Opinii   •   editorial

Pentru sănătate

Articol de Cristian Geambașu   —  miercuri, 01 martie 2023

Laszlo Dioszegi a lansat un apel interesant, care nu se referă, de fapt, la glicemie și la hemoglobină. Concomitent, Adrian Mutu i-a transmis și el un mesaj Cristinei Neagu.

"Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră" nu este sfatul unui medic, ci îndemnul lui Laszlo Dioszegi către Adrian Mititelu. Într-un clasament strict personal, mi se pare declarația începutului de an 2023. Bun vorbitor de limba română, clar mai bun decât a limbii române practicate de mulți români verzi clorofilă, conducătorul lui Sepsi transmite un mesaj care în subtext vorbește mai mult despre sănătatea mintală decât despre cea a trupului. 

Sunt curios cum a receptat Adrian Mititelu vorbele omologului de la Sfântu Gheorghe. În ce paragraf de regulament le-a încadrat. Pentru că războiul patronului oltean cu lumea continuă la nivel de chichițe avocățești.

Face parte din sport. Face?


Din alt colț al țării, Adrian Mutu o sfătuiește pe Cristina Neagu să înghită și să meargă mai departe. "Cred că facem prea mare caz. (...) Dar sunt lucruri care se întâmplă pe stadioane. Și asta face parte din sport", îi transmite omul cu peste 100 de goluri în Serie A jucătoarei cu peste 1.000 de goluri în Liga Campionilor la handbal. 

Mutu are o lungă experiență cu apostrofările venite din tribună, dată fiind viața tumultuoasă din timpul carierei de fotbalist. E îndreptățit Mutu să îi ceară Cristinei Neagu să își astupe urechile, pentru că galeriile ostile urmăresc, de fapt, destabilizarea sportivului, jucându-se cu mintea și cu sensibilitățile acestuia?

Subiect de doctorat

Bun, și ce legătură are Mititelu cu Cristina Neagu? Ori ce au a face scandările de la meciul Sepsi - Craiova cu scandările de la CSM - Rapid? Vedeți că răspunsul vine de la sine? Scandările, pârdalnicele. Nebunaticele, zglobiile și obraznicele. Scandările și rolul acestora în societate. Parcă e subiect de doctorat sociologic. La care, din păcate, ai de unde să plagiezi. 


Din opera pacifistă a lui Adrian Mutu, din comunicatul kilometric al Clubului Rapid împopoțonat acum și de reacția președintelui Bogdan Vasiliu. Din replica la fel de lungă a rivalilor de la CSM București, din reacția ambiguă a președintelui FRH, Constantin Din.

Demnitate sau competiție. Și, și nu se poate?

Din felul în care lumea sportului și publicul se poziționează față cele două teorii. Una, deja în minoritate sau poate mai puțin vocală, este aceea care susține (utopic?!) respectarea regulamentelor și protejarea demnității sportivilor prin acte de minimă conduită civică. A oamenilor în general. Cealaltă, poate majoritară acum sau doar mai zgomotoasă, potrivit căreia primordială este disputarea în arenă a meciurilor, nu la diferite comisii. Indiferent de torentul de insulte venit din tribune, dincolo de jigniri la care, nu-i așa?, ținta trebuie să mai facă și pe surda, căci actul sportiv e musai să primeze. The show must go on!

Să alegem!

Aș reveni la declarația despre sănătate a lui Laszlo Dioszegi. La trimiterea subtilă către o altfel de sănătate decât cea fizică. Sigur că societatea românească are griji mai mari decât suspendarea unor meciuri de fotbal sau de handbal pe motiv de scandări xenofobe sau homofobo-sexiste. Care pot fi confundate cu rasism de vreun Chivulete, care intră sub incidența FIFA, dar nu a UEFA. Și invers. Asta e treaba procesomanilor ca Adrian Mititelu.

Mai reținut decât omologii din prima ligă a fotbalului, patronul lui Sepsi este și el un personaj care nu refuză mediatizarea (foto: Imago)

Treaba noastră, a celorlalți, este să alegem în ce condiții vrem să urmărim un meci.

Dacă mai vrem să-l urmărim indiferent de condiții. Sper totuși ca majoritatea tăcută, ne-ultrașii, să își dorească altceva. Printre altele, atunci s-ar întâmpla ca Adrian Mutu să nu mai fie înjurat de consătenii de la Mioveni.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.