Opinii

O căciulă prea mare

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  vineri, 03 martie 2023

Abia ce-a apucat Vassaras să se împăuneze că „arbitrajul românesc se află azi la cel mai înalt nivel european", afirmație ridicolă, că Lucian Rusandu s-a și grăbit să-l contrazică. Asta în ideea în care „centralul" din Sf. Gheorghe a stricat meciul CFR-UTA, pe parcusul căruia a făcut gafe cât pentru un întreg sezon! În consecință, Gazeta i-a pus nota 2 și nu l-a nedreptățit.

Ziarul a inventariat, chiar pe pagina 1, greșelile lui Rusandu, majoritatea comise în beneficiul campioanei. Deși Dan Petrescu a pretins după meci că echipa lui „n-a fost avantajată"! Declarație din aceeași categorie, să râdem cu gura până la urechi!, ca și cea a șefului CCA.

Personal, erorile lui Rusandu nu m-au surprins foarte tare. Deoarece am mai scris aici că SuperLiga mi se pare o căciulă prea mare pentru arbitrul covăsnean. Căruia i-am reproșat cândva, printre alte obiecții, că aleargă pe călcâie, caraghios, în stilul lui Charlie Chaplin. Dacă s-a corijat, bravo lui!, a continuat să fie tras în jos, îi cer scuze, de lipsa talentului. De propriile-i limite.

Lucian Rusandu Foto: Imago

De aici și concluzia că Rusandu n-a greșit joi seara, probabil niciodată, cu intenție. Pentru că ar fi urmărit să favorizeze o echipă ori alta. Nu, el a greșit mereu din neștiință, din nepricepere. Lucian Rusandu nu-i un arbitru șmecher. E numai unul slab.

În Gruia, a avut și ghinion. În sensul în care colegii din camera VAR uneori l-au ajutat și alteori l-au încurcat! De necrezut, dar Szabolcs Kovacs și Ferencz Tunyogi nu l-au oprit să fluiere un 11 metri inexistent, de-a dreptul scandalos, după un presupus fault asupra lui Maglica, lovitură pe care, în rol de justițiar, Deac a ratat-o. La fel, cei doi n-au intervenit nici în minutul 87, în care clujeanul Sava l-a atins în careu pe Milosevici. Ba l-a și „ștampilat" cu crampoanele. Fază grea, interpretabilă și pentru că portarul a jucat mingea, ea putea să se încheie printr-un penalty.

De spus și că, în ciuda pierderilor de timp, Kovacs și Tunyogi au și îndreptat câteva erori ale „centralului". Sesizând că mai înainte Kolinger l-a faultat la mijlocul terenului pe Vukcevici, ei i-au atras atenția lui Rusandu să revadă acțiunea, analiză la capătul căreia "centralul" a anulat corect golul lui Janga din minutul 45Ă2. Pentru ca la sugestia acelorași colegi, dar după îndelungi parlamentări, LR să schimbe din galben în roșu culoarea cartonașului arătat croatului Maglica (70). Decizie justă.

Într-o singură situație, consemnată spre final (88), arbitrul din Sf. Gheorghe a dezavantajat-o pe CFR. Când n-a sancționat tamponarea lui Cvek de către Otele, împingere din spate începută în suprafața de pedeapsă, deci penalty!, comparabilă cu cea fluierată la Kolinger. Cu alte cuvinte, la împingeri/loviri asemănătoare s-au folosit măsuri diferite.

Sigur că, vinovat fiind, Lucian Rusandu va fi reținut de la delegări câteva etape. Nu mai puțin vinovați, cei care nu înțeleg cât știe și cât poate covăsneanul, altfel un tip de ispravă, nu vor fi nici măcar mustrați. Câinii latră, ursul merge!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.