GSP special   •   Special   •   VIAȚA DUPĂ FOTBAL

„Un accident de căruță mi-a schimbat cariera!”. Povestea fostului fotbalist Călin Ignat, care și-a făcut în Târgu Mureș o fabrică de bere artizanală ce poartă numele cățelului său

Călin Ignat își prezintă produsul final la care a ajuns după o muncă de 8 ani

Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)   —  luni, 20 februarie 2023

Călin Ignat n-a strălucit la nivel mare în fotbalul românesc, dar are zeci de meciuri în ligile inferioare. Acum e apreciat la nivel european cu berea pe care o produce și care poartă numele labradorului său, Noah

  • Gazeta Sporturilor continuă astăzi serialul "Viața după fotbal", despre reconversia profesională a sportivilor care n-au rămas în fenomen după retragere și au ales ori au fost nevoiți să se reprofileze
  • Care sunt afacerile în care au investit? Cu ce provocări a venit noua etapă din viață, după ani petrecuți în iarbă? Cât de grea a fost adaptarea? Vom avea răspunsuri la aceste întrebări în seria documentată de redacția GSP.

Călin Ignat, 39 de ani, și-a început povestea de fotbalist la Tg. Mureș. Mai întâi la juniori, apoi la echipa mare, dar retrogradarea din vara lui 2002 i-a turnat plumb în ghete. A ajuns la Reghin, în „C”, apoi la Industria Sârmei Câmpia Turzii, în „B”.


Șansa lui putea să fie un trial organizat de Nicolae Manea la lotul național: "Nu înțelegea de ce joc în Divizia B la ce calități aveam!". După trial a avut oferte de la Craiova, UTA, U Cluj, Sportul și Gloria, însă a preferat să meargă la Deva, într-o ligă inferioară, pentru că unchiul său era primar acolo!

„Hai că întârziem la bere!”

„Mi-l amintesc după un antrenament pe Romică Gabor agățat de un gard și spunându-mi: «Ignat, hai că întârziem la bere!»”. Finalul a fost la Reghin, după un accident de circulație: "A intrat un tip beat cu căruța și calul în mine, aruncându-mă în șanț. Atunci am renunțat!".

Cum fotbalul și berea au ceva în comun, Călin a devenit acum unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați fabricanți de bere artizanală. E chemat la zeci de festivaluri celebre din Belgia sau Franța, unde face senzație cu propria bere: „În Belgia vin peste 3.000 de persoane zilnic, iar biletele de acces sunt sold-out cu un an înainte”.


Povestea berarului a început acum peste 10 ani. „Prietenul meu cel mai bun, acum nașul meu, m-a îndrumat într-un pub cu peste 200 de feluri de bere. A fost prima seară când am băut bere adevărată. Era o bere trapistă, făcută de călugări, Orval. 

Am început să beau foarte multă bere artizanală și am ajuns la 4.000 de feluri savurate. Așa am dat peste un site unde puteai să-ți cumperi tu ingredientele și să-ți faci berea acasă”, povestește Călin.

După primele beri „făcute în bucătăria părinților, cu un kit al începătorului de 80 de lei”, Ignat a zis că trebuie să-i dea o denumire, să-i facă o etichetă specială, pentru „a nu mai încurca sticlele mele de bere cu cele de bulion ale mamei”.

Designul fiecărei etichete ascunde în spate o poveste

„Am vrut să-i pun un nume unic, un nume care să reprezinte ceva pentru mine, mai ales că era o bere pentru prieteni. Așa i-am pus numele Noah, cățelul meu, Golden Retriever, care de trei ani de zile nu mai este”.

Produce 10.000 de litri pe lună

Și de la o joacă într-o bucătărie de bloc, acum Călin are o fabrică unde produce 10.000 de litri lunar! „Exclusiv o afacere de familie. Sunt proprietar, berar, femeie de serviciu. La un moment dat, mă sunase cineva de la București, de la o firmă, că ar vrea să discute cu cineva de la marketing. Și i-am zis să revină că momentan sunt cu livrările”.

E și tatăl meu, care mă ajută mai mult pe partea tehnică. El etichetează și face munca cea mai grea. Soția mea se ocupă de acte și de partea financiară

Călin Ignat, fost fotbalist

Călin recunoaște că odată cu succesul berii, mai ales peste hotare, au venit și ofertele: "Nu-mi doresc să-mi cumpere cineva fabrica, ci doar să investească în ea. Doar așa putem ajunge la un alt nivel. Noah este parte din povestea mea, iar fără mine n-ar avea identitate și suflet. Sper să ajungem acolo unde e visul meu: o fabrică într-un complex frumos, cu restaurant, cu pub".

14 leicostă cel mai ieftin sortiment din berea Noah care se poate cumpăra la pub-urile din Târgu Mureș. Berea se găsește și în magazinele de specialitate din București, dar prețul unei sticle ajunge să fie 20 de lei

„E meritul cățelului”

Interesant e că fabrica din Târgu Mureș a lui Ignat produce bere artizanală cu povești speciale. 

"Fiecare bere are și o etichetă specială. Trebuie doar să citești pentru a descoperi povestea. Pe toate etichetele berii produse aici apare cățelul meu, care a fost alături de mine în cele mai grele momente din viață. Este meritul lui pentru tot ce se întâmplă acum. După ce-a ieșit prima rețetă de bere pe piață, Noah a murit! Pe 24 februarie acum trei ani".

Eticheta aceasta i-a fost dedicată soției Alina și cățelului Noah

Chiar dacă berea îi ocupă tot timpul, "și acum mai visez la vremea când eram fotbalist, a fost o experiență importantă de viață. Regretul e că n-am mintea de acum și vârsta de atunci. Drumul meu în viață înseamnă că a fost altul, acela de a fabrica bere", încheie Călin.

VIAȚA DUPĂ FOTBAL (episodul 2) » Călin Ignat: „Un accident de căruță mi-a schimbat cariera de fotbalist!”

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.