Bogdan Lobonț, 45 de ani, fostul mare goalkeeper al echipei naționale, trecut de-a lungul carierei pe la Ajax, Fiorentina sau AS Roma, a vorbit la podcastul „Profu' de Sport” despre contactul brutal pe care l-a avut cu fotbalul românesc în momentul în care a antrenat-o pe U Cluj, în sezonul 2018-2019.
„Lobby” a bifat prima experiență în antrenorat în urmă cu cinci sezoane, când, la scurt timp după ce și-a încheiat cariera de jucător, a fost instalat pe banca Universității Cluj, în liga secundă. Reîntors în țară după ani la rândul petrecuți în Italia, Lobonț a avut de-a face în România și cu obiceiurile nesănătoase existente în fotbalul autohton, iar experiența de la Cluj, cu care a ratat promovarea în Liga 1 la „baraj”, a fost relevantă.
Tehnicianul i-a dezvăluit redactorului-șef al Gazetei, Cătălin Țepelin, că „faimosul cașcacal pane cu ceapă” era nelipsit din meniul fotbaliștilor „Șepcilor Roșii”.
VIDEO. Bogdan Lobonț: „Sunt convins că și astăzi se mănâncă tot cașcaval pane cu ceapă în Liga 1”
- Dar care erau diferențele de mentalitate semnificative între voi? Adică ce nu puteau să facă jucătorii din ce aduseseși tu din Italia cu tine?
- În primul rând, alimentația. Asta încă nu se înțelege că în sportul românesc, la nivel în general. Tu, dacă ești alimentat bine, e ca și cum ai băga benzină sau motorină de calitate într-o mașină. Dacă tu bagi alimente de calitate bună în organismul tău, automat că organismul tău poate să performeze la un nivel ridicat. Dacă bagi cașcaval, faimosul cașcaval pane cu ceapă…
- Nu-mi spune că la o echipă de talia Clujului se mânca așa ceva!
- Ba spun! Și sunt convins că și astăzi la echipe de Liga 1, cu o seară înainte de joc, se mănâncă tot cașcaval pane cu ceapă. Nu știu câte sunt, dar una este cu siguranță. De ce? Pentru că intervine obiceiul. Tu dacă te obișnuiești să mănânci cașcaval pane cu ceapă, zici: «A, cu o seară înainte de joc, bag cașcaval pane cu ceapă pentru că dorm bine noaptea». Dar toată prăjeala aia și uleiul ăla prăjit îți fac bine sau nu-ți fac bine pe durata durata somnului? Eh, eu am încercat să scot chestia asta din meniu: cașcavalul pane cu ceapă. «Aaaa, pfff, stai, Mister, că nu-i așa! Noi așa suntem obișnuiți, cu cașcaval pane cu ceapă».
Cașcavalul pane e încă la modă în rândul fotbaliștilor români / Sursă foto: Facebook
- Și?
- Le-am zis: «Măi băieți, lucrurile sunt foarte simple. Aveți la dispoziție luni, marți, miercuri, joi, vineri. Puteți să mâncați cinci zile pe săptămână, la micul dejun, la prânz și la cină, cașcaval pane cu ceapă. N-am absolut niciun fel de problemă. Dar nu în seara de dinaintea meciului!». Au început să mârâie. Cu dulciurile, la fel. Sunt genul de antrenor căruia nu-i place să controleze jucătorii. Vreau să le inoculez altceva: «Bă băiatule, ești profesionist, e responsabilitatea ta». La toate mesele pe care le-am avut sau pe care o să le am, eu stau cu spatele la jucători, pentru că nu vreau să le dau impresia că «Aaa, ne controlează mister». Pentru că încă funcționează la noi, în fotbalul românesc, controlul ăsta: cât mănâncă, ce are în farfurie?
- Poate altfel nu merge altfel.
- Ba da, merge, merge! Dacă vine Lobonț și începe și schimbă, mai merge X și mai schimbă puțin, mai merge Y mai schimbă puțin, după aceea încet, încet se schimbă de tot lucrurile. Dar trebuie să începi de undeva.
Bogdan Lobonț: „Am văzut jucători cu farfuria plină de baclava. Le duceau la cameră!”
- Cașcaval pane, dulciuri, ce alte obiceiuri nesănătoase mai erau?
- Poți să mănânci dulciuri. Și mie-mi plac dulciurile, și eu sunt înnebunit după ciocolată, dar ...Uite, am fost în cantonament în Turcia. Ai văzut, acolo e bufet suedez, poți să mănânci ce vrei tu.
- Da, bufetul turcesc… cade masa de atâtea baclavale.
- Ce vrei tu poți să mănânci! Nu-ți interzic pentru că mai ales în cantonament, în perioada de pregătire, trebuie să bagi combustibil în organism, altfel nu ai cum să reziști. Într-o seară am văzut jucători cu farfuria plină de baclava. Le duceau la cameră!
- Să mai mănânce un pic și peste noapte.
- Da. Le-am zis: «Mai băieți, nu stau să fac pe polițistul, dar explicați-mi și mie de ce luați baclavalele să mâncați în cameră? Mâncați aici!». «A, nu, Mister, le mâncăm diseară, înainte să dormim». «Bă băieți - zic - e aceeași chestie ca la cașcavalul pane cu ceapă. Atâtea glucide și carbohidrați câte sunt în baclavalele alea, toate intră în sânge. Nu puteți să vă odihniți bine».
- Nu mai au loc proteinele de atâtea glucide și carbohidrați.
- Așa că le-am le-am interzis baclavalele. Am făcut ședință cu ei și le-am zis: de mâine înainte, numai fructe. Iar în ultima seară, înainte să plecăm, le-am zis: «OK, astă-seară aveți voie să mâncați baclavale. Dar dacă pe unul l-am văzut că n-are pe farfurie cel puțin 10 baclavale, îi dau amendă». Ce crezi? N-a mai mâncat niciunul.
Bogdan Lobonț: „La Roma, Luis Enrique ne-a scos croissantul de la micul dejun”
- Întorcându-mă la întrebarea mea, dacă a fost totuși dur sau neașteptat contactul cu România, inițial ai spus "nu", dar ce ai povestit după arată că, de fapt, nu te așteptai să mai găsești problemele astea în 2021. Ar fi fost logic să te ocupi doar de chestiunile tehnice, nu să înveți jucătorii să nu mănânce cașcaval pane la ora 12 noaptea.
- Dar e normal. Uite, în 2012, când a venit Luis Enrique la Roma, n-aveam nutriționist în perioada aia. Și el, Luis Enrique, ne-a scos croissantul de la micul dejun. «A, Mister, dar de ce?», au sărit italienii.
- E o chestie aproape culturală în Italia să mănânci un croissant dimineața cu cafea.
- Croissant și cappuccino… Zice: «Eu nici la copiii mei nu le dau să mănânce croissant». «De ce, mister?». «Păi, aluatul ăla are toate tipurile de ulei care nu sunt benefice pentru organism și d-asta nu vă dau croissant». Și noi eram toți leșinați după croissant la micul dejun.
- Croissantul din Italia e cașcavalul pane din România.
- E OK, de atunci am înțeles și nu am mâncat croissant. Aveam o singură zi pe an, ziua imediat după ce terminam campionatul, prima zi de vacanță. Mergeam la bar unde mergeam în fiecare zi să luăm cafea.
- Un fel de cheat day.
- Și atunci îmi luam 4 sau 5 croissanți: unul cu Nutella, unul cu dulceață, unul integral și nu mai știu cu ce. Atât, era singura zi.
- Să-ți faci pofta.
- Să-mi fac pofta. Că junk food, McDonald's, mănânc și eu, dar o dată pe an.
- De fapt, aici se face diferența, dacă o faci de poftă o dată la câteva luni versus a mânca în fiecare seară cașcaval pane sau baclava.
- O dată pe an merge! Eu nu zic că ei mănâncă în fiecare zi.
- Dar a fost un obicei nesănătos cu care tu a trebuit să te lupți la U Cluj.
- E un must. Nu mai e chiar ca înainte, să mănânci faimoasa ceafă de porc cu cartofi prăjiți la grătar și salată verde. OK, și ceafa de porc are nutrienți importanți, dar depinde cum e preparată. Revenind, sunt mulți fotbaliști deschiși, dar și unii puțin mai reticenți. De ce? Pentru că se duce totul la cipul pe care îl avem în carcasă (n.r. face semn cu mâna spre tâmplă): «A, stai puțin că până acum am mâncat cașcaval pane cu ceapă și am dat 10 goluri».
La Cluj, jucătorii au rămas surprinși că le-am zis că nu-i mai țin în cantonament în seara dinaintea meciului. «Stați împreună în fiecare zi, nu v-ați săturat unu’ de altul? Nu mai bine stați cu familiile voastre?». După primul meci acasă, băieții au venit la mine: «Mister, ne simțim ciudat să venim la stadion doar cu două ore jumate înainte de joc. Noi vrem cu toții să stăm în cantonament». OK, dacă au cerut, am făcut, deși prin lăsarea acasă eu voiam doar să-i responsabilizez.
- Bogdan Lobonț
{{text}}