Campionate

Just Fontaine, una dintre marile legende ale Franței, s-a stins în această dimineață. E golgheterul suprem la un Campionat Mondial

Articol de Theodor Jumătate  —  miercuri, 01 martie 2023

Francezul Just Fontaine rămâne în istorie pentru cele 13 goluri marcate la Mondialul din 1958, record neegalat până astăzi. Avea 89 de ani.

O mare legendă a fotbalului francez s-a stins în această dimineață. Just Fontaine avea 89 de ani.

El a scos "cocoșii galici" la lumina fotbalului. Just, Raymond Kopa și Roger Piantoni au fost primii albaștri care au jucat o semifinală de Campionat Mondial, în 1958, câștigând apoi medaliile de bronz. Toți trei au dispărut.

Just Fontaine, povestea celor 13 goluri

Fontaine (1,74 m) a fost atunci, în urmă cu 65 de ani, deasupra tuturor, iar recordul său de goluri este și astăzi neegalat. 13 goluri la un turneu final, nimeni nu a mai reușit o asemenea performanță.

  • Hattrick la 7-3 cu Paraguay, în primul meci din grupă.
  • „Dublă" la 2-3 cu Iugoslavia.
  • Un gol la 2-1 cu Scoția.
  • Altă "dublă" la 4-0 cu Irlanda de Nord, în "sferturi".
  • Un gol la 2-5 cu Brazilia lui Pelé, în semifinale.
  • „Poker" la 6-3 cu Germania de Vest, în finala mică.

A înscris în toate cele șase partide jucate. A fost, limpede, golgheterul competiției. Și a rămas golgheterul tuturor golgheterilor mondiali.

Just Fontaine s-a retras la doar 28 de ani și 11 luni

Atacantul născut la Marrakesh, în Maroc, pe 18 august 1933, a debutat în Franța la Nice, unde a evoluat trei sezoane (1953-1956), cu 52 de goluri în 82 de meciuri.

S-a transferat la Stade de Reims, pentru care a marcat 145 de goluri în 152 de partide. Șase ani de vis, cu a doua finală de Cupa Campionilor Europeni a lui Reims, pierdută în 1959 în fața Madridului celor 5 trofee CCE consecutive, 0-2 cu acel Real fantastic al lui Di Stefano, Gento și Kopa.

Fontaine s-a retras în 1962, la doar 28 de ani și 11 luni, măcinat de o accidentare care nu-i mai dădea pace.

La națională, a avut doar 21 de selecții, dar a înscris de 30 de ori, O medie de 1,43 goluri pe meci.

Just Fontaine: „O Gheată de Aur unică. Și eu sunt unic”

Jurnaliștii de la L'Équipe și-au amintit că, în 2014, la Mondialul din Brazilia, Just a primit o Gheată de Aur pentru recordul său. I-au oferit trofeul Michel Platini și Ronaldo. "Sunt foarte mândru de această Gheată. Unică, mi se potrivește perfect, căci și eu sunt unic", a spus el atunci.

Astăzi, la 89 de ani, Just Fontaine s-a ridicat la Cer, dar numele lui e scris în istoria fotbalului.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.