Opinii   •   editorial

Olaru, lacrimi 90+5

Articol de Cristian Geambașu   —  marţi, 14 februarie 2023

Mijlocașul și căpitanul FCSB-ului a avut o repriză de plâns după cartonașul galben din prelungirile partidei cu Voluntari. Pentru destui, asta este o dovadă de sensibilitate.

Plângea de îi sălta cămeșa pe dânsul, suna o vorbă din popor pe când când nu orice zgârietură ne afecta emoțional. Mai obișnuiți cu greutățile vieții, unii dintre noi mai cu armata făcută, nu udai una două coada pisicii când patria te trimitea cu repartiție unde înțărcase Ceaușescu industria multilateral dezvoltată.

Afectat emoțional

Plângea Darius Olaru de îi sălta banderola de căpitan pe braț în timp ce coechipierii salutau galeria. Pe Darius Olaru l-a afectat emoțional cartonașul galben primit în minutul 5 al prelungirilor meciului Voluntari-FCSB 1-2, încât a hohotit în brațele lui Mihai Pintilii. 


Andrea Compagno comisese un fault tractic, la trecerea timpului, iar Olaru, ca să întârzie și mai mult executarea loviturii libere, a împins mingea. Caz clasic în care sancțiunea se impune și arbitrul, chiar și unul ca Radu Petrescu, nu poate închide ochii. Nici să aplice regulamentul "în spiritul jocului", sintagmă care ne-a însoțit lunga noastră carieră de microbiști.

Ei, na, uite că ai!

Copil și el al unei epoci când nu îți smulgeai părul din cap că o pisică nu se mai poate da jos din copac, Basarab Panduru a avut un comentariu neechivoc asupra cazului. "La fotbal nu există să plângi pentru că ai făcut ceva. Faci ce trebuie să faci şi nu plângi! Dai cu piciorul în minge pentru că vrei să dai. Altfel, n-ai cum să fii căpitan!", a spus Panduru la Orange TV. Ei, na, uite că ai! 

Darius Olaru / Captură Digi Sport

În completare, fostul internațional a amintit de episodul de după meciul tur cu Viking din Conference League (1-2), atunci când Olaru a fost eliminat, pentru proteste, și a ratat returul din Norvegia.

Știți care era minutul eliminării? 90 plus 5!! Îi las pe numerologi să interpreteze sensul profetic al acestei ciudate coincidențe.

Pedeapsă? Nu, recompensă

Amenințat atunci cu o amendă consistentă de Gigi Becali și de Mihai Stoica ("Nu are absolut nicio scuză. «…» Va fi amendat 5.000 de euro, deși până acum au fost foarte multe amenzi pe care le-am trecut cu vederea. Am crezut că e un lider"), Olaru scăpa netaxat. Netaxat și fără să fi învățat ceva, "Mexic" a recidivat. De ce e poreclit Mexic, încă din perioada când juca la Mediaș, contează mai puțin. Contează însă că la fel ca alții și alții mijlocașul care în curând împlinește 25 de ani a fost iertat. Și nu doar că a fost iertat, ci a fost și recompensat cu credit nelimitat.

Coabităm, dar nu învățăm

Ștergerea pedepsei și preschimbarea ei în premiu sunt metodele cele mai sigure ca fotbalistul să nu învețe nimic. Sau să priceapă că ține și așa, ba mai mult, că orice boacănă comite va fi interpretată ca o dovadă de sensibilitate. Iar noi nu mai vrem să atentăm la sensibilitatea semenilor nici privindu-i în ochi. Coabităm cu nesimțirea, cu violența verbală și fizică, ridicăm prostul gust la rang de normă culturală, iar când e să aplicăm și să respectăm regulile ne descoperim vocații fals umaniste.

Randament mediocru

Cât despre opera fotbalistică recentă a lui "Mexic", foarte multe superlative nu se înghesuie. În sezonul în curs, a evoluat pentru FCSB în 23 de partide, având o medie de 79 de minute jucate pe meci, a reușit un gol și 4 pase decisive și a colecționat 4 cartonașe galbene. Asta în condițiile în care nu face muncă brută la mijlocul terenului, ca Șut de exemplu, ci de creație. 

Cotat la 5,3 milioane pe Transfermarkt, surprinzător de bine, Olaru este un fotbalist peste media Superligii. Interesul manifestat pentru el de Rangers este logic, scoțienii unde joacă Ianis fiind un club european al cărui nume impresionează totuși mai mult prin tradiție, decât prin anvergura internațională.

O probă de bărbăție. Dar mai e voie să spui așa?

"Un transfer realist", au catalogat posibila mutare ziariștii de la Ibrox News, publicație de casă a lui Rangers. Olaru are contract cu FCSB până în 2024, și un transfer la echipa de pe Ibrox Park pare perfect plauzibil în vara acestui an. Rămâne doar ca el să plângă mai puțin și să gândească mai mult înainte să se certe cu arbitrul în minutul 95. Dincolo de tehnică, fotbalul este mai ales o probă de bărbăție împletită cu luciditate. Iar pe Olaru și pe colegii lui de generație, mediul nu i-a stimulat deloc să se călească.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.