Liga 1

Comisia de Recurs a publicat motivarea verdictului în cazul „Sepsi - FCU Craiova” » De ce a decis rejucarea partidei

Articol de Sergiu Alexandru  —  joi, 09 martie 2023

Comisia de Recurs a publicat motivarea deciziei în cazul Sepsi - FCU Craiova.

  • După ce la Comisia de Disciplină s-a decis victoria lui Sepsi cu 3-0,  Comisia de Recurs a hotărât azi ca meciul să se rejoace din minutul 1, pe 15 sau 16 martie, data exactă urmând să fie stabilită în curând

Membrii Comisiei de Recurs au anulat verdictul dictat inițial de Comisia de Disciplină, motivându-și în baza punctului 5 din legea 7 din din Legile Jocului.

Desființează în parte Hotărârea CDE nr. 573/15.02.2023, în ceea ce privește sancțiunea cu penalitate sportivă, iar în temeiul art. 83.7 din RD al FRF sancționează clubului ACS Sepsi OSK cu penalitate sportivă 10.000 lei. 

Admite recursul formulat de U Craiova 1948 SA împotriva Hotărârii CDE nr. 573/15.02.203. Desființează în parte Hotărârea CDE nr. 573/15.02.2023 în ceea ce privește sancțiunea cu forfait (3-0 în favoarea ACS Spesi OSK), iar în temeiul punctului 5, legea 7 din Legile jocului dispune rejucarea jocului dintre ACS Sepsi OSK și U Craiova 1948 SA din minutul 0. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii recurate. Admite cererile de intervenție accesorie.

Definitivă și executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS în termen de 21 zile de la comunicare. Pronunțată azi, 09.03.2023 în ședință nepublică la sediul LPF.

- motivarea deciziei Comsiei de Recurs

Ce spune regulamentul

Punctul 5 al legii 7 prevede că: „Un joc oprit definitiv trebuie să fie rejucat, cu excepţia situaţiilor în care regulamentul competiției sau organizatorii dispun altfel”.

Practic, din motivarea deciziei Comisiei de Recurs rezultă că regulamentele FRF nu prevăd întreruperea meciului ca urmare a unor scandări xenofobe.

Această teorie a fost susținută și Adrian Mititelu și avocații clubului. Patronul FCU Craiova, declara la finalul lunii februarie că „Regulamentul nu permite întreruperea meciului decât pentru scandări de rasism. Nu există în regulamentul din România ca un meci să fie întrerupt pentru scandări xenofobe. 

Singura sancțiune care e prevăzută în regulament pentru xenofobie e amendă și disputarea meciurilor fără spectatori. În regulamentul din România și regulamentul de la UEFA nu e prevăzută întreruperea meciului pentru xenofobie”.

Ideea a fost întărită azi, după Decizie, de Dan Idita, avocatul FCU Craiova, într-o declarație pentru Gazeta Sporturilor.

„Comisia de Disciplină și Etică din cadrul FRF a reținut că arbitrul Chivulete a greșit când a oprit definitiv meciul dintre Sepsi OSK și FCU Craiova, ca urmare unor scandări cu caracter xenofob, ale unor spectatori pe care i-a asimilat că fiind suporteri ai echipei FCU Craiova. 

Astfel, a aplicat greșit prevederile ROAF și RD al FRF, care nu prevăd posibilitatea opririi definitive a unui meci de fotbal în cazul unor scandări cu caracter xenofob, ci doar în cazul unor scandări cu caracter rasist”, a spus Idita.

Ce prevede ROAF

În Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) nu este prevăzută întreruperea meciului pentru xenofobie, ci doar pentru rasism.

În cazul în care arbitrul constată personal sau este informat de unul dintre arbitrii asistenţi, de al patrulea oficial sau de către delegatul de joc,cu privire la faptul că în stadion au loc comportări/manifestări rasiste, acesta va proceda astfel: 

a. Va opri jocul (conform Legii 5 din Legile Jocului) şi va solicita delegatului clubului organizator ca la staţia de amplificare a stadionului să se ceară încetarea imediatăa comportărilor/manifestărilor rasiste; 

b. Dacă, după reluarea jocului, manifestările/comportările rasiste nu încetează sau se repetă, arbitrul va opri jocul şi îl va suspenda pentru 10 minute, cerând jucătorilor să se retragă la vestiare. Pe durata suspendării, la staţia de amplificare, vor fi făcute anunţuri prin care se va cere încetarea comportării/manifestărilor rasiste, arătându-se faptul că în caz contrar jocul va fi oprit definitiv (abandonat); 

c. În cazul în care, după suspendarea jocului, comportamentul rasist nu va înceta sau se va manifesta din nou, arbitrul va fluiera sfârşitul jocului, Comisia de Disciplină şi Etică urmând să sancționeze în mod corespunzător clubul vinovat.

Potrivit dexonline, xenofobia reprezintă „Atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul”. Rasismul se caracterizează prin discriminarea unei categorii sociale pe criterii de rasă

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.