Opinii   •   editorial

Cei care au ajuns întâmplător la Dinamo

Articol de Cristian Geambașu   —  marţi, 07 martie 2023

Noii acționari ai echipei care își joacă duminică accederea în play-off-ul ligii secunde au venit cu un teanc de promisiuni. „Ingredientul” bani contează mai puțin.

Noua eră la Dinamo a început cu o conferință de presă în care presa avidă de scandal a aflat ce are voie să întrebe și ce nu. Înapoi în Epoca de Aur, dar în Lamborghini și în Ferrari! Acest new age alb-roșu arată a enunț corporatist având la temelie promisiuni fără acoperire. Nici în cash, nici în conturi. 

"Facem totul" și "nu precupețim niciun efort" din epoca socialismului multilateral dezvoltat (sub supravegherea patriotică a Securității) au lăsat locul unor exprimări eliptice de genul "să gestionăm acest club cu un grup de antreprenori" ori "ne dorim să avem o tipologie pentru a dezvolta echipa de fotbal".

Clubul care se dezvoltă sigur


Citatele de mai înainte aparțin domnilor Eugen Voicu și Andrei Nicolescu, reprezentanții noului acționar majoritar al lui Dinamo, Red&White. În afară de banalități la care nu mai vibrează nici copiii, persoanele în cauză au emis și alte aserțiuni care sunt la granița dintre absurd, îngrijorător și comic. Iată-le pe cele mai tari:

Am ajuns întâmplător aici. Un grup de investitori care avea în plan să salveze Dinamo m-a rugat pe mine să iau inițiativa și să fac acest efort.

Nu pot să vă dau o cifră pentru transferuri. Banii nu vor fi o problemă în momentul în care clubul va fi reorganizat.

Banii sunt un ingredient, nu ei rezolvă problema.Dacă am descărca un camion cu bani, tot critică ar fi situația.


Vrem să construim un club care să se dezvolte singur, să devină cel mai bogat din România.

Ne dorim o colaborare cu CS Dinamo. Cred că CS Dinamo și Dinamo sunt din aceeași familie. În planul nostru strategic de business avem dorința de a-i aduce lângă noi.

Ca muștarul în maioneză

Concluzii. Eugen Voicu și Andrei Nicolescu au ajuns la Dinamo trecând prin fața bătrânului stadion, moment în care au fost trași de mânecă și băgați înăuntru de un grup de investitori. Aceștia au aflat că banii pe care ar urma să îi verse noii societăți sunt doar un ingredient. Ca muștarul în maioneză. Ouă și ulei are toată lumea! 

De la stânga la dreapta, Vlad Iacob, Eugen Voicu, Andrei Nicolescu și Răzvan Zăvăleanu

Tot temerarilor și misterioșilor acționari li s-a mai spus că Dinamo se va dezvolta singur și va deveni putred de bogat doar prin organizare. Aici domnii Voicu și Nicolescu au plagiat un pic din filosofia ciuce a nord-coreenilor, a cărei finalitate este obținerea unei tone de oțel doar prin ode ridicate lui Kim Ir Sen și urmașilor lui.

Zero lei, tone de principii

Nu poți trata serios un asemenea de simulacru de program. Fondatorii societății Red&White, care se recomandă noii acționari ai lui Dinamo, s-au prezentat cu buzunarele goale și cu un teanc baban de promisiuni. Concret, ei au dat de înțeles că ar fi niște excelenți administratori, dar pe banii altora. Ca mine și ca tine, cititorule. 

Dovadă că domnul Voicu de la Certinvest nu a pus niciun cent la bătaie din afacerea domniei sale, ci doar niște principii de bussines. Iar prezentarea lui Șerdean ca mare dinamovist a stârnit nu doar rumoare în sală, ci și râsete din partea administratorului judiciar Răzvan Zăvăleanu. Apropo de Șerdean, cunoscătorii susțin că albaiulianul are de luat, fiindcă suma primită deocamdată este departe de cei 500.000 de euro în contul răscumpărării celor 72% acțiuni.

Licențierea!

Fotbalistic vorbind, Dinamo se află în fața meciului decisiv din sezonul regulat împotriva lui SS Poli Timișoara, penultima clasată din Liga a 2-a. După victoria cu Șelimbăr, sărbătorită cu un entuziasm totuși exagerat, oamenii lui Burcă au nevoie de încă un succes pentru a-și asigura locul în play-off indiferent de celelalte rezultate. 

Pe termen scurt, asta ar însemna supraviețuirea fotbalistică prin iluzia că promovarea în prima ligă nu este un obiectiv interzis. Pe termen și mai scurt (luna aprilie!), noii acționari au de rezolvat problema concretă a sumei necesare licențierii, între 800.000 și 1 milion de euro, în funcție de înțelegerile cu creditorii. Dar, nu-i așa?, banii sunt doar un ingredient!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.