Liga 1

„Nu prea ne iubea lumea” » Gazeta l-a găsit la Sfântu Gheorghe pe primul antrenor din istoria lui Sepsi: „Ne mai scuipau, dar nu ca acum, cu dat afară din țară”

Ferenc Siklodi / Captură Video GSP

Articol de Raed Krishan (foto), Răzvan Luțac  —  vineri, 17 martie 2023

Ajuns la 74 de ani, Ferenc Siklódi, primul antrenor din istoria lui Sepsi, povestește cum erau primiți jucătorii echipei în deplasările din anii ‘70-’80, într-un interviu acordat în exclusivitate echipei deplasate de Gazeta la Sfântu Gheorghe. 

Fost coleg cu Laci Boloni la ASA Târgu Mureș, ajuns ca vedetă la o echipă de „C” care a promovat apoi în liga a doua, fostul jucător ofensiv povestește momente neștiute din istoria echipelor din Covasna, indiferent de numele lor.

>

- Domnule Siklódi, sunteți legat de istoria fotbalului de aici. Când ați ajuns prima oară la Sfântu Gheorghe? 
- Jucam la Târgu Mureș, am terminat facultatea și mi s-a propus să ajung în județ. A venit secretarul și m-a plasat aici. Atunci avea mare putere. M-au primit bine, veneam de la o echipă bună.

- Ați fost coleg și cu Loți Boloni. 
- Exact. Ne-am intersectat puțin. El venise de la Târnăveni. Mi-a plăcut mult la el seriozitatea. El s-a ținut și de stomatologie, nu doar de sport. Plus că venise cu o poveste tristă. Știu că tatăl lui murise în tribună la un meci în care el dăduse trei goluri.

- Ați ajuns la Sfântu Gheorghe ca un star.
- Da, pentru o echipă de „C”.. și am rămas 14 ani ca jucător și, apoi, antrenor-jucător. Din 1977 eram și profesor, am fost până în 2011, când Loți Dioszegi a venit la mine și mi-a propus să fiu antrenor la Sepsi.

Ferenc Siklódi: „Nu prea ne iubea lumea”

- Cum vi s-a părut ideea? 
- Mi-a spus: du-te în județ, vreau doar jucători din județ. Mergeam la unul, la altul… de unde, noi suntem județ mic, avem populație mai mică decât orașul Brașov. Plus că s-a supărat, mai în glumă, mai în serios, pe mine.

- De ce?! 
- Mi-au spus și el, și vicepreședintele echipei, că i-am avut la juniori și nu-mi mai aduc aminte de asta. Le-am explicat că, în 40 de ani, i-am reținut pe cei ajunși fotbaliști sau pe ăia care făceau năzbâtii. Ei nu se încadrau (râde).

- Cum era la liga a 5-a, a 4-a? 
- Greu. Lumea, prin județ, nu ne prea iubea. Veneam de la oraș, trăgeau mai tare să ne bată!

- Chiar, am o curiozitate. Apropo de fani și de ce s-a întâmplat la Sepsi - FCU. Cum era pe vremea dumneavoastră, în anii '70-'80? 
- Nu se compară. Nu era așa pe vremea noastră. Jucam prin „C”, nu ajungeam departe...

- Totuși, în B... 
- Sigur, da. Erau deplasări mai lungi. În Moldova, la București. Ah, chiar, într-o deplasare, prin Moldova, am fost înjurați. Ne-au făcut, ne-au scuipat, dar nu ca acum. Nu cu dat afară din țară.

La Oltul am fost coleg cu Marin Barbu. Piticu, nu era încă Magiun. Când a venit, era îmbrăcat în militar, cu niște ghete mari. N-am mai râs când am văzut ce face cu mingea 

- Ferenc Siklódi

VIDEO Unde stau trofeele lui Ferenc Siklodi, primul antrenor din istoria lui Sepsi: „Aici m-a obligat nevasta să le pun”

>

Citește și alte știri despre Sepsi: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.