Staff-ul FCSB-ului e chiar mai complicat decât părea deja să fie. Surse din club povestesc că preparatorul fizic Thomas Neubert programează și conduce cea mai mare parte a antrenamentelor, ca încă un „principal undercover”.
FCSB „a reușit” să-și creeze o conducere tehnică așa cum nu mai există în fotbalul profesionist. Aproape nimeni nu e ceea ce pare să fie, nici un rol nu corespunde în practică.
Cu tot amalgamul din staff, echipa funcționează chiar bine în ultima vreme și tocmai a învins-o pe CFR chiar la Cluj, 1-0, un succes care l-a determinat pe Becali să creadă din nou că ar putea fi campion după opt ani în care a ratat trofeul.
Thomas Neubert face totul la FCSB
Al cui e meritul pentru jocul foarte bun pe care l-au lăudat și adversarii, și neutrii? Clubul a anunțat că de pregătirea echipei se ocupă Mihai Pintilii, angajat ca delegat pentru că nu are nici măcar o licență care să-i permită să fie antrenor secund.
Surse de la FCSB povestesc că antrenamentele le conduce, în realitate, Thomas Neubert. Și nu e vorba numai despre partea din pregătire care ține de condiția fizică. Germanul e implicat și în exercițiile care pregătesc tactici, strategii de joc. Cea mai mare parte din program o controlează el.
Aceleași surse spun că Neubert a jucat rolul de „A1”, de antrenor principal, și în timpul cantonamentului din iarna aceasta, și că îl joacă și în ciclul obișnuit săptămânal.
Neubert s-a întors la FCSB în vara lui 2020. El a mai activat la formația roș-albastră în 2012-2014 și 2015-2016. FOTO: Cristi PredaAntrenamentele sunt desfășurate sub comanda preparatorului fizic Neubert
Ceea ce îl face să fie încă un „principal” într-o schemă care era deja extrem de complicată. Schimbările din timpul meciurilor le efectuează Gigi Becali, o practică pe care patronul nu o ascunde, și-a asumat-o într-un mod clar în declarațiile publice.
Antrenorul principal din acte e Leo Strizu. Numărul 1 din practică e Mihai Pintilii. Dar antrenamentele sunt desfășurate sub comanda preparatorului fizic Neubert.
Cu conducerea aceasta alambicată, FCSB a bătut-o la Cluj pe CFR, o formație care respectă rețeta obișnuită din fotbal, adică Dan Petrescu e șeful staff-ului tehnic. El alege achizițiile, el selectează titularii, tot el gestionează schimbările din timpul partidelor.
Florin Gardoș: „Pintilii să primească direct Pro dacă reușește să câștige campionatul!”
De rezultatele foarte bune ale FCSB-ului se miră și Florin Gardoș, o glorie a roș-albaștrilor. Gardoș a spus recent că „e aproape o minune felul în care se descurcă echipa de când a rămas Pintilii la conducerea ei! Dacă reușește să câștige campionatul ar trebui să primească direct licența Pro, pentru merite deosebite”.
Neubert, partenerul lui Pintilii, nu e nici el calificat. Germanul a parcurs niște cursuri în țara lui, dar ele nu i-au fost echivalate în România, unde el lucrează ca preparator fizic necalificat. Ceea ce nu-l încurcă, din moment ce are o reputație foarte bună și un salariu de 10.000 de euro, cel mai mare pe care l-a avut vreodată un preparator în campionatul nostru.
Răzvan Lucescu a avut de-a face cu o astfel de situație
Un fost fotbalist implicat de-a lungul timpului și în management în cluburi din prima ligă explică modul în care specialiștii din zona tehnică jinduiesc către posturi superioare: „Preparatorii fizici mereu visează să fie antrenori secunzi atunci când li se pare că sunt prea puțin importanți, secunzii speră să ajungă «principali», iar antrenorii principali caută, la un moment dat, să fie tot ei și directori sportivi, adică să aleagă achiziții, să decidă totul”.
Răzvan Lucescu a avut de-a face cu o astfel de situație. El l-a adus la Rapid în 2005 pe Diego Longo, un preparator fizic italian fost la Genoa. Longo, pe care Răzvan îl aprecia foarte mult, n-a mai acceptat să fie preparator, a ținut să fie antrenor secund. Lucescu l-a acceptat în staff ca secund și l-a adus ca preparator pe Matteo Spatafora, alt italian, fost la FCSB.
{{text}}