FRF a decis să oprească din banii cluburilor de pe drepturi TV întreaga sumă aferentă cheltuielilor cu arbitrajele până la finalul sezonului, în jur de 100.000 de euro de echipă, pentru a securiza plata arbitrilor, însă jucătorii sunt lăsați în continuare doar la cheremul președinților, iar în Liga 1 doar cel mult 25-30% dintre fotbaliști sunt plătiți la zi.
La finalul lunii ianuarie, LPF a încasat din partea EAD, firma care deține drepturile TV pentru Liga 1, suma aferentă celei de-a doua tranșe pentru sezonul în curs. Apoi, s-au făcut calculele pentru fiecare club în parte și le-au fost virate acestora sumele aferente.
Haiducia FRF: ia de la cluburi ca să protejeze arbitrii, nu și fotbaliștii!
Surpriză însă pentru toate cele 16 formații: banii au fost mai puțini cu câte aproape 100.000 de euro față de ceea ce știau că au de primit! Motivul? FRF, pe baza unei decizii luate în Comitetul Executiv la finalul anului trecut, a solicitat LPF să blocheze fiecărui club suma aferentă cheltuielilor cu arbitrii și să vireze totalul în contul FRF, care va face plățile mai departe.
Suma reprezintă peste 1,5 milioane de euro, echivalentul baremurilor, dar și al zonei de arbitraj video, până în luna iunie, când se vor termina inclusiv barajele.
Șeful din Liga 1 acuză: „Cluburile n-au fost informate”
Echipele au posibilitatea să achite în continuare, la zi, aceste cheltuieli, etapă de etapă, iar după ce se va încheia sezonul, FRF le va restitui ceea ce au de primit. Șefii mai multor cluburi au chestionat LPF pe marginea acestui subiect, iar replica a fost că e pusă în aplicare o hotărâre a Comitetului Executiv.
„Cluburile nici măcar n-au fost informate, în condițiile în care avem în Comitetul Executiv nu mai puțin de 3 reprezentanți: Gino Iorgulescu, Argăseală și Daniel Niculae. Am fost puși acum în fața faptului împlinit, când ne-am trezit cu o sumă mai mică cu 100.000 de euro, doar pentru că așa vrea FRF”, acuză un oficial al unui club.
FRF a luat această poziție după ce mai multe grupări aveau datorii către acest gen de servicii, pe care FRF le pune la dispoziție prin intermediul arbitrilor și a căutat să securizeze plata „centralilor”, a asistenților și a proiectului VAR.
„FRF a ajuns să facă afaceri pe spatele cluburilor din Liga 1?”
Măsura e însă contestată de un alt președinte din prima ligă, care ridică două mari semne de întrebare, câte unul pentru LPF și FRF:
- „De ce LPF s-a conformat imediat și s-a supus FRF, luând din banii cluburilor, când există un fond de rulment creat de LPF, de cel puțin un sfert de milion de euro, din care s-ar fi putut apela în cazul în care nu se achită la timp baremurile arbitrilor?”
- „Cum își permite FRF să intervină, din punct de vedere financiar, în structura de conducere a unor cluburi, mai ales a acelora care au fost de bună-credință până acum și au plătit totul la timp? În plus, ce face FRF cu peste un milion de euro, de care dispune acum și pe care îl va folosi abia peste câteva luni?* Teoretic, poate constitui depozite la bancă sau să realizeze alte plasamente financiare, din care să câștige dobânzi importante? Poate! Și atunci, FRF a ajuns să facă afaceri pe spatele cluburilor din Liga 1?”
*FRF susține că nu ia de la început toată suma, până la finalul campionatului, ci aceasta e blocată de LPF și se achită lunar către Federație cuantumul cheltuielilor
Protejarea fotbaliștilor nu s-a putut
Măsura pe care FRF a impus-o, începând cu 1 ianuarie 2023, a fost solicitată de ani buni în fotbalul românesc, dar la adresa fotbaliștilor, care ar trebui să fie protejați prin crearea unui fond, antamat dinaintea sezonului, care să acopere salariile.
În acest mod, s-ar exclude varianta ca fotbaliștii să mai ajungă să fie neplătiți cu lunile, așa cum se întâmplă acum, iar numărul litigiilor practic ar fi infinit mai mic. FRF și LPF n-au acționat însă în acest sens, iar unul dintre argumentele invocate de Ligă a fost tocmai „imposibilitatea de a avea imixtiune în politica financiară a unui club”.
Fix ceea ce s-a petrecut acum, cu legea pro-arbitri, votată în Comitetul Executiv.
Care e cuantumul baremurilor arbitrilor la meciurile de Liga 1
ARBITRU | SUMA (lei) |
Central | 6.000 |
Asistent | 3.700 |
Rezervă | 2.000 |
VAR | 3.000 |
A-VAR | 2.000 |
700 de leie suma maximă pe care fiecare arbitru o primește, în afara baremului, din care să-și achite cheltuielile de deplasare și cazare
Unii arbitri votează la alegerile FRF, fotbaliștii, nu!
O explicație pentru modul în care forul condus de Răzvan Burleanu a acționat pe această speță, făcând o delimitare între arbitri și fotbaliști, poate fi aceea că unii dintre cei care formează corpul arbitrilor sunt și votanți sau potențiali votanți la alegerile FRF pentru postul de președinte.
Unii dintre arbitri, exemplu Cătălin Popa, sunt șefi de AJF-uri în orașele în care domiciliază, iar la alegerile pentru desemnarea președintelui de la Casa Fotbalului toți cei care conduc Asociațiile Județene de Fotbal votează. În schimb, nici un fotbalist din România, nici sindicatul acestora, nu votează!
Două milioane de euroe suma anuală pe care o oprește LPF din contractul de drepturi TV, pentru salariile angajaților și pentru restul cheltuielilor de funcționare
25,6 milioane de euroau fost veniturile totale ale FRF pe anul fiscal 2021, din care a cheltuit aproape 22,4 milioane de euro
{{text}}