Federația Română de Handbal își dorește un campionat de 16 echipe din sezonul viitor, față de 14 câte sunt acum, atât la masculin, cât și la feminin, dar există numeroase nemulțumiri.
La ultima ședință a Consiliului de Administrație (CA), din 25 ianuarie, președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, le-a dat o temă de studiu partenerilor din CA: din sezonul viitor, ligile naționale să fie formate din 16 echipe, iar modul de desfășurare să fie identic, atât la fete, cât și la băieți.
Dacă la următoarea ședință, din luna martie, se va hotărî că din sezonul viitor handbalul românesc va avea câte 16 echipe în Ligile Naționale, actuala conducere a FRH va demonstra că se comportă precum vechile administrații conduse de Cristian Gațu și Alexandru Dedu, care uneori jonglau cu deciziile prin încălcarea propriilor regulamente și decizii.
Aproximativ 7.200 de practicanți de handbal în România
FRH a hotărât deja ca din sezonul viitor să se joace și campionatul de tineret, adică fiecare echipă din Liga Națională să aibă formație de tineret. Mulți oameni din handbal spun că ar fi trebuit mai întâi ca FRH să facă un recensământ al practicanților.
După numărul de vize acordate anual, în România sunt aproximativ 7.200 de handbaliști și handbaliste, dar în 2023 nu se știe, defalcat, câte fete și câți băieți joacă handbal. Un antrenor care pregătește o formație cu pretenții de cupă europeană, sub protecția anonimatului, a spus pentru Gazeta Sporturilor că deja sunt mari probleme pentru aplicarea Legii Novak cu procentul de 40% jucători români, ceea ce în handbal înseamnă 3 români pe teren în permanență, apoi este nevoie de jucătoare pentru echipele de tineret, iar din vară și de alte jucătoare pentru liga cu 16 formații.
Handbalul românesc nu are atâtea jucătoare sau jucători pentru aceste idei! Antrenorul consideră că fiecare club trebuia mai întâi să fie obligat să aibă formații de juniori la toate categoriile și apoi echipă de tineret, după 3-4 ani.
Cum ar vrea FRH să fie noul model de competiție în handbal
După ideea președintelui, de la ședința din 25 ianuarie, oameni din CA care activează la echipe din Ligile Naționale și nu stau prea bine în clasament au creat un model cu viziunea lor pentru competiția supremă din sezonul viitor cu 16 formații.
Toate acestea s-au făcut fără ca în prealabil să fie consultați șefii cluburilor din ligile naționale. În mediul online a apărut un mod de desfășurare cu 2 serii a câte 8 echipe, pe care conducerea FRH nu și l-a asumat.
Grupele ar fi alcătuite după clasamentul final al actualului sezon: în prima ar fi echipele clasate pe locurile pare, iar în cealaltă formațiile de pe locurile impare.
Primele 4 clasate din fiecare grupă, după meciuri tur-retur, s-ar califica în play-off, iar celelalte 4 în play-out. Apoi din nou se vor juca partide tur-retur, dar fără a mai înfrunta echipele cu care te-ai întâlnit în primele grupe. În total ar rezulta 22 de partide față de 26, câte sunt în actualul sistem cu 14 echipe.
Dacă se va aproba mărirea numărului de echipe la 16 din sezonul viitor, la sfârșitul acestui campionat nu va mai retrograda direct nicio formație. Echipele de pe locurile 13-14 vor merge la baraj cu formațiile din Divizia A, în locul celor de pe locurile 11-12, acestea scăpând de grijile retrogradării.
Dar cel mai îngrijorător este faptul că noua conducere a FRH este pe cale să-și încalce la „vedere” propriile regulamente, încă din primul an de mandat.
Șefii unor cluburi importante de handbal feminin nu vor 16 echipe
Gazeta Sporturilor a contactat 3 dintre cei mai reprezentativi conducători din handbalul românesc, care și-au spus părerea despre această informație.
Unde s-a mai pomenit așa ceva, să schimbăm regulile în timpul campionatului?! Într-un sport atât de iubit și cu reguli bine stabilite, este normal să respectăm ce s-a stabilit la începutul sezonului. Primele 4 echipe merg în cupele europene, locurile 13-14 retrogradează, iar echipele clasate pe 11-12 merg la baraj. Clubul Rapid nu este de acord cu nicio modificare adusă modului de desfășurare a campionatului în curs.
- Bogdan Vasiliu, președinte CS Rapid
Oficial, clubul nostru nu a primit nicio informație sau solicitare despre acest lucru, nu avem date concrete și tocmai de aceea e greu de comentat pe marginea acestui potențial scenariu. Orice plan de restructurare ar trebui să pornească de la ideea de a face întrecerea mai atractivă pe de-o parte, dar ținând cont și de faptul că jucătoarele nu sunt roboți, unele dintre ele jucând aproximativ 60 de meciuri în sezonul preolimpic. Depinde în foarte mare măsură de condițiile și regulile de implementare la care s-au gândit cei în cauză.
- Vlad Enăchescu, manager operațional CSM București
Nu știu dacă schimbarea sistemului competițional va aduce ceva bun, dar, cu siguranță, va aduce multe discuții în ceea ce privește alcătuirea grupelor. Oricum, eu nu am fost întrebat despre această schimbare, așa că nu contează ce vreau eu.
- Florin Verigeanu, președinte SCM Râmnicu Vâlcea
{{text}}