Sporturi   •   Altele   •   COSR

Dosarul echipamentului contrafăcut de la Rio, retrimis în instanță » Când începe judecarea foștilor directori COSR

Articol de Răzvan Luțac   —  luni, 13 februarie 2023

Pe 24 februarie 2023 va avea loc primul termen din dosarul echipamentului fals Kappa al lotului României la Olimpiada de la Rio, după ce acesta fusese retrimis la procurori în septembrie 2022.

  • În timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, pe 7 august 2016, echipa de investigații GSP publica o corespondență în Gazeta Sporturilor, cu dovezi și mărturii că echipamentul sportivilor români era contrafăcut. Acesta costase 130.000 euro și era prezentat ca fiind Kappa, însă s-a deșirat, decolorat și rupt pe sportivi
  • Gazeta a descoperit inclusiv că Pax Creative, firma care a livrat echipamentul, a fost fondată de membrul CIO Octavian Morariu și secretarul general Dobrescu, al doilea aparând ca inculpat în dosar.
  • În 2018, ziarul afla că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 au deschis un dosar, trimis la instanță (Judecătoria Sector 1) la final de 2020. Acesta nu are fixat încă un termen

Epopeea dosarului echipamentului fake de la Rio de Janeiro ajunge în sfârșit în instanță. Un dosar plimbat de la judecătorii la procurori în ultimii ani, deschis acum 6 ani jumătate.

Pe 24 februarie 2023, la Judecătoria Sector 1, va avea loc primul termen al dosarului în care va fi judecat inclusiv secretarul general al Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) din 2016, Ioan Dobrescu. Asta după ce Tribunalul București a întors dosarul la procurori în septembrie 2022 și i-a retrimis în judecată pe inculpați în februarie 2023.


Știrea a fost oferită inițial de Fanatik și confirmată de GSP.

Cu 4 ani în urmă, echipa de investigații a Gazetei Sporturilor arăta, de la Rio de Janeiro și București, în timpul Jocurilor Olimpice din august 2016, cu dovezi și mărturii, că echipamentul sportivilor români era contrafăcut. Acesta costase 130.000 euro și era prezentat ca fiind Kappa, însă s-a deșirat, decolorat și rupt pe sportivi. 

Au fost trimiși în judecată 4 oameni: cel care era pe atunci secretar general, Ioan Dobrescu, directorul juridic Carmen Trocan, directorul economic Răzvan Silviu Dumbravă și consilierul juridic Georgeta Mișcă. 

Procurorii spuneau despre aceștia că „și-au încălcat atribuțiile de serviciu prin aceea că nu au respectat procedura de achiziționare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziție publică”.


Traseul dosarului

  • August 2016 - Gazeta Sporturilor prezintă, în exclusivitate, într-o investigație desfășurată în paralel la București și Rio de Janeiro, cum echipamentul României de la Jocurile Olimpice „se comportă ca unul contrafăcut”
  • 2016 - procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București deschid dosarul 8218/P/2016
  • Decembrie 2020 - Dosarul este trimis în judecată la Tribunalul București
  • Februarie 2022 - Dosarul iese, după un an și două luni, din cameră preliminară după ce Judecătoria Sector 1 a respins cererile inculpaților
  • Septembrie 2022 - Tribunalul București admite contestația inculpaților și constată „neregularitatea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București cu nr. 8218/P/2016”
  • Ianuarie 2023 - Tribunalul București rămâne în pronunțare în complet de divergență
  • Februarie 2023 - Dosarul este retrimis în instanță la aceeași judecătorie, cea a Sectorului 1, primul termen va avea loc pe 24 ianuarie 2023

„Curg ațele pe noi” 

„Scrimerei Simona Gherman i s-au rupt pantalonii după două purtări”, suna una dintre mărturiile sportivilor de la JO. Una dintre campioanele olimpice de la Rio, 

Ana-Maria Popescu a acceptat să dea declarații fără ocolișuri. „Ne-a fost rușine! Până și delegația refugiaților a fost mai bine îmbrăcată decât noi”, a spus, furioasă, scrimera. „Curg ațele din noi!”, izbucnea și judoka Corina Căprioriu.

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.