Postul public a difuzat recent o știre despre scrimera Amalia Covaliu, care a luat argint la o competiție de cadeți. Materialul despre fiica șefului COSR a fost realizat de Alina Alexoi, jurnalistă detașată din 2018 de la TVR chiar la COSR, unde e consilierul personal al președintelui Mihai Covaliu
"La 16 ani, Amalia Covaliu a luat medalia de argint la Cupa Riposta, etapă din circuitul european la scrimă. Sabrera de la Dinamo duce tradiția familiei mai departe și spune că o preferă pe mama sa lângă planșă ca antrenoare. La masculin, Casian Cîdu a luat argint". Așa a sunat introducerea făcută pe post duminică seară de prezentatorul buletinului de știri al TVR, Costin Deșliu.
Apoi a intrat materialul video de 1 minut și 15 secunde. Material în care nu se spune și cine a câștigat, ci doar cine a terminat pe locul 2! Știrea respectivă a fost livrată de la fața locului de reporterul Alina Alexoi.
Alina Alexoi e detașată la COSR din 2018
Jurnalist cu mare experiență al Televiziunii Române, ea este detașată din 2018, cu câteva luni de pauză, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, unde este consilierul personal al președintelui Mihai Covaliu.
Iar știrea prezentată de TVR a fost axată chiar pe scoaterea în evidență a performanței realizate de fiica șefului COSR, deschizând drumul pentru un posibil conflict de interese.
"Amalia Covaliu și-a dorit enorm să urce pe podium la cea de-a șasea ediție a Cupei Riposta de la București. Pentru a aduna puncte și pentru a intra în echipa României pentru Europene" a fost comentariul TVR care a însoțit imaginile cu fiica lui Covaliu. Au urmat și câteva declarații ale scrimerei de la Dinamo.
Departamentul de comunicare nu comentează subiectul
Știrea a fost ilustrată cu imagini din tribună, unde se aflau Mihai Covaliu și soția acestuia, Irina Covaliu, ambii foști mari sportivi. Alte detalii oferite de TVR?
"Antrenoare este mama ei, Irina Covaliu, vicecampioana mondială la sabie, iar Amalia o preferă lângă planșă pentru că tatăl său, Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial și european la sabie, este prea exigent".
În știre au fost alocate 15 secunde pentru performanța lui Casian Cîdu, locul 2 din competiția masculină, și o scurtă declarație a acestuia, plus alte 10 secunde cu Roxana Scarlat, secretarul general al FR Scrimă, vorbind despre noile criterii de selecție ale concursului.
Departamentul de comunicare al TVR nu a răspuns la întrebările ziarului până la ora apariției acestui articol.
Trebuie să cer aprobare pentru a vorbi despre subiect. Apoi trebuie să vorbesc cu editorul jurnalului să văd exact ce s-a întâmplat. Eu ca șef la Sport semnez mai mult acte decât să mă ocup cu jurnalismul... Trimiteți solicitare la comunicare și apoi, probabil, vă voi răspunde și la întrebare
Mihnea Ionescu, șef Departament sport al TVR
Nimic despre cine a luat aur
În aceeași competiție, echipa masculină de sabie cadeţi a României, în componența Casian Cîdu, Dacian Enache, Alexandru Eva şi Cristian Macovei, a cucerit medalia de aur. Dar ei au lipsit complet din știrea difuzată de TVR! Alina Alexoi a explicat pentru GSP: "A trebuit să trimitem în redacție cardul pe care filmase operatorul, ca să aibă timp să se facă știrea. Și n-am mai avut un alt card, pe care să filmăm această finală".
Mesaje interne din redacția Sport: "Conflict de interese, slugărnicie gratuită!"
După difuzarea jurnalului de sport de duminică seară, angajații TVR au reacționat pe un grup intern de WhatsApp, mesajele ajungând în posesia Gazetei. Iată, mai jos, câteva dintre ele:
- "În această seară a intrat material cu Amalia Covaliu... Fata șefului COSR! Un minut și jumătate! Și nici nu a câștigat concursul de cadeți! Ha, ha, ha! Cum apare în prime-time fata lui Covaliu?! E campioană mondială? E conflict de interese! E uluitor!!! Cum se poate așa ceva? Chiar nu mai e nicio limită?"
- "La cum îl cunosc pe Covaliu, eu nu cred că el impunea cuiva ca fata lui să apară la știri. Cred doar că este o chestie de slugărnicie gratuită"
- "Slugărnicia a distrus această țară! La toate nivelurile. La ce bătaie este pe minute... Mi se pare deplasat, complet aiurea! Vizionați acest material, cu ta-su, cu mă-sa..."
INTERVIU Alina Alexoi: "A fost doar o întâmplare"
Alina Alexoi, reporterul TVR la etapa de Cupă Europeană de cadeți la sabie, explică pentru Gazetă cum s-a ajuns ca pe post să intre un material despre fata președintelui pe care-l consiliază la COSR
Alina Alexoi- Doamnă Alexoi, bună ziua! V-am sunat să vorbim despre materialul dumneavoastră de la competiția de scrimă difuzat pe TVR.
- Dar de unde știți că am fost eu reporterul?
- Nu contează.
- Așa. Care este problema? Care este subiectul?
- Că sunteți consiliera domnului Covaliu...
- Așa.
- Și ați realizat un material cu fata acestuia, care nici măcar n-a câștigat concursul. A luat doar o medalie de argint.
- Editorul de la sport m-a sunat să mă întrebe dacă pot să merg la acest concurs. Am construit subiectul pe performanțele obținute de sportivii români. Subiectul nu a fost fata lui Covaliu.
- Când ați stabilit asta?
- Înainte de concurs. Așa mi-am construit subiectul, axându-mă pe sportivii noștri. Am mers pe români, a fost doar o întâmplare că am făcut un material despre fata lui Covaliu! Ce puteam să fac dacă ea a luat medalie?
- Dar nu e ciudat să ...?
- Dacă făceam materialul pe faptul că a câștigat o unguroaică (nr. Csenge Konya a învins-o cu 15-14 pe Amalia Covaliu în finală) pe cine interesa? Cu ce rămânea telespectatorul care se uita la știre? Nu avea nicio relevanță! Repet: am stabilit de la început cu editorul să ne axăm pe români.
- Nu era de evitat acest conflict de interese, această situație în care ați promovat-o chiar pe fiica șefului dumneavoastră?
- Sunt un ziarist care are zeci de ani de experiență! Dacă eram trimisă special să fac asta, nu mă duceam. Poate că a părut ciudat, dar...
- Dar?
- Jurnalistic vorbind... A luat medalie fata lui Covaliu! A fost o întâmplare. Am vrut să mai fac și-un material de culoare cu patru dintre foștii componenți ai României la sabie, medaliați la Jocurile Olimpice din 1996, de la Atlanta, care erau și ei prezenți în sală, dar n-am mai apucat.
- Dar cum e posibil ca un angajat COSR să fie reporterul TVR la o competiție?
- Eu am mai comentat competiții pentru TVR ... Vreau să ajut sportul românesc, nu vreau altceva. Uitați-vă și la mine pe Facebook să vedeți că scot în evidență problemele sportivilor și încerc să-i ajut. Am cerut ajutor zilele trecute pentru Julia Sauter, locul zece la Campionatele Europene, care n-avea un trening cu România. Între timp ea l-a primit! Ce contează că lucrez la COSR? În vară m-am întors două luni la televiziune pentru că altfel nu mi se putea prelungi detașarea la COSR.
- Și vi se pare în regulă această situație?
- Dacă e ciudat sau nu, nu știu. Dar e legal.
Alina Alexoi, odă și pentru Eduard Novak
În octombrie 2021, Eduard Novak, cel care conduce Ministerul Sportului, a fost invitat într-o emisiune pe TVR 2, unde moderatoarea Marina Almășan și invitatata Alina Alexoi i-au adus adevărate ode. Debutul emisiunii, de fapt rolul de a-l introduce pe ministrul Novak în platou, i-a aparținut chiar Alinei Alexoi, angajat COSR. A urmat un laudatio de două minute:
A învățat să-și urmeze visul, chiar și atunci când acesta părea spulberat. A adunat fiecare părticică din el și le-a pus cap la cap. Și-a reinventat aspirațiile și și-a alimentat ambiția de a reuși. Pentru el, pentru alții, pentru noi. Sportul a fost pentru el modul în care a învins orice obstacol. Sportul i-a oferit șansa de a-și construi caracterul
Prin sport a învățat să nu renunțe. Să continue, în orice condiții. Când viața i-a dat planurile peste cap, s-a adaptat. A lăsat lamele patinelor și a urcat în șa. A învățat să pedaleze, printre toate cutumele unei societăți care acceptă cu greu integrarea persoanelor cu dizabilități. Și care pune bariere între oameni. Discriminare, integrare, accesibilitate, mobilitate, ocupare
Sportul e însă balsamul care i-a oblojit rănile fizice și psihice. E pilonul pe care și-a construit cariera. Una care l-a urcat pe podiumul paralimpic mondial și european. Valoarea medaliilor câștigate - un aur, trei de argint paralimpice, două medalii de argint și un bronz mondial, un aur european - nu se poate evalua. E prea mult suflet, prea multă trudă și infinit sacrificiu în ele
Spre finalul emisiunii, Alina Alexoi a și dansat cu Eduard NovakNimeni nu-ți poate garanta ca sportiv că vei câștiga vreo medalie olimpică sau paralimpică, dar orice campion îți garantează că merită să încerci. Asta face prin puterea exemplului și Eduard Novak. Campion paralimpic, apoi ministrul sportului. Medaliații olimpici și paralimpici sunt eroii noștri. Și modele pentru o întreagă generație
Marian Olaianos, mingi la fileu pentru Burleanu
În iulie 2016, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a apărut într-o ediţie specială a "Reprizei a treia", pe TVR 1, emisiune reapărută brusc în grilă după o perioadă de absenţă. Ediție care "își propune să dezbată ultimele proiecte propuse de Federaţia Română de Fotbal", a spus la început moderatorul Marian Olaianos.
Burleanu, Paraschiv și Olaianos în platoul TVRPe întreaga durată a emisiunii, de 35 de minute, cei doi federali din studio (Burleanu și Ciprian Paraschiv, unul dintre angajaţii săi din acel moment) nu doar că n-au primit întrebări incomode, dar moderatorul chiar a încercat să le ridice mingea la fileu.
Un exemplu: după ce a fost difuzat filmuleţul FRF despre proiectul "Transformă uliţa în stadion", Marian Olaianos a intervenit: "Cu adevărat emoţionant acest film... În cât timp credeţi că va da rezultate un astfel de proiect?". A răspuns Burleanu: "Înainte de toate, într-adevăr, aţi menţionat foarte bine. Este un proiect foarte emoţionant, încărcat de emoţie..."
Burleanu a fost lăudat și la o emisiune financiară!
În ianuarie 2017, șeful FRF a revenit la TVR, dar de data asta n-a mai fost o emisiune de sport, ci una de business, "Legile afacerilor". Subiectul a fost tot fotbalul. De fapt, mai mult Burleanu și mai puțin fotbal. Moderatorul și-a prezentat invitatul astfel: "Alături de mine e astăzi un om special, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal".
Moderatorul Andrei Cristea și Răzvan BurleanuI s-a părut că nu a insistat suficient pe cât de special e invitatul și a revenit tot cu prezentarea și după generic: "Alături de mine, așadar, astăzi, la "Legile afacerilor", la televiziunea națională, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal. Un bun național, domnu' Burleanu!".
Stilul moderatorului l-a făcut pe invitat să se simtă jenat de complimentul exagerat. "Fotbalul?", a întrebat președintele, ca să sublinieze că nu el e bunul național. Moderatorul s-a repliat: "Fotbalul, da, fotbalul! Ha, ha, ha!"
{{text}}