Europa League

Noul El Dorado

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday, 30 November -1

Antrenorul lui Zenit, Dick Advocaat, susţine că fotbalul rusesc are un potenţial financiar imens ce trebuie doar exploatat.

Miercuri noapte, în toiul euforiei declanşate de cîştigarea Cupei UEFA, Dick Advocaat a privit şi în viitor: “Triumful lui Zenit ar putea în­semna un punct de plecare pentru fotbalul rusesc. Banii sînt aici!”.

Tehnician plimbat prin toată lumea, olandezul ştie ce spune. El stă la Zenit pe un salariu anual de 3 milioane de euro, iar sponsorul Gazprom îi pune la dispoziţie un buget de 100 de milioane pe sezon. La un asemenea po­tenţial finan­ciar, comparabil cu al greilor Eu­ro­pei, performanţe de genul celei de la Manchester pot deveni obiş­nu­in­ţă dacă sînt du­blate de o muncă competentă, cu jucători talentaţi sau vedete atrase de acest nou El Dorado.

Parcă vorbit cu Advocaat, Vla­di­mir Putin, fostul preşedinte al ţă­rii, n-a pierdut nici el momentul şi a in­vitat marile cluburi ruseşti “să ur­me­ze exemplul lui Zenit”. Şi el ştie ce zice. Spartak Moscova, de pildă, are în spate gigantul LukOil, în timp ce cîştigătoarea din 2005 a Cupei UEFA, ŢSKA, primeşte bani frumoşi şi de la grupul financiar WTB, şi de la mi­liardarul Abra­movici. Sume ce ar putea deveni în scurt timp o tentaţie pentru mulţi jucă­tori şi antrenori de top..

Rus înjunghiat, 42 de arestaţi

Oricît s-au străduit autorităţile din Manchester, finala Cupei UEFA n-a fost ferită de incidente. În preajma stadionului City of Manchester, un suporter al lui Zenit a fost înjun­ghi­at, iar în centrul oraşului s-a lă­sat cu bătaie şi cu 42 de arestaţi. A fost de ajuns ca unul dintre ecra­nele-gigant montate în piaţa cen­trală să se defecteze pentru ca fanii fără bilet să se încaiere cu poliţiştii.

O cîştigătoare merituoasă

Despre Zenit s-a scris că-şi datorează succesele din acest sezon în mare parte faptului că, aflată la debut de campionat în Rusia, a fost mai proaspătă decît adversarele sale. Mai ales în finalul competiţiei. Totuşi, cine are forţa de a trece de Villarreal, de Marseille, de Leverkusen şi de marea favorită Bayern, pe care a eliminat-o după 1-1 şi 4-0, chiar merită trofeul.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.