4/2008, dar azi e liniște. Mai auzeai niște zaruri, mai vedeai câte un om de fotbal, astăzi, când treci prin fața sediului LPF, ai impresia că este casă de odihnă. Și dacă intri pe ușă, imediat te întâmpină cineva și-ți spune: “Ați greșit adresa!”.
Liga Profesionistă de Fotbal nu intervine cu nimic, pe pagina de social media, care este SuperLiga România, atenție, îți dai seama că ești acolo că există mailul office@lpf.ro, nu găsești nici măcar un comunicat despre ce s-a întâmplat la Sepsi – FCU Craiova.
Aflăm că, na, conform noului dicționar al fotbalului, FCSB – Farul este derby. Noi știam că definiția derby-ului vine din Anglia și se folosește când joacă două echipe din același oraș, adică Liverpool – Everton, Chelsea – Millwall, astea-s derby-uri. Se fac 24 de ore de la Sepsi – FCU Craiova, pe pagina de social media a LPF, absolut nimic.
Principalii vinovați sunt pe rând: politicul, LPF și FRF. Cluburile de fotbal nu trebuie să plătească pentru niște fani extremiști, care au alte convingeri.
Lege există, dar o aplică cineva?
Să ne apucăm acum să găsim vinovați, este foarte ușor, doar că trebuie trezită clasa politică. Nu fac absolut nimic, țara merge din inerție și doar tragediile îi mai fac să miște ceva. După ce a murit Ekeng, au apărut și defibrilatoarele și niciun meci de Liga a IV-a nu mai începe fără ambulanță sau medic.
Politicul permite, premierul României nu l-a tras niciodată de urechi pe Eduard Novak pentru faptul că a felicitat doar Sepsi și Csikszereda, nu și finalistele. Apoi, tot statul trebuie să intervină și la prostiile cu statul cu spatele la intonarea imnului României. Ai întors spatele, vine polițistul, jandarmul, stewardul, pac, afară din stadion și amendă 10.000 de lei. Ia să vedem, data viitoare mai întorci spatele la imnul României?
Conform legii, stema națională, drapelul și imnul reprezintă simboluri naționale și este interzis să le discreditezi. Art. 5 din Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste, persoane, care au proliferat în public embleme grafice și insigne tendențioase ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională. Orice îndemn la război sau ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice este interzis prin Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste și poate cădea sub incidența art. 140, art. 176/1, art. 341, art. 346 Cod Penal.
Deci, lege există, dar cine o aplică?
Germania, modelul perfect
După ce un suporter a murit în timpul unui meci de la Bremen în 1981, autoritățile germane au căutat alternative la represiunea poliției. Fanprojekte s-a născut cu scopul de a reduce violența, de a lupta împotriva extremismului și de a promova o cultură pozitivă a fanilor. Finanțate în mod egal de autoritățile locale și federale și de naționala Germaniei, atenție, vin bani de la Federația germană de fotbal, aceste „proiecte de fani” sunt conduse de asistenți sociali detașați pe lângă cluburi, care desfășoară activități preventive și intermediază între cei mai radicali suporteri, cluburi și autorități locale și de poliție. Astăzi, există peste 60 de Fanprojekte care rulează în toată țara.
Cu ajutorul Fanprojekte, poliția și autoritățile locale au toate organizațiile extremiste, toți huliganii, în special cei de la Koln, cunoscuți pentru dezastre, iar când intră pe stadion, sunt monitorizați. Amintiți-vă că anul trecut, în Conference League, 200 de huligani, la pieptul gol, alții purtând cagule, au intrat pe stadionul Allianz Riviera din Nisa, strecurându-se printre cei 8.000 de suporteri germani care au asistat la 8 septembrie, la meciul de fotbal din dintre OGC Nice și FC Köln.
32 de persoane au fost rănite, dintre care patru care au fost internate în spital, iar o anchetă a fost deschisă de parchetul din Nisa. Doar că, în Germania, huliganii lui Koln au fost identificați, 200 de inși au luat amenzi, interdicții pe stadion, iar capii sunt judecați, urmând să stea și pe la pușcărie. C-așa e legea acolo, se aplică!
Cum să debitezi pe banii lui Mititelu
De la un timp, observ că Adrian Mititelu e mult mai ponderat, nu se aruncă în declarații pompoase, e echilibrat, doar că oamenii de lângă el nu prea fac asta. Cel mai virulent a fost președintele Marcel Pușcaș, care trebuia să liniștească spiritele, nu să le agite.
Pe pagina personală, acesta citează dintr-un scriitor conspiraționist, David Icke. Este fost fotbalist, care s-a retras după o lovitură primită la cap. Omul, un antisemit convins, a început să scrie cărți, vede peste tot extratereștri, împarte lumea în gorilieni și reptilieni, lui îi aparțin vorbele aruncate de Lorin Fortună și alți conspiraționiști, vede annunaki peste tot.
Adică, un meci de fotbal este întrerupt pentru scandări xenofobe, iar noi cităm din antisemiți și conspiraționiști. S-a dus dracului țara asta... și voi vreți să ne facem bine!
{{text}}