Universitatea a pierdut la Voluntari (0-1) al treilea meci din cele șase ale anului 2023. Cu o linie de clasament unde s-au adunat deja opt eșecuri, nu prea poți visa la multe.
Când trupa alb-albastră (înveșmântată de data aceasta, parcă prevestitor, în negru) a luat la începutul reprizei secunde acel gol de la Vadim Rață, se bănuia că va urma o canonadă la poarta Voluntariului. Se întrevedea că schimbările, la care Neagoe se pricepe (a dovedit-o și runda trecută, cu FCSB), vor aduce oltenilor măcar un punct. Nu le-ar fi fost de cine știe ce folos, dar nepierzând meciul, rămâi măcar într-un grafic al mediocrității.
Cine să le paseze?
Spre final de meci, oltenii îl aveau pe Hanca, un fel de mijlocaș recuperator al baloanelor bubuite de adversari, iar în fața lui era un cvintet cu Baiaram, Ișfan, Rivaldinho, Markovici și Ivan, adică un fel de linie ofensivă de pe vremea WM-ului interbelic. Cei cinci "atacatori" așteptau ca mingea să ajungă la ei, la picior, eventual la cel de bază. Nimeni nu căuta vreun spațiu liber, și chiar dacă l-ar fi căutat, n-avea cine să paseze acolo, în eventualele "găuri". O repriză întreagă Craiova a fost o echipă de atacanți, dar fără mijlocași.
Doar rădăcini și ramuri, fără trunchi
Există, ca de fiecare dată, scuze. Al Crețu, Screciu și Căpățână au fost indisponibili. E doar o jumătate de justificare, pentru că pe niciunul dintre cei trei nu-l prinde haina creatorului-dispecer. Singurul din actualul lot care poate îndeplini rolul este Ante Roguljici, însă el fusese palid în exprimare la Voluntari și ieșise după aproape o oră de joc fără realizări. S-a început în zona centrală cu Mateiu și cu Sala, adică un veteran și un adolescent. Au fost schimbați și ei, iar crengile copacului oltenesc au rămas pur și simplu desprinse de rădăcină. Lipsea trunchiul, tulpina.
Dogma, rotația cadrelor
Restructurare, reconstrucție. Acestea au fost dezideratele oltenilor la început de an. Un fel de perestroika, în care dogma a fost rotația cadrelor. În sens mult mai puțin ideologic, "rotație" înseamnă darea afară a unora și venirea altora. Printre cei restructurați se numără și Dan Nistor, de două etape încoace foarte bun în tricoul lui U Cluj. Înainte de a fi "remaniat", Nistor intrase bine la Farul (a dat gol, dar n-a fost suficient) și foarte bine cu CFR Cluj.
Nistor, disponibilizatul
Motivele pentru care a fost disponibilizat probabil că țin mai ales de vârstă. Dar s-a neglijat că în afară de el, lotul oltean nu deține în acest moment niciun jucător care să poată juca rolul decarului. Post după unii anacronic în fotbalul mare, dar încă necesar în fotbalul nostru.
E greu să faci și reconstrucție, și performanță
Revenit după o accidentare, Baiaram a evoluat în nota echipei la Voluntari. Adică, mediocru spre slab (foto: Raed Krishan/GSP)Probabil că Universitatea se va califica în play-off, unde are deja prezența asigurată cam 99 la sută. Și s-ar putea ca acolo, în anumite meciuri, să-i fie mai ușor decât la Voluntari (nu râdeți!), pentru că echipele de vârf nu se aglomerează ca furnicarul defensiv al lui Ciobotariu. Poate că Baiaram, revenit după accidentare, va izbuti uneori să etaleze și pe iarbă acel 10 de pe spate. Dar e greu să obții ceva de la un sezon în care tu ai pierdut deja aproape o treime dintre meciuri (8 din 27), ești deja la al treilea antrenor în șase luni și te-a apucat perestroika în mijlocul campionatului.
La Conferință, la conferință!
Fie restructurezi, fie vrei să câștigi meciuri și să faci puncte. De regulă, performanțele le obțin acele echipe care joacă măcar de un an împreună. De aceea, probabil că abia la anul poate visa și Craiova la așa ceva. Până atunci, un loc de Conference League agățat la limită pare cel mai îndrăzneț scop.
{{text}}