Fotbal   •   Liga 1   •   RĂZBOI

Cecenul din Liga 1 comparat cu Scholes, dezvăluiri despre război: „Am fugit pentru a ne salva viața, apoi ca să ne păstrăm libertatea”

Rassambek Akhmatov // foto: Imago

Articol de Eduard Apostol   —  marți, 31 ianuarie 2023

Rusul de origine cecenă Rassambek Akhmatov (26 de ani), mijlocașul defensiv al Chindiei, a developat momente la limita extremă din viața lui și a spus că joacă fotbal pentru a-și recompensa părinții.

„Am fugit ca să ne salvăm viața, apoi ca să ne păstrăm libertatea!", a rostit Rassambek Akhmatov, o afirmație care incită și ascunde o poveste de viață impresionantă. 

Închizătorul de 26 de ani al Chindiei a dezvăluit ce îl determină să continue cu o altă afirmație fermă: „Viața mea este dedicată părinților mei până la ultima suflare. Au făcut totul pentru mine și mi-au schimbat viața".

„Doar să nu-i spui mamei că sunt în Cecenia"


Fotbalistul târgoviștenilor era un țânc de doar trei ani când a pornit al doilea război cecen. Numărul exact al morților în urma acestui conflict este necunoscut. Estimări neoficiale oscilează între 25.000 și 50.000 de morți sau dispăruți, majoritatea civili din Cecenia. 

Familia Akhmatov trăia într-un orășel din din Cecenia, Atchkhoï-Martan. Pagina de Wikipedia a cătunului se laudă acum cu șase personalități locale, doi luptători, un poet, un ligvist, un businessman și un fotbalist. Tocmai Rassambek Akhmatov, mijlocașul Chindiei!

Atchkhoï-Martan a intrat în atenția națională din Rusia în 1999, de-a lungul celui de-al doilea război cecen, întrucât au fost lupte sângeroase și a fost distrus în mare parte. Apare nominalizat în cântecul de război rusesc intitulat „Doar să nu-i spui mamei că sunt în Cecenia". 


Împreună cu familia sa, Rassambek a fugit în Occident. În Franța. După mult chin, a căpătat cetățenie și pașaport francez. A început fotbalul târziu, pe la 12 ani

După ce a evoluat la formații obscure din Hexagon și din SUA, Akhmatov a ajuns în România. A jucat pe bani puțini la Comuna Recea, în eșalonul secund, apoi a mers în Kazahstan. A revenit pentru a semna vara trecută cu Chindia.

Akhmatov a început gratis, în America

Când vorbește despre originile sale cecene, i se aprind ochii: „Nimeni și nimic nu mi-a oferit ceea ce am acum. Întotdeauna, a venit spre mine, iar eu am accesat oportunitatea. 

Așa s-a întâmplat și când am fost în America. «Vrei să mergi acolo?». N-am întrebat nimic, m-am suit în avion și am mers acolo. În primii doi ani, am jucat la amatori. Gratis! Nimeni nu mă cunoștea acolo și am fost judecat doar pentru ceea ce făceam pe teren. În primul an, m-am și accidentat. Mi-am promis că nu voi renunța și mă voi îmbunătăți. Sunt mândru de originile mele cecene, avem o determinare extraordinară”.

„Cariera a mea, banii ai lor" 

Cea mai mare motivație a lui? 

„Părinții. Nu vreau nimic pentru mine. Vreau să-i recompensez. Cariera este a mea, da, dar banii pe care-i fac sunt pentru ei. Îmi doresc să fiu la cel mai înalt nivel posibil. Din punctul meu de vedere, am pierdut foarte mult timp. Ar fi trebuit de 2-3 ani să ajung la un nivel mai bun, dar am pierdut timpul, anii au trecut. Acum, nu are rost să mă plâng, ci trebuie să-mi forțez limitele”.

20 meciuriși un assist a adunat cecenul pentru Chindia în această ediție, 16 în L1 și 4 în Cupă

300.000 de euroeste cota actuală a lui Rassembek, conform transfermarkt

Peste 150.000 de morți 

Republica Cecenă este o regiune a Federației Ruse cu statut de republică, în Caucazul de Nord. Între anii 1994 și 1996, respectiv 1999-2009, au avut loc așa numitele Războaie Cecene dintre luptătorii pentru independența regiunii și forțele militare ruse. 

Se estimează că în cele două conflicte au murit peste 150.000 de soldați și civili din ambele tabere. În prezent, Cecenia este condusă de un guvernator, Ramzan Kadârov, un apropiat al lui Putin.

Cecenul în 3 idei despre fotbal

  • „Am pierdut multe puncte, dar trebuie să le recuperăm. Pentru mine, nu ar fi ceva imposibil să ajungem în play-off. Am observat că Liga 1 este destul de omogenă, sunt 2-3 formații ce se pot lupta pentru titlu, iar restul pentru ceea ce mai rămâne"
  • „Am încredere în capacitatea mea de a progresa. Dacă nu mă voi accidenta și nu mi se va întâmpla nimic negativ, cu siguranță pot mai mult. Sunt foarte ambițios, vreau să ajung la un nivel superior. Dacă voi realiza că nu pot mai mult, mă voi opri. Până atunci, lupt"
  • „Liga 1 e un campionat bun, cel mai bun în care am jucat vreodată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stau blocat. Vreau să urc încontinuu, cu toate că joc acum la cea mai bună echipă din cariera mea"

Falemi, despre Akhmatov: „Genul lui Scholes, Bourceanu" 

Închizătorul Chindiei i-a fost propus de către Nana Falemi lui Gigi Becali. Fostul jucător al Stelei a avut cuvinte de laudă despre cecen, la Orange Sport: 

„Îmi place foarte mult, am fost la două meciuri şi l-am văzut, o dată cu Farul lui Hagi şi o dată cu FCSB, am fost la ambele meciuri la Ploieşti şi mi-a plăcut puştiul ăsta. Mi-ar plăcea să-l văd la Steaua, e foarte bun, e genul lui Roy Keane, Paul Scholes, aşa, genul lui Bourceanu, micuţ, tare pe picioare, nu greşeşte pase şi e foarte echilibrat mental!".

VIDEO Totul despre Rapid - FC Voluntari

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.