În ziua în care era așteptat un prim verdict în cazul lui Mario Iorgulescu (27 de ani), amânat pentru 10 februarie, casa de avocatură din Italia care-l reprezintă pe inculpat a transmis un comunicat în care fiul șefului LPF e prezentat drept victimă: „justiția română încalcă drepturile unui bolnav cu dizabilități”, „judecătoarea din România a comis o serie de abuzuri”, „presa românească şi procurorul sunt împotriva lui Mario Iorgulescu şi a tatălui său”.
Detalii-cheie din cazul Mario Iorgulescu:
- La două săptămâni de la accidentul din 2019 în care a provocat decesul unui bărbat, Mario Iorgulescu a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.
- Expertiza tehnică a relevat faptul că în momentul impactului Mario Iorgulescu conducea cu o viteză aproximativă de 160 km/h.
- Mario Iorgulescu a consumat cocaină în ziua accidentului, conform expertizei medicale.
Astăzi, la aproape o lună după ce s-a încheiat cercetarea judiciară în procesul lui Mario, casa de avocatură italiană Studio Legale Internazionale Falleti & P. a trimis un comunicat presei din România, publicat de Agerpres.
În cadrul acestuia, îl prezintă pe fiul lui Gino Iorgulescu drept victimă: „Mario este un băiat cu dizabilități ale cărui drepturi sunt încălcate de justiția din România”. Nu se pomenește nicăieri despre viteza mult peste limita legală sau despre faptul că a consumat cocaină.
Avocații lui Mario Iorgulescu: „Justiția română încalcă drepturile unui bolnav cu dizabilități”
Reprezentanții lui Mario Iorgulescu solicită imperios reprezentanților presei să nu-l mai numească „fugar” pe Iorgulescu jr., precizând totodată că de când a fost transferat în Italia pentru îngrijiri medicale, „starea de sănătate neuro-psihiatrică a lui Mario a continuat să se agraveze până când a devenit cronic ireversibilă”. Implicit, că nu mai poate fi judecat din cauza stării sale.
În comunicat, casa de avocatură prezintă niște date eronate, precum faptul că tatăl lui Mario, Gino Iorgulescu, ar fi jucat la Inter Milano, ar fi „campion internațional de fotbal” și „președintele Ligii Române de Fotbal de 15 ani”.
Gino Iorgulescu a fost ales președinte al LPF acum mai puțin de 10 ani, în noiembrie 2013. Și nu a jucat pentru Inter. De fapt, pentru niciun club din Italia,. Le are în CV pe Dunărea Giurgiu, Sportul Studențesc, Progresul București și Beerschot (Belgia).
Totodată, avocații lui Mario anunță că vor face recurs la prima decizie în cazul inculpatului, care ar putea veni pe 10 februarie.
Comunicatul casei de avocatură care-l reprezintă pe Mario Iorgulescu
În continuare, redăm comunicatul integral al casei de avocatură Studio Legale Internazionale Falleti & P., via Agerpres:
Justiţia română încalcă drepturile omului unui bolnav cu dizabilităţi
Fiul preşedintelui Ligii Române de Fotbal, Gino Iorgulescu, este internat în Italia din 2019 şi este judecat chiar dacă nu se află în condiţiile de a putea fi judecat.
În data de 8.09.19, maşina fiului acestuia, Mario Iorgulescu a intrat în coliziune cu un autovehicul în care se afla un alt băiat, care, din păcate, şi-a pierdut viaţa în accident.
Mario Iorgulescu a supravieţuit în mod miraculos - dar în stare gravă - a fost transportat la Secţia de terapie intensivă a Spitalului Elias, dar starea lui de sănătate s-a înrăutăţit.
În ciuda faptului că era intubat şi inconştient, procurorul de caz, Anghel Alexandru, şi poliţia judiciară voiau să intre forţat în spital pentru primele declaraţii şi pentru a-l aresta.
După ce a fost stabilizat, acesta a fost transferat în Italia (ţara de rezidenţă din 2008) pentru a primi cele mai bune îngrijiri medicale. De atunci până în prezent, se află internat într-o clinică psihiatrică iar starea de sănătate neuro-psihiatrică a lui Mario a continuat să se agraveze până când a devenit cronic ireversibilă.
Prin intermediul Cooperării Judiciare Europene în Materie Penală, justiţia română a schimbat încadrarea juridică din accident din culpă în omor şi a emis un mandat european de arestare.
În aproape trei ani, au fost efectuate o serie de evaluări psihiatrice de către experţi desemnaţi de Curtea de Apel din Milano, inclusiv două examene de imagistică nucleară performante ( PET) care au evidenţiat afecţiunea lobului frontal iar medicii au evidenţiat o stare din ce în ce mai gravă, până la ultima evaluare din luna mai 2022, în care Dr. Marina Verga, expert în psihiatrie judiciară şi criminologie desemnat de Curtea de Apel din Milano, a depus în data de 21.05.2022 un raport psihiatric actualizat, formulând următoarele concluzii:
"Mario Gino Iorgulescu prezintă semne persistente şi simptome compatibile cu leziunile cerebrale traumatice survenite în septembrie 2019. Semnele şi simptomele apar parţial de origine multifactorială, accentuând semnificativ un teren vulnerabil preexistent.
Se confirmă, inclusiv la această evaluare, o condiţie deficitară cognitivă uşor medie însoţită de manifestări exclusiv psihiatrice.
Condiţia persoanei supuse expertizei este, prin urmare, în acest moment, confirmată ca nefiind în măsură să participe la proces din cauza deficitului capacităţii de planificare/decizie, judecată şi evaluare a consecinţelor, însoţite de dificultăţi de concentrare şi reţinere de noi informatii.
Această condiţie nu pare, în condiţiile cunoştinţelor medicale actuale, să beneficieze de modificări pozitive (sunt prezente aspecte cu prognostic negativ) astfel încât să restabilească condiţia de a merge în instanţă, rezultând prin urmare în prezent ireversibilă, unde menţinerea capacităţilor reziduale ar putea să reprezinte pe termen mediu-scurt cel mai bun rezultat posibil."
În data de 31.05.2022, după doi ani şi jumătate, Curtea de Apel din Milano a pronunţat o hotărâre potrivit căreia s-a decis să nu se dea curs celor doua mandate europene de arestare din cauza incapacităţii de a fi judecat, ca urmare a stării neuro-psihiatrice ireversibile. Curtea de Apel din Milano, sentinţa nr. 38/22 - proc. nr. 35/2020 MAE - preşedinte, judecător NOVA, consilieri, judecător BARBARA şi judecător Arnaldi).
În plus, INPS a recunoscut lui Iorgulescu o invaliditate civilă de 100%, iar Tribunalul l-a numit drept tutore pe tatăl acestuia, Gino Iorgulescu, pe o perioadă nedeterminată, fapt atestat inclusiv de un alt Tribunalul din România, recunoscând astfel documentele medicale pe baza cărora s-a făcut numirea.
Acest lucru a fost anunţat de avocatul Claudio Falleti, de la Biroul de avocatură Falleti & Partners, căruia preşedintele Iorgulescu i-a încredinţat problema delicată a fiului său, care a declarat pentru ANSA:
"Justiţia română - în special procurorul ce se ocupă de procesul Iorgulescu, deşi a activat toate instrumentele de cooperare judiciară în materie penală şi în ciuda probelor clinice grave, nu numai că a continuat să insiste asupra mandatului de arestare respins de justiţia italiană - deşi cunoştea incapacitatea inculpatului - dar în timpul diferitelor audieri nu a admis niciodată rapoartele de expertiză italiene ca dovadă a stării de sănătate, a refuzat întotdeauna să ceară propria sa comisie rogatorie, ironizând munca efectuată de experţii numiţi de Curtea de Apel din Milano, ca şi cum ar fi lăsat să se înţeleagă printre rânduri că activitatea medicală efectuată a fost aproape inventată pentru a evita procesul.
Mario Iorgulescu se află, din păcate, într-o stare clinică ireversibilă, nu poate fi judecat, dar în România dorinţa de justiţie este mai puternică, deoarece este fiul lui Gino Iorgulescu, fost fundaş al lui Inter, campion internaţional de fotbal şi preşedintele Ligii Române de Fotbal de 15 ani.
Aceasta insistenţă dă foarte mult de gândit, ca un rol - cel al lui Gino Iorgulescu - care îi deranjează pe mulţi în România, o persoană corectă şi inatacabilă din punct de vedere judiciar.
Ceea ce s-a întâmplat în accident întristează pe toată lumea, pentru că un alt tânăr şi-a pierdut viaţa, iar în condiţii de normalitate, continuă Falleti, este corect şi legal să se desfăşoare urmărirea penală pentru a clarifica faptele şi a atribui responsabilităţi, chiar dacă multe aspecte ale acestui proces nu se potrivesc, de la desfăşurarea lui în ciuda unei persoane aflate în incapacitate de a fi judecată, până la omisiunea voluntară de a obţine probe.
În cazul lui Mario, însă, asistăm la o perseverenţă judiciară care nu se opreşte nici măcar în faţa unei incapacităţi constatate, dovedite şi ireversibile, în faţa unei invalidităţi civile de 100%. Cel mai probabil, fiul este atacat pentru a-l destabiliza pe tată.
Problemele de sănătate ale lui Mario erau cunoscute de familie încă dinainte de accident, dar, în mod evident, din motive de confidenţialitate, nu erau cunoscute publicului, probleme care s-au agravat datorită traumatismelor survenite în urma accidentului.
Orice persoană este egală în faţa legii şi are dreptul, fără nicio discriminare, la o protecţie egală din partea legii, prevede articolul 7 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, principiu care, din păcate, este aplicat astăzi în mod discreţionar.
Presa românească şi procurorul sunt împotriva lui Mario Iorgulescu şi a tatălui său -preşedintele Gino Iorgulescu - denaturând în mod deliberat realitatea faptelor şi starea reală de sănătate, prezentându-l pe clientul meu ca pe un fugar care vrea să se sustragă justiţiei, acuzându-l şi demonizându-l.
Este corect să fie stabilită răspunderea penală în cadrul unui proces echitabil, iar persoana acuzată să răspundă la acuzaţii şi să se apere. Toate acestea când există condiţii pentru a celebra un proces (sic!) ca să cităm din procurorul de caz, Anghel Alexandru.
În acest caz, procesul s-a desfăşurat indiferent de incapacitatea unei persoane de a înţelege şi de capacitatea de a fi judecat, situaţie constatată de Curtea de Apel din Milano după o muncă atentă şi minuţioasă.
La data de 8 februarie 2023 va avea loc ultima audiere condusă de o judecătoare, Manuela Orzata, care a comis o serie de abuzuri şi căreia, deşi i s-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu, aceasta nu a fost acuzată şi nici a considerat să se abţină şi, având în vedere desfăşurarea procesului, vom asista, cu siguranţă, la o condamnare exemplară a unei persoane incapabile de a fi judecată.
Vom depune, cu siguranţă, un recurs, dar mai presus de toate vom face apel la instanţele europene superioare, astfel încât cuvântul "DREPT" să îşi recapete sensul real.
Între timp, solicităm presei să facă lumină asupra situaţiei de arbitrar şi de nerespectare a drepturilor omului a unui tânăr bolnav psihic, astfel încât mass-media din România să nu continue să-l numească pe Mario Iorgulescu fugar de justiţie în ţara noastră, ci să relateze realitatea faptelor, un bolnav ireversibil judecat ca atare de autorităţile noastre.
Studio Legale Internazionale Falleti & P.
{{text}}