Fotbal   •   Liga 1   •   EXCLUSIV

MM Stoica, ce zici de asta? Povestea atacantului care a plecat de la invincibila Steaua pentru a-și termina studiile! „Părinții au insistat să termin facultatea, dar nu regret”

Articol de Costin Ștucan   —  luni, 27 februarie 2023

Campion al României în 1989, Horațiu Lasconi (59 de ani) a renunțat la Steaua - superechipa care domina fotbalul românesc în acel moment - și a ales să te întoarcă la Jiul Petroșani pentru a termina Facultatea de Mine. Fostul internațional român avusese o contribuție esențială pentru Steaua în finalul unuia dintre cele mai controversate meciuri din acei ani

În vara lui 1988, Horațiu Lasconi avea 25 de ani, juca la Jiul Petroșani și era unul dintre atacanții buni din Divizia A. Cel mai tânăr român din lotul “cangurilor” pentru turneul final al Mondialului U-21 din 1981 - unde România a terminat pe un incredibil loc 3 - tocmai fusese convocat și folosit de Emeric Ienei în trei meciuri amicale ale naționalei mari: 2-2 cu Polonia, 0-2 cu Irlanda și 3-3 cu Republica Democrată Germană (RDG). 

Dorit de Steaua, care căuta încet, încet să schimbe echipa campioană a Europei din 1986, Lasconi a fost transferat în Ghencea cu ajutorul lui Cristian Țopescu. Celebrul om de televiziune fusese suspendat în 1983 de regimul comunist după ce făcuse lobby în direct pentru aprobarea transferurilor în străinătate ale jucătorilor români importanți, iar cinci ani mai târziu lucra la clubul Steaua ca metodist și crainic. 

200 de meciuriși 34 de goluri are Horațiu Lasconi în Liga 1 pentru Jiul, Chimia Râmnicu Vâlcea și Steaua


Lasconi era student în anul 6, ultimul, la Facultatea de Mine din Petroșani, însă făcea cursurile la seral. Pentru a le termina, avea nevoie permanent de un loc de muncă, iar clubul Jiul îl angajase la mina Lonea. “Am participat la discuțiile pentru transferul meu. Au venit Cristian Țopescu și Tică Dănilescu de la București și au vorbit cu directorul de la combinatul din Valea Jiului, care le-a promis că mă vor ține angajat în continuare. Domnul Țopescu era legat de clubul Steaua. În plus, era foarte cunoscut și deschidea uși”, își amintește fostul atacant de la Jiul. 

Horațiu Lasconi, în acțiune

Șocul venirii la Steaua

Ajuns la București, tânărul a avut un șoc fotbalistic. Venit de la o echipă aspră din provincie, a nimerit în vestiarul uneia dintre cele mai puternice formații europene din acel moment, semifinalistă de Cupa Campionilor cu doar câteva luni în urmă: 


“Când am ajuns acolo, mi-am dat seama că diferența dintre Jiul și Steaua e enormă. Valoarea era impresionantă. Antrenamentele erau foarte, foarte grele cu Iordănescu. La Petroșani duceam trena antrenamentelor fizice, colegii mă rugau să o las puțin mai moale. La Steaua, în prima lună am avut dificultăți. Tudorel Stoica ducea trena, probabil că nimeni nu îndrăznea să-l depășească, apoi venea plutonul.

M-am dezmeticit foarte greu. Când am ieșit la primul antrenament cu ei și i-am văzut ce pot face, efectiv stăteam pe teren și îi admiram. Nu am reușit să mă trezesc și să intru în antrenament. E o mare diferență să fii lângă Hagi și să vezi ce poate să facă.

Iordănescu era foarte dur, dar un antrenor foarte bun în fața căruia nimeni nu comenta. Nici Hagi, nici Lăcătuș. Când se aprindea, toată lumea lăsa capul în jos

- Horațiu Lasconi, la GSP Live

Dacă la Petroșani așteptam de multe ori jocurile cu nerăbdare, la Steaua aveam uneori și temeri. Mă gândeam să nu cumva să nu corespund. Presiunea era în fiecare meci. Iar de multe ori o victorie nu era suficientă, lumea se obișnuise că este nevoie de un meci spectaculos, de o victorie la multe goluri”.

Steaua 1988, poză oficială făcută cu puțin timp înainte de transferul lui Lasconi

Povestea unui meci de infarct

Deși a intrat greu în ritmul de antrenamente, Lasconi a avut un impact rapid în jocuri. Chiar dacă a fost rezervă, a intrat după pauză și a marcat chiar la debut, în prima etapă, la victoria cu FC Brașov (3-2). A mai jucat cu Farul (2-1), SC Bacău (3-2) și Victoria (3-2), apoi a venit meciul de referință al perioadei sale la Steaua.

Pe 25 septembrie 1988, Steaua a jucat în deplasare cu nou promovata FC Bihor, o echipă care în mod normal gravita pe orbita de interese a clubului Armatei, așa cum Victoria sau Flacăra Moreni erau în sfera de influențe a marii rivale Dinamo, clubul Securității. 

Belodedici a deschis scorul, însă lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru Steaua care s-a văzut condusă la pauză cu 2-1 după dubla lui Muzsnay. Campioana ultimelor 4 sezoane era în pericol să piardă primul meci de campionat după 74 de partide consecutive fără înfângere (două sezoane întregi plus primele 6 etape), o performanță halucinantă după standardele fotbalului actual. 

Nici noi nu am crezut că vom avea o partidă a grea, am fost foarte foarte surprinși. Orădenii au fost supermontați, oamenii din tribune nu ne-au prea simpatizat, deși Steaua era o echipă iubită în toată țara. Am întors rezultatul cu multă șansă și cu mare greutate

- Horațiu Lasconi,  la GSP Live

În repriza a doua, scria cronicarul Constantin Alexe, s-a jucat numai la poarta Bihorului, însă portarul Lăzăreanu - “care a apărat mai bine ca-n tinerețe” - a scos tot, iar când a fost învins mingea s-a dus în transversală. Partida mergea către o victorie imposibilă a gazdelor, însă Horațiu Lasconi, atacantul venit în vară de la Jiul, avea să scoată Steaua dintr-o situație jenantă. 

Cronica meciului FC Bihor - Steaua 2-3, din ziarul Sportul

Introdus de secundul Țiți Dumitriu pe teren în minutul 69 în locul lui Pena, Lasconi a scos în minutul 85 un penalty extrem de controversat. Atacantul a sărit la cap în careu lângă Lăzăreanu, dar a fost lovit în timp ce portarul respingea mingea cu pumnii. “A intrat cu genunchii în spatele atacantului”, a scris Alexe. Centralul Gheorghe Constantin - viitorul șef al CCA care peste 27 de ani avea să fie condamnat în dosarul “Mită pentru arbitri” - a acordat un penalty îndelung contestat de bihoreni. 

Hagi ne egalase în minutul 86 dintr-un penalty inventat de arbitrul Gheorghe Constantin. A ieșit un scandal monstru la lovitura de la 11 metri. Portarul nostru, Lăzăreanu, l-a luat efectiv de gât pe "centralul" din Vâlcea, care striga și se apăra: "Marcele, stai liniștit! N-am ce să fac! Așa trebuie să se termine!"

- Ovidu Lazăr, fost atacant FC Bihor, într-un interviu din 2019

Întrebat la GSP Live dacă a fost faultat sau nu, Lasconi a zâmbit: “A ieșit Lăzăreanu și a boxat. Nu pot să spun dacă a boxat înainte a mă buscula sau după. E chestie de interpretare (râde), de procente. Ori 40-60, ori 50-50, depinde. Am stat vreo 5-6 minute la faza aia. Ne-am mai îmbrâncit unii pe alții, l-am mai îmbrâncit pe arbitru, pe observator. Cred că lovitura de la 11 metri a fost acordată ușor, dar un contact a fost”.

Într-o tensiune teribilă, Hagi a egalat de la punctul cu var, apoi a urmat o goană furibundă a Stelei după golul victoriei. Arbitrul Constantin a prelungit partida cu 9 minute - “prelungiri regulamentare impuse de atâtea întreruperi”, scria Alexe - , iar într-un final Balint a făcut 3-2 din centrarea lui Lasconi din partea stângă. 

Autorul pasei de gol povestește: “Golul lui Balint a fost norocos. Execuția lui Gabi a fost bună, dar în fața lui erau 3-4 fundași. Nu știu pe unde a intrat mingea. Dacă nu se marca, poate se mai juca și acum… După gol, orădenii au ieșit imediat de pe teren. N-au ajuns la centrul terenului, au ieșit pur și simplu. Arbitrul a mai stat un pic așteptând să revină pe teren și apoi a fluierat finalul. Am ieșit și noi atunci. La vestiar, au făcut scandal, erau vestiarele apropiate și îi auzeam”. 

Într-o perioadă în care abuzurile petrecute la meciurile cluburilor Steaua și Dinamo erau ignorate de jurnaliști, Constantin Alexe descria succint evenimentele de la final: “Păcat, totuși, că meciul s-a încheiat într-o atmosferă încinsă, cu sticle aruncate pe teren, din cauza unor spectatori incorecți, pentru că arbitrajului nu i se poate imputa nimic”.

Întoarcerea la studii și despărțirea de Steaua

Urmarea acestui final incredibil de meci a fost dramatică pentru antrenorul lui FC Bihor. Viorel Mateianu a suferit un accident vascular cerebral. “Sărmanul a făcut pareză după meci, de necaz și din pricina presiunilor teribile. Ne-a trimis însă prin căpitanul echipei o scrisoare emoționantă, în care spunea așa: "Băieți, să nu uitați că sunteți singura echipă care a reușit să bată Steaua!". Pentru el fusese, de fapt, o victorie, fiindcă Steaua a întors fraudulos scorul de la 2-1 la 2-3. Mateianu știa dinaintea jocului ce se pregătește, i-au zis să ne transmită el în vestiar (n.r. - să se dea la o parte în fața Stelei), dar a refuzat să facă acest gest”, a povestit Ovidiu Lazăr în 2019. 

Jiul, începutul anilor 80. Lasconi este al patrulea de la dreapta la stânga, pe rândul de jos

Nici în vestiarul Stelei lucrurile nu au fost calme. “După meci am cam fost certați de conducere și de staff. Chiar dacă am câștigat, nu a fost o victorie care să-i satisfacă. Anghel Iordănescu nu a venit la meci, era bolnav. Țiți Dumitriu a stat pe bancă. Nea Puiu a lipsit un pic în perioada aia și s-a cam simțit. Am cam șchiopătat”, și-a amintit Lasconi. 

Fără a juca grozav, Steaua a continuat, însă, să câștige. În etapa următoare, cu Inter Sibiu (3-2), Lasconi a fost titularizat pentru prima dată, datorită contribuției din finalul victoriei cu FC Bihor: “Am început bine jocul cu Sibiu, am și scos un 11 metri, dar din nou am câștigat greu și iarăși au apărut nemulțumirile din tribune, de la conducere. Chiar după ce am scos 11 metri, la vreo trei minute am încercat un călcâi. Nu a fost o execuție reușită și am auzit o rumoare din tribune care m-a surprins. Tribuna taxa orice nereușită. Nu eram obișnuit deloc. La Petroșani se permiteau mai multe”.

Tudorel Stoica sau Iovan erau chemați de conducere. Apoi veneau în vestiar: “Băieți, nu e bine deloc. Lumea e supărată, domnii generali sunt supărați. Nu ajunge să câștigăm cu 3-2”. Presiunea se amplifica

- Horațiu Lasconi, la GSP Live

Partida cu Inter Sibiu a fost ultima pentru Lasconi la Steaua. Motivul despărțirii pare neverosimil astăzi, într-o perioadă în care Mihai Stoica - un conducător important din fotbalul românesc - declară că “școala poate fi un factor perturbator pentru fotbaliști”. Deși începuse să-și ajute echipa să marcheze, atacantul venit de la Jiul a ales să meargă înapoi în Valea Jiului - sau “Jalea Viului”, cum o numește Lasconi - pentru a-și termina facultatea: 

“Părinții mei au insistat să termin facultatea, mi-au zis că e mai importantă decât toate. Era perioada în care facultatea era sfântă. Se făcea foarte greu și îți oferea posibilități apoi.

Când plecasem la Steaua mi se promisese că voi fi păstrat angajat la mină pentru a putea continua facultatea la seral, dar am constatat că nu am mai fost angajat, am fost scos din producție. Spre surprinderea mea, directorul a trecut peste promisiune. În fine… M-a chemat rectorul facultății care s-a scuzat și mi-a zis să găsesc o soluție, altfel pierd facultatea. Ăsta a fost motivul pentru care l-am rugat pe Anghel Iordănescu să revin la Petroșani. Pierdeam facultatea. 

Am încercat să rezolv. După meciul cu Sibiu a trebuit să vin o lună la Petroșani pentru o sesiune deschisă în care mi-am dat ultimele examene. Era în plin campionat. Când am revenit la Steaua, mai erau 5-6 etape”. 

În absența lui Lasconi, Steaua și-a continuat parcursul neînvins în campionat. Atacantul ieșise din ritm și din circuit, iar la întoarcere a fost transferat înapoi la Jiul, în liga a doua : “La ce jucători erau, se simțeau și trei-patru zile de absență, darămite o lună. Mă bucur că am fost înțeles de domnul Iordănescu. El a făcut demersurile să fiu lăsat să mă întorc la Petroșani, deși auzisem că voiau să mă trimită la Farul”. 

La finalul sezonului, Steaua a ieșit campioană neînvinsă pentru al treilea an la rând, a luat Cupa României și a pierdut finala Cupei Campionilor Europeni, 0-4 cu AC Milan. Peste doar doi ani, în 1991, Lasconi se retrăgea la doar 28 de ani din cauza unor dureri misterioase de genunchi și se angaja în Ministerul de Interne de unde a ieșit la pensie în 2017. 

Eram prea tânăr să spun că am fost frustrat. Am luat lucrurile așa cum sunt. Nu regret că am plecat de la Steaua, mă bucur că am ajuns acolo și că a fost ceva incredibil. Am primit medalia de campion și pe cea de câștigător al cupei. Am primit tricoul albastru cu tricolorul pe piept

-  Horațiu Lasconi, la GSP Live

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.