În urma unei sesizări a lui Nicu Mihăilescu, fost patron la Extensiv, procurorii acuză mai multe persoane și firme de constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice, după ce un teren de 4 hectare din centrul Craiovei s-a vândut la nici jumătate din prețul evaluat.
Pe 12 noiembrie 2021, în cadrul unei licitații, mai multe firme din Craiova au pus la cale un complot pentru a obține, la un preț mult sub cel al pieței, cea mai râvnită zonă din centrul orașului, acolo unde se află și stadionul Extensiv.
O proprietate a SC Extensiv Com SRL, deținută de frații Eugen și Nicu Mihăilescu, 4 hectare aflate între Parcul Romanescu și cartierul cu același nume.
Vânzarea terenului cu Stadionul Extensiv, la numai 48% din evaluare
Terenul, pe care se află și vechiul stadion de fotbal al celor de la FC Extensiv, se număra printre activele care trebuiau scoase la licitație, după ce clubul intrase în faliment în 2010. Evaluarea terenului și a unei hale fusese stabilită la 5,5 milioane euro în 2016.
Iar achiziționarea lor s-a făcut pentru doar 2,6 milioane euro, adică la 48,8% din preț! La un an de la cele petrecute, în urma uneri plângeri penale făcute la DIICOT de Nicu Mihăilescu, procurorul Julien Stoiculescu emitea o ordonanță care anunța finalizarea primei părți a anchetei.
Iar cei implicați sunt urmăriți penal sub acuzația de constituire de grup infracțional și deturnarea licitațiilor publice. Procesul ar urma să fie demarat curând.
Stadionul Extensiv ocupa numai 17.000 de metri pătrați din terenul achiziționat în 1998 de frații Mihăilescu. Arena de 8.700 de locuri fusese omologată de FRF, dar nu fusese înscrisă în Registrul Bazelor Sportive. Astfel că acolo se pot face orice dezvoltări imobiliare. După intrarea SC Extensiv COM SRL în faliment, activele trebuiau vândute pentru a acoperi masa credală de 1,9 milioane euro.
Au achitat creanțele știind că vor plăti mult mai puțin
Ordonanța procurorului este foarte explicită în legătură cu modul de operare al „rechinilor” imobiliari. Narcis Florin Niță, patronul de la SC Biz Solutions, a achiziționat creanțele de la AVAS (60.000 euro) și de la Direcția Finanțelor Publice Craiova (1,1 milioane euro), devenind astfel creditorul majoritar la masa credală, cu o pondere de 55,34%. Ulterior a convocat adunarea creditorilor, unde s-a decis scoaterea la licitație a celor două active.
S-a stabilit ca prețul de pornire să fie cel vechi, 5,5 milioane euro. Dacă la prima licitație nu se prezenta nimeni, la a doua prețul de start era de 75% din cel anterior. Iar dacă existau cel puțin doi cumpărători, deși nimeni nu oferea prețul de pornire, vânzarea să se facă, dar nu la mai puțin de 30% din cele 5,5 milioane euro.
Firme „fantomă” plătite să se retragă
Biz Solutions SRL, în calitate de creditor majoritar, nu putea cumpăra, conform legii, sub valoarea de 75% din prețul stabilit de evaluatori în 2016. La prima licitație, evident, nu s-a prezentat nimeni. Pentru a doua, Niță a apelat la Agrofert Land SRL, administrată conform ordonanței de „concubina sa, Silvia Goagă” și la SC Drasor SRL, pentru a asigura numărul de doi ofertanți.
Pentru că respectivele firme nu erau printre creditori, BIZ Solutions le-a achitat garanția de participare la licitație, 550.000 euro, dar și caietul de sarcini, 2.500 euro. Condiția era ca SC Drasor SRL să nu ofere mai mult de 13.000.000 lei la licitație.
Ginerele lui Boldici, „tunuleț” de 235.000 de euro
Între timp, la licitație au mai intrat însă două firme. Prima era Mikland Imobiliare SRL, administrată de Șpak Constantin Boldici, ginerele fostului portar al Universității Craiova. Dar firma era a Claudiei Naboiu, fiica lui Victor Pițurcă. Mikland a fost plătită să se retagă din licitație, chiar în dimineața acesteia. Prin plata de 235.000 de euro către Recycling System SRL, firmă controlată tot de Șpak Constantin Boldici.
Plata a făcut-o SC Casa Noastră SRL, cealaltă firmă apărută în licitație. Aceasta, condusă de Ștefan Cherciu, s-a retras și ea din licitație. Anterior încheiase un acod cu Biz Solutions și Agrofert: să cumpere de la ele terenul, cu 3,3 milioane de euro, pentru a construi acolo blocuri.
În aceste condiții, au rămas la licitație numai Agrofert SRL și Drasor SRL. Iar prima a oferit 13.010.000 milioane (2,6 milioane euro), cu 10.000 lei peste Drasor SRL, și a câștigat. O parte importantă din acești bani revenea firmei inițiatorului planului, Narcis Florin Niță, Biz Solution SRL fiind creditorul principal.
S-a creat în Craiova o piață paralelă a procedurilor de lichidare. În loc să lase prețul să curgă, unii lichidatori permit înțelegerea celor care licitează. Normal, dacă vezi doar că discută între ei, oprești licitația. Dar nu fac asta!
- Sursă GSP
Persoane urmărite penal pentru constituire de grup infracțional:
- Florin Narcis Niță
- Silvia Goagă și Ana Maria Georgescu
- Mihai Marian și Ioneluș Nicolae
- Alexandru Predoi, Ștefan Cherciu, Ionuț Pârvulescu
Firme acuzate de deturnarea licitațiilor publice:
- SC Biz Solutions SRL
- SC Agrofert Land Invest SRL
- SC Drasor SRL
{{text}}