Opinii

Meritul sportiv, ce ipocrizie!

Articol de Cristian Geambașu  —  miercuri, 15 februarie 2023

Comisia de Disciplină a hotărât. O vreme, fotbalul nostru nu va arăta ca un teritoriu căzut sub bocancul violenței. O vreme, până se mișcă iar avocații, pacifiștii

Verdictul Comisiei de Disciplină în cazul scandărilor xenofobe de la meciul Sepsi - FCU Craiova a reușit să nemulțumească pe toată lumea. Și pe cei care au câștigat punctele, și pe cei cărora le-au fost luate. Asta nu înseamnă neapărat că ne aflăm în fața unui viciu de judecată. Poate că dimpotrivă.

Lupta însă continuă, fiindcă decizia Comisiei nu este definitivă. Previzibil, după ce se vor adresa Comisiei de Apel, petiționarii vor ajunge și la TAS, tărâmul făgăduinței pentru fotbalul românesc.

Galeria celor de la FCU Craiova pe terenul lui Sepsi, foto: GSP

Și Sepsi e bun(ă) de plată

Cel puțin deocamdată, echipa care a câștigat cu 3-0 strigă mai tare decât echipa care a pierdut cu 0-3. Sepsi își adjudecă meciul la „masa verde”, dar din postura de formație organizatoare/gazdă a partidei are de plătit o amendă mai mare decât cea vizitatoare. 

25.000 de lei amendă pentru Sepsi, 22.500 pentru Craiova lui Mititelu. Hotărârea Comisiei de Disciplină prevede și o sancțiune disciplinară pentru olteni. FCU Craiova nu va avea galerie în următoarele 6 meciuri disputate în deplasare sau pe teren neutru!

A treia tabără

Partea cu adevărat interesantă este că există și o a treia tabără nemulțumită. Cei care s-au declarat partizanii rejucării partidei. Cei care consideră și acum că Andrei Chivulete a aplicat rigid regulamentul și nu a făcut pași pentru evacuarea galeriei oltene și continuarea meciului. 

Sună frumos și pacificator. Să triumfe fotbalul jucat pe gazon, nu cel disputat în sala de judecată pe articole și paragrafe de regulament. Să triumfe spiritul regulamentelor, nu litera acestora.

Acolade sentimentale

E foarte probabil să fim în minoritate aceia dintre noi care gândim că tocmai aplicarea regulamentelor fără acolade sentimentale este un prim semn de normalitate. De partea cealaltă, a autodeclaraților apărători ai jocului, nu ai „jocurilor”, același meniu. Nu e momentul. 

N-ar fi bine ca din când în când să mai închizi ochii și să îți astupi urechile? Cum e posibil, dom’le, să nu primeze meritul sportiv, ci căpoșenia unui arbitru?, se vor întreba pacificatorii. 

Ce, credeți că gata, se va termina cu scandările rasiste și xenofobe, dacă îi pedepsiți pe războinicii din Bănie? Și dacă vor fi doi, trei, patru, cinci care vor striga mizerii, cum procedăm, oprim toate meciurile?

Nu știu ce să le răspund, sincer, nu știu. Știu că deocamdată s-a aplicat regulamentul și cel puțin o vreme, până avocații se vor pune iar în mișcare, fotbalul nostru nu va arăta ca un teritoriu căzut sub bocancul violenței. Mai avem până să ne vindecăm. Deocamdată, suntem vindicativi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.