Liga 1

Fotbalul a retrezit pasiunea românilor: doar Grecia și Polonia ne domină! » Superliga, în topul campionatelor din zona de Est a Europei

Fanii FCSB domină topul românesc și prind Top 10 din Europa centrală și de est

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu, Liviu Manolache  —  vineri, 24 februarie 2023

În actualul sezon, care a produs cea mai mare audiență din ultimul deceniu și jumătate, Liga 1 are o medie de spectatori cu care prinde prima parte a clasamentului într-o ierarhie în care intră țările de la est de Elveția, fiind aproape la egalitate cu Cehia și doar puțin sub Austria. 

FCSB, clubul care atrage cei mai mulți fani, e singurul de la noi care prinde Top 10 echipe, aproape la egalitate cu PAOK, dar peste nume mari ca Steaua Roșie, Partizan, Panathinaikos, Dinamo Zagreb, Ferencvaros, ȚSKA Sofia.

Românii și-au întors fața către fotbal în acest sezon, primul în care, încă de la start, nu a mai existat nicio restricție legată de pandemie. GSP a scris la finalul anului trecut că media actualului campionat e cea mai bună din ultimii 15 ani, iar acum clarifică unde ne aflăm noi ca țară, raportat la alte campionate cu care putem intra într-o dispută egală din acest punct de vedere? Iar analiza a luat în calcul competițiile de la est de Elveția, începând cu Austria și Slovacia, mergând la est și sud până la România, Bulgaria, Grecia și Cipru.

Concluzia arată bine pentru noi. Iar reperul e modul în care se prezintă, pentru fiecare țară în parte, primele 3-4 echipe din topul asistenței. În Liga 1, în acest moment, după ce echipele au disputat câte 13 jocuri pe teren propriu, clasamentul fanilor arată așa:

  1. FCSB: 12.900 
  2. Rapid: 11.100 
  3. CSU Craiova: 10.500

E pentru prima dată, după multă vreme, când 3 echipe reușesc să aibă o medie de peste 10.000 de spectatori. Lucrurile nu arată rău nici în rest, urmează un grup de 4 echipe care au jucat meci de meci cu peste 6.500 de fani. E vorba, în ordinea clasării, despre: UTA, Petrolul, U Cluj și FCU Craiova. Toate acestea 4 sunt promovate în ultimii 3 ani pe prima scenă.

În bătălia suporterilor, pierdem în mod clar duelul cu două țări: Grecia și Polonia. Dacă Polonia are o populație de două ori mai mare decât a României și deține și stadioane moderne mai multe, Grecia are jumătate din locuitorii noștri și nici arenele nu arată peste cele de la noi. 

8din cele 11 campionate luate în calcul de analiza GSP se desfășoară în format play-off în partea a doua, excepțiile fiind Ungaria, Polonia și Croația

Polonia are nu mai puțin de 5 echipe care sunt mai bine plasate decât numărul 1 din România, FCSB, lider fiind Legia Varșovia, cu o medie de aproape 20.000 de fani. AEK Atena atinge chiar peste 25.000, având și un sezon bun, cu șanse reale de a câștiga titlul.

În afara celor două însă, România nu se poate considera inferioară. Nici chiar în fața Austriei, unde Salzburg e sub FCSB, iar Sturm Graz și Austria Viena sunt la același nivel cu Rapid și CSU Craiova. Nici Cehia nu ne depășește, însă, e drept, cele două țări împreună abia ating populația României. Față de vecinii de la sud și vest avem avantaj mare. 

Bulgarii nu contează, Serbia e chiar departe, Steaua Roșie Belgrad fiind doar la 65% din nivelul FCSB-ului, iar Partizan la mai puțin de 30% din Rapid, în vreme ce liderul din Ungaria, Ferencvaros, nu ar prinde podiumul din Liga 1.

797e media de spectatori pe care o are la meciurile de acasă echipa cu cei mai puțini suporteri în Liga 1, FC Voluntari, clubul aflat imediat deasupra ei având un nivel de peste două ori mai mare, Chindia (1.615), care nici măcar nu evoluează pe teren propriu, în Târgoviște, ci la Ploiești

Doar FCSB prinde Top 10

Între toate cluburile din prima ligă a celor 11 țări, numai FCSB reușește să se claseze între primele 10 cu cea mai mare audiență în campionat. 

Podiumul e ocupat de AEK Atena, Legia Varșovia și Olympiakos, în vreme ce roș-albaștrii sunt imediat sub PAOK Salonic, dar devansează nume cu greutate în materie de suporteri, cum ar fi: Steaua Roșie, Partizan, Panathinaikos, Ferencvaros, Dinamo Zagreb, ȚSKA Sofia și chiar Salzburg. 

Șapte cluburi în acest Top 10 provin din Grecia și Polonia, restul de 3 vin din Austria (Rapid Viena), Croația (Hajduk Split) și România (FCSB).

Topul campionatelor luate în calcul de GSP

Trei campioane sunt părăsite

Șochează modul în care 3 dintre campioanele din țările analizate evoluează practic mai degrabă cu tribunele goale, deși performanțele sportive reușite pe plan intern, dar și în cupele europene, le-ar fi îndreptățit să atragă mult mai mulți fani. 

Una dintre echipe e chiar CFR Cluj, care în ciuda celor 5 titluri cucerite la rând, în actualul sezon e abia pe locul 9 în topul asistenței, cu o medie de sub 3.700 de fani. La fel stau lucrurile și cu Dinamo Zagreb, în Croația, dar mai ales cu Ludogoreț, în Bulgaria. 

Trupa unde director sportiv e Cosmin Moți are o medie uluitoare, de numai 1.200 de spectatori. Ludogoreț a cucerit ultimele 11 titluri disputate în Bulgaria, iar în actualul sezon de Conference League a reușit accederea în primăvară, la fel ca trupa lui Dan Petrescu.

Turcia e de pe altă lume

Există un campionat în această parte a Europei care nu doar că nu are rival în zonă, dar se poate bate de la egal la egal chiar cu competiții gen Franța, Italia și Portugalia. E vorba despre Turcia, o țară cu o pasiune fantastică pentru fotbal, dar și cu o populație foarte mare, în jur de 85 de milioane. 

Sunt nu mai puțin de 4 echipe care au o medie de peste 25.000 de spectatori la meciurile de acasă. Pe primul loc e Galatasaray, care e și lider în clasamentul la zi, cu o medie de 45.000 de spectatori. E urmată de Fenerbahce (40.000), Beșiktaș (33.500) și Trabzonspor (26.500).

Barca și Dortmund sunt reginele Europei

Echipele care conduc ierarhia spectatorilor, raportat la întreg continentul, sunt Barcelona și Borussia Dortmund. Fiecare dintre ele depășește 80.000 de fani la jocurile de acasă. Peste pragul de 70.000 se află alte 4 formații: Bayern Munchen, Manchester United și cele două rivale din Milan, AC și Inter. 

În schimb, Ajax, un nume uriaș al Europei, ca vechime, palmares și care continuă să domine autoritar în Olanda ierarhia suporterilor, cu o medie de peste 53.000 de spectatori, nu prinde în acest moment Top 15 cluburi.

EchipaMedie fani acasă
Barcelona81.900
Dortmund81.100
Bayern75.000
United73.800
Ac Milan72.200
Inter72.000
West Ham63.500
Marseille62.600
Tottenham61.700
AS Roma61.600
Schalke60.700
Arsenal60.200
Celtic58.700
Real55.700
Benfica55.500

Citește și alte știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.