Liga Campionilor

Bayern, spre al 7-lea trofeu de Champions League » Calificare cu dublă victorie împotriva lui PSG

+6 Foto
Bayern - PSG, în „optimile” Ligii Campionilor, live

Articol de Theodor Jumătate, Daniel Scorpie  —  miercuri, 08 martie 2023

Bayern a câștigat cu PSG, scor 2-0, în returul „optimilor” Champions League. În tur, bavarezii s-au impus cu 1-0. Cu 3-0 la general, campioana Germaniei s-a calificat în „sferturi”.

  • Kyros Vassaras, șeful CCA, a fost observatorul arbitrilor la acest meci

Bayern, opt victorii în opt meciuri în acest sezon de Ligă, ca în sezonul 2019-2020. Atunci a cucerit a 6-a oară Champions. Acum poate fi alt triumf. PSG, prea slabă pentru cupa cu urechi mari

Bayern - PSG a devenit un meci aproape obișnuit în elita Europei. Al 7-lea duel în șase ani, cu patru victorii bavareze, cea mai importantă în finala Ligii din 2020 (1-0), și doar două pariziene. În ultima confruntare la München, a fost 3-2 pentru francezi, cu "dublă" Mbappé, pe 7 aprilie 2021, în "sferturile" CL. Dar, în total, scorul succeselor era egal înaintea acestui joc: 6-6.

„Măcelarul” Höness

Pe Allianz Arena, fanii germani au afișat un banner malițios. Mesajul era "Măcelarul nostru taie brațul lung al Qatarului". "Măcelarul" era Uli Höness, președintele onorific al clubului lor, cu o bardă plină de sânge și cu degetul mijlociu ridicat spre statul care controlează Parisul. 

Când echipele au ieșit pe gazon, pentru imnul Champions, galeria gazdelor a transformat peluza din spatele porții lui Sommer. Trei litere imense albe, FCB, pe fundal roșu. Templul lui Bayern. Münchenezii, sistem tradițional la start, 4-2-3-1, doi francezi titulari (Upamecano și Coman), mai mulți decât la PSG (doar Kylian). 

Antrenorul Nagelsmann era însă obligat să demareze tot cu Choupo-Moting vârf, la ani-lumină de Lewandowski. Mané, refăcut de curând după o lungă pauză, pe bancă în primul minut. În tabăra cealaltă, 3-5-2. Lipsea Neymar, accidentat și absent până la sfârșitul sezonului, însă duetul Mbappé - Messi se simte mai bine fără brazilian.

De Ligt, salvatorul nemților

Scenariul, așteptat. Nimeni n-a vrut să riște. Prudență. Nagelsmann le-a cerut jucătorilor săi: "Trebuie să rupem legăturile lui Messi!". Și, de fiecare dată când Leo avea mingea, Goretzka sau Kimmich îi ieșea în față. Totuși, chiar și așa, campionul mondial argentinian a apărut în careul mic și a fost aproape să deschidă scorul, în minutul 25. 

Bavaria a răspuns mai ales cu raidurile lui Coman, pe aripa dreaptă. Coman, francezul crescut la juniorii lui PSG decisiv pentru Bayern la o victorie capitală contra parizienilor: 1-0 în finala CL 2020. Plus în turul acestei "optimi", tot 1-0 pe Parc des Princes. 

O neatenție în apărarea oaspeților și Musiala putea înscrie (32). Donnarumma, atent. Parisul și-a pierdut căpitanul, a ieșit Marquinhos, măcinat de dureri în ultima vreme. Imediat, a avut o șansă uriașă. Sommer s-a complicat și Vitinha a șutat spre poarta goală. De Ligt a respins uluitor, de pe linie (38).

+6 Foto
Bayern - PSG, optimi Champions League/ foto: Imago Images

A decis Choupo-Moting

După pauză, încă o problemă pentru Galtier, obligat să-l schimbe și pe Mukiele, care îl înlocuise pe Marquinhos. Cine a intrat? Bitshiabu, 17 ani! Roșul s-a aprins pe "Allianz". În minutul 52, stadionul a fost un vulcan. Gol, Choupo-Moting. 

Anulat, era ofsaid la Thomas Müller, care a urmărit balonul. După o oră, Bayern chiar a marcat. Verratti a greșit în propriul careu, Müller a recuperat, iar Goretzka i-a dăruit lui Choupo-Moting (venit de la PSG) golul de 1-0 (61). Și Sommer a păstrat scorul cu o superparadă la lovitura de cap a lui Ramos. Oaspeții au sperat degeaba. Fără reacție. Messi și Mbappé n-au fost periculoși. 

Nu pentru a înscrie. Campionii Franței, încă o dată eliminați din Ligă. Gnabry a adâncit rana, cu golul de 2-0 (89). Bayern, calificată în "sferturi", are opt succese în opt meciuri în CL 2022-2023. La fel ca în 2019-2020. Atunci a cucerit a 6-a cupă cu urechi mari. Acum poate fi a 7-a.

FINAL » Bayern - PSG 2-0

  • Click AICI pentru statistici!
  • Au marcat: Choupo-Moting 61, Gnabry 89
  • VIDEO cu cele mai importante faze
  • Marquinhos, căpitanul lui PSG, s-a accidentat în minutul 34 și a fost înlocuit de Mukiele. Banderola a trecut pe brațul lui Mbappe
  • Vitinha a ratat cea mai mare ocazie a primei reprize. Sommer ș-a prelungit mingea prea mult, a fost deposedat, iar Vitinha a șutat spre poarta goală. De Ligt a făcut un efort fantastic, a sprintat spre linia porții și a respins
  • Choupo-Moting a marcat împotriva fostei sale echipe, în minutul 61. Atacantul a fost servit perfect și l-a învins pe Donnarumma din apropiere
  • Pe final, PSG s-a aruncat în atac. Parizienii au fost surprinși pe contră de bavarezi, care au marcat golul doi prin Gnabry, șut la colțul lung în plasa laterală.
  • Alphonso Davies a fost aproape de 3-0 în prelungiri, dar Donnarumma a respins cu piciorul șutul fundașului stânga

+6 Foto
Bayern - PSG, optimi Champions League/ foto: Imago Images

Bayern - PSG, echipe de start:

BAYERN: Sommer - Stanisic, Upamecano, De Ligt, A. Davies - Goretzka, Kimmich - K. Coman, Muller, Musiala - Choupo-Moting
ANTRENOR: Julian Nagelsmann

PSG: Donnarumma - Danilo, S. Ramos, Marquinhos - Hakimi, Vitinha, Verratti, F. Ruiz, N. Mendes - Messi, Mbappe
ANTRENOR: Christophe Galtier

Stadion: Fußball Arena München
Arbitru: Daniele Orsato (Italia)

Mai multe articole din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.