Sporturi   •   Handbal   •   FRH

Din interes în interes: președintele FR Handbal „a uitat” să renunțe la funcția de șef al AJH Ilfov + contract cu dedicație pentru un furnizor de voturi

Constantin Din, președinte FRH

Articol de Narcis Drejan   —  joi, 02 martie 2023

La un an de când a câștigat alegerile pentru șefia handbalului românesc, Constantin Din este în continuare conducătorul Asociației Județene de Handbal Ilfov, considerată o mașinărie de voturi. Surse din handbal povestesc și despre un contract dubios, prin care Din l-a avantajat pe Voina, cel care i-a dat voturile decisive la alegerile din 2022.

Pe 22 aprilie 2022, aveau loc alegeri pentru președinția Federației Române de Handbal. S-au înscris atunci 4 candidați, dar marii favoriți erau Alexandru Dedu, pe atunci președintele în funcție, și Constantin Din, fost arbitru internațional. Cel de-al doilea avea să câștige bătălia, în turul doi al alegerilor, detronându-l pe Dedu, omul care ajunsese să fie contestat în timpul celor două mandate de reprezentanții din vechea gardă a sportului de pe semicerc, precum Radu Voina, Cristian Gațu, Vasile Stângă sau Cornel Oțelea.

Dăm timpul înapoi și ne întoarcem cu un an înaintea alegerilor. Cum Constantin Din nu avea nicio experiență managerială în sport, în CV-ul său figurând doar cariera de arbitru, apropiații săi i-au sugerat că trebuie să-și cosmetizeze profilul, pentru a-l putea doborî pe Dedu. 

Așa a apărut ideea înființării Asociației Județene de Handbal Ilfov, care s-a desprins atunci din AMHB, Asociația Municipală de Handbal București. Președinte: Constantin Din!


A uitat să demisioneze

În aprilie 2022, Din a câștigat votul în adunarea generală a FRH, apoi a fost validat în funcția de președinte al handbalului românesc, moment din care în mod normal ar fi trebuit să își dea demisia din funcția de președinte al AJH Ilfov. Dar surpriză! După aproape un an, Constantin Din este în continuare șef și la AJH Ilfov, o incompatibilitate evidentă.

Pentru a păstra aparența unei normalități, în lumea handbalului a apărut zvonul că noul președinte al AJH-ului ar fi Alin Șania, care cumulează și funcția de antrenor federal și cea de antrenor al clubului asociat la AJH Ilfov, Viitorul Pantelimon, iar în funcția de vicepreședinte ar fi fost numit Florin Apostol, antrenor la J3 masculin la Concordia Chiajna.

GSP a intrat însă în posesia unui extras de informare oficial al AJH Ilfov din ianuarie 2023, din care rezultă că aceasta era condusă la data respectivă tot de Constantin Din:


foto: Captură Extras de informare AJH Ilfov

„Își poate acorda beneficii personale nelegale”

Un avocat cu experiență în zona legislației sportive a acceptat, sub protecția anonimatului, să explice situația pentru Gazetă: „Cele două posturi sunt total incompatibile. Președintele FRH, având calitatea atât de președinte al forului tutelar, cât și de președinte al AJH, are posibilitatea de a adopta decizii care privesc activitatea sportivă a AJH ILFOV, prin favorizarea, atât sportivă, cât și economică a acesteia, în raport cu celelalte Asociații Județene sau AMH. 

Dar poziția este una privilegiată și în sens invers: prin calitatea sa de președinte în cadrul AJH, el poate influența votul membrului afiliat în cadrul Adunării Generale a FRH, inclusiv votul cu privire la alegerea Președintelui FRH. Apoi, persoana care cumulează cele două funcții poate să se folosească de pozițiile pe care le ocupă în FRH, respectiv în AMH pentru a-și acorda beneficii personale nelegale”.

„Președintele FRH are obligația de a reprezenta interesele tuturor membrilor, de a fi imparțial și de a asigura egalitatea între aceștia, deci nu poate fi în același timp și reprezentantul intereselor particulare aparținând doar unora dintre membrii asociați, interese care uneori pot veni în contradicție cu cele ale celorlalți membri, având în vedere că există competiții sportive în care aceștia sunt adversari. 

Soluția corectă pentru rezolvarea conflictului de interese ivit și a incompatibilității născute era ca președintele Constantin Din să renunțe la calitatea de președinte AJH Ilfov, ulterior dobândirii calității de președinte al FRH”, a mai comentat avocatul.

„Nu cred că e vreo problemă până la viitoarele alegeri”

Contactat de Gazeta Sporturilor, președintele FRH spune că nu știe de ce nu s-a făcut Adunare Generală la AJH Ilfov în care să se aleagă un nou președinte. În plus, lui Din nu i se pare c-ar fi în incompatibilitate: „Momentan nu văd să fie vreo problemă. Da, aș fi în incompatibilitate la următoarele alegeri, dar până atunci avem cale lungă, cred că se vor face modificările până atunci. 

Eu le-am spus să facă Adunare Generală. Trebuie să se organizeze ei între ei. Alin Șania este vicepreședinte, nu știu de ce nu s-au adunat. I-am lăsat cu niște bani în cont, eu nu am acum timp deloc, credeți-mă, mai departe e problema lor. Din câte știu eu, nu prea mai sunt competiții organizate în Ilfov, că nu sunt suficiente echipe”.

Cum s-a pus pe picioare mașinăria de voturi AJH Ilfov

AJH Ilfov a luat ființă la data de 21.01.2021. Cum viitorul pretendent la postul de președinte al FRH avea nevoie de expunere, de imagine publică favorabilă și de credibilitate pentru a atrage voturi la alegerile de peste un an, Din a început jocurile. Mai întâi a cooptat noi membri, inclusiv 8 cluburi, apoi s-a ocupat ca handbalul din Ilfov să „zbârnâie”. 

Competiția AJH Ilfov s-a bucurat de o organizare ireproșabilă, după cum povestesc cei implicați: meciurile erau stabilite la începutul săptămânii, programul era respectat întocmai, siteul AJH Ilfov era plin cu informații despre competiția organizată, clasamentele erau la zi, contravaloarea prestației arbitrilor era asigurată tot de AJH Ilfov, nu de cluburi, la finalul fiecărui meci conducerea premia cei mai buni jucători etc. Totul mergea uns!

Au venit alegerile, Din și-a primit voturile din Ilfov și a reușit să-l bată pe Dedu, apoi interesul AJHI a dispărut. Cluburile au reînceput să plătească baremurile de arbitraj, meciurile s-au rărit. Iar siteul oficial al asociației județene de handbal a fost complet abandonat! Din aprilie 2022, de când Din a ieșit președinte al FRH și până în prezent, apare o singură postare, la începutul sezonului competițional. 

Nu există informații actualizate, niciun clasament, nicio poză de la competiția de anul acesta, absolut nimic. Un alt canal de comunicare, pagina de facebook a AJH Ilfov, este și el părăsit: ultima postare este din 6 februarie 2022! 

Se pregătesc surprize: Bucureștiul, ultima redută

Surse care cunosc situația din FRH susțin că președintele Constantin Din și secretarul general Viorel Mazilu ar plănui acum o nouă lovitură, extinderea sferei de influență asupra Asociației Municipale de Handbal București. 

Actualul președinte al AMHB, arbitrul internațional Mihai Pârvu, nu e în tabăra actualului șef FRH, așa că Din ar pregăti pe cineva agreat de el pentru a prelua conducerea AMHB. Scopul ar fi tot voturile. Din încearcă de pe acum să-și pregătească mașinăria de voturi, prin preluarea controlului mai multor Asociații județene, inclusiv Bucureștiul.

O mână spală pe alta: cum a impus Din cluburilor un contract cu dedicație

Surse federale exemplifică și cum procedează actualul președinte pentru a-i recompensa pe oamenii care îl ajută. La începutul sezonului actual, fiecare echipă înscrisă în campionatele naționale, indiferent de categoria de vârstă la care evolua, a primit cadou câte 4 mingi Kempa. 

Mingile, dintre cele mai ieftine de pe site-ul distribuitorului respectivului brand, se voiau a fi un sprijin acordat cluburilor nevoiașe, astfel încât acestea să dispună de mijloacele tehnice necesare susținerii activității sportive. Doar că, după începutul sezonului competițional, în plin campionat, federalii au anunțat că orice echipă care a primit din partea federației mingile în cauză va fi obligată să joace în meciurile oficiale de juniori doar cu mingi Kempa, în caz contrar, arbitrii și observatorii de joc urmând a face raport suplimentar.

Sursele GSP susțin că decizia s-a vrut o mână de ajutor acordată distribuitorului Kempa în România, o companie a lui Bogdan Voina, fiul fostului mare jucător și antrenor Radu Voina. Bogdan Voina a candidat și el anul trecut la alegeri, clasându-se pe locul 3, după Din și Dedu. Iar în turul doi i-a cedat voturile sale lui Din, ajutând decisiv la alegerea acestuia.

Uite echipamentul, nu e echipamentul

Mai mult decât atât, înaintea începerii sezonului competițional, cluburile de juniori din România s-ar fi trezit cu un mesaj surpriză: „Vă rugăm să ne comunicați mărimile de echipament și numărul de sportivi din cadrul clubului dumneavoastră pe fiecare categorie de vârstă, pentru a le oferi cadou tricouri de antrenament sportivilor”.

Echipamentele erau oferite tot de către Kempa. Surse din interiorul federației ne-au mărturisit că achiziționarea acestora s-ar face contracost și nu ar fi obținute ca sponsorizare, așa cum lasă oficialii federali să se înțeleagă. Surpriza cea mare constă în faptul că nici până în ziua de azi cluburile nu au primit echipamentele, deși au trecut 5 luni de la promisiunea federală.

Tot surse din cadrul federației susțin că acest lucru s-ar datora faptului că federația nu poate achita suma datorată pentru obținerea echipamentelor. „Au venit cu ideea asta cu echipamente oferite cluburilor, neștiind la ce se înhamă, atât din punct de vedere logistic, cât și financiar. 

Angajații FRH vin cu laptopurile personale de acasă, la birou, imprimanta te lasă când ți-e lumea mai dragă, nu avem de niciunele și ei s-au apucat să promită prin toată țară că vor îmbrăca echipele de juniori”, a mărturisit o persoană din cadrul federației.

„În toamnă, când i-am anunțat pe copii și pe părinți că vom primi de la federație echipamente de antrenament, toată lumea era extrem de fericită. De vreo două luni mă tot întreabă copiii: Domnu', când ajung echipamentele alea? Și nu știu ce să le răspund, mi-e și rușine. Nu depinde de mine, le-am explicat copiilor, dar frumos ar fi fost să nu ne fi mințit, mai ales știind că mesajul lor ajunge la copii și la părinți”, spune un antrenor de juniori. 

În ultima perioadă, deși nu există o informare oficială către cluburi sau o comunicare către arbitri în privința neobligării echipelor de a evolua cu mingi Kempa, s-au folosit și mingi ale altor branduri, chiar și mingi Select sau Hummel la unele partide



- Constantin Din, președinte FRH

Cum s-a rupt relația Din-Dinu

Pe 22 aprilie 2022, Constantin Din câștiga alegerile la FRH. Doar că, deși dăduse asigurări că va continua să facă echipă strânsă cu fostul partener de arbitraj, Sorin Dinu, noul președinte avea să surprindă pe toată lumea, apărând "la braț" cu Viorel Mazilu, pe care avea să îl numească și în funcția de secretar general, cea mai importantă poziție executivă din federație. 

Cum Sorin Dinu, ales vicepreședinte al FRH, nu-l agrea pe Mazilu, opunându-se numirii acestuia, relațiile dintre Din și Dinu s-au deteriorat de atunci ireversibil.

Mai bine rămâne locul liber, decât să-l ia vreun dușman

Imediat după validarea alegerilor de la FRH, actualul secretar general Viorel Mazilu se regăsea pe lista celor care ocupau un loc în Consiliul Director al FRH. Conflictul de interese fiind evident, Mazilu a demisionat atunci din funcția de membru a consiliului director. 

Deși această mutare s-a petrecut în urmă cu mai bine de jumătate de an, nici până acum nu a fost numit altcineva în locul lui Mazilu. Constantin Din, care știe că are din ce în ce mai puțin aliați în lumea handbalului, preferă să lase locul liber, nedorind să își asume riscul că acesta să fie ocupat de vreun contestatar.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.