Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB - CS UNIVERSITATEA CRAIOVA

Un fost mare jucător al Universității Craiova surprinde: „Vreau să ia FCSB campionatul! Oltenii mei sunt prea emotivi”

Articol de Eduard Apostol   —  sâmbătă, 18 martie 2023

Nicolae Ungureanu, 66 de ani, a fost unul dintre cei mai buni fundași stânga din fotbalul românesc. După fanii Craiovei Maxima, cu siguranță primul. În tot cazul, în Top 3 all time. 

Nicolae Ungureanu a prins două echipe legendare ale fotbalului nostru.

Ștefan Kovacs i-a pus porecla lui Nicolae Ungureanu 

A scris istorie cu Universitatea Craiova, cu care a ajuns în semifinalele Cupei UEFA în 1983, apoi a jucat alături de Steaua București în finala Cupei Campionilor Europeni în 1989. 


A evoluat pentru juveți în perioada 1977-1987, apoi a ajuns în Ghencea, unde a evoluat între 1987-1992, încheindu-și cariera în Grant, la Rapid București, în ediția 1992/1993. 

În duel cu Kadar, într-un derby Steaua-Dinamo

Nu doar că a jucat în fiecare an al carierei sale în cupele europene, dar, deși fundaș lateral, a marcat cel puțin un gol pe sezon în Divizia A. 

Ștefan Kovacs, marele antrenor, i-a pus porecla „Roșu”, fiindcă se înroșea la chip la efort fizic. De fapt, „Roșu” a fost porecla românizată, nea Piști îl striga „Piros”, pronunție „piroș”, „roșu” în maghiară. 


Nicolae Ungureanu: „Aveam crampoanele făcute cu patent”

În primăvara în care Craiova Maxima și suporterii ei sărbătoresc patru decenii de la cea mai mare și mai dragă performanță europeană, nea Nae Ungureanu a oferit un interviu Gazetei Sporturilor, în "cantonamentul" pe care l-a avut la Calafat, la Spitalul de Recuperare Medico-Balnear "Buna Vestire", acolo unde s-a recuperat alături de soție, vreme de două săptămâni. 

Opiniile sale sunt tăioase, precum jocul pe care l-a avut vreme de 15 ani la cel mai înalt nivel. „Acum, sunt terenuri încălzite, de șmecheri. Atunci, erau terenuri bocnă, erau tari ca lemnul. Crampoanele ascuțite le făceam la... Zi, mă! La freză! Noi le comandam, noi le plăteam. 

Toți aveam crampoane făcute cu patent, cu pânză de bonfaier, ziceai că eram lăcătuși mecanici. Eu alternam stilurile, îi studiam pe unde driblează, cum. Ăștia, acum, sunt visători, trece fiecare cum vrea”, a comentat Ungureanu. 

Nicolae Ungureanu, despre finala CCE din 1989, dintre Steaua și AC Milan: „Gullit și Van Basten ne-au făcut de cacao, cred că le-a fost și milă”

Steaua, cu o echipă impresionantă, a jucat finala CCE pe 24 mai 1989, pe Nou Camp, împotriva lui AC Milan stelar, în care străluceau, printre vedetele italiene ale lui Sacchi, olandezii Van Basten, Gullit și Rijkaard. 

A fost 4-0 pentru „Diavol”, dopietta Gullit, dopietta Van Basten, scor stabilit în minutul 46. „Cel mai tare adversar din viața mea - Gullit. Ne-a prins în Olanda, odată, pe mine și pe Ștefănescu: «Mă Costică mă, cum să-l prindem noi p-ăsta?!». 

Era suplu ca o felină, frumos, bun. Mă, dă-l în p... mă-sii. Bun rău. Și l-am reîntâlnit în finala CCE, pe el și pe Van Basten. 'Tu-le muma lor... Ne-au făcut de cacao. Erau prea buni. 

Până atunci, noi, Steaua, eram de neînvins. Ne-au făcut varză pe Nou Camp! La 4-0 cred că au zis ei să oprească motorul. Altfel ne făceau de băcănie”, a rememorat Ungureanu. 

Nicolae Ungureanu: „Ne alegeam fiecare culoarea Fordului”

În campania 1988/1989, „viteziștii” lui Anghel Iordănescu trecuseră de Sparta Praga, Spartak Moscova, IFK Goteborg și Galatasaray până la finala cu Milan. 

Cel mai tare adversar până să-l întâlnesc pe olandezul Gullit a fost Cămătaru, de mi-era coleg la Craiova. Doar cu el făceam la antrenamente. Ieșeam cu nasul strâmb după dueluri. Îmi plăcea, că era mare, înalt, voiam să văd cât rezist

Ungureanu și-a adus aminte de bonusul promis: „Dacă jucați finala, aveți un Ford pe motorină”, ne-au spus generalii. Ce bucurie ne-a cuprins! Ne-am trecut pe caiet, eu culoarea aia, ăla alta, roșu, galben, albastru. 

La Steaua, 150 de dolari jocul de acasă și 300 de dolari afară. Și în campionat. Am avut un an și ceva în care n-am pierdut deloc. Luam banii la sfârșit de lună, apoi mergeam la «Shop» să iau chestii deosebite

Am jucat finala cu Milan și nu a mai vrut Ceaușescu să ne dea mașinile! „Păi ce, mă! Fotbaliștii câștigă câte un Ford și eu nu-i las pe ambasadorii mei să ia mașini străine?!” Și în loc de automobil ne-a dat contravaloarea în lei a 3.000 de dolari, atât. «Vă mai dăm, stați liniștiți!» Ne-a mai dat... Ciuciu”. 

71 de meciuria jucat olteanul în cupele europene, marcând un gol, evoluând în fiecare sezon în cupele continentale în perioada 1977-1992

Blat la egal între Universitatea și Steaua, Ungureanu de la Craiova în Ghencea 

Craiovean get-beget, Ungureanu e nelipsit de la meciurile celor de la CSU Craiova pe „Ion Oblemenco”. El și ceilalți colegi din Maxima au o lojă la dispoziție. Loja 120. 

„La Craiova m-am simțit cel mai bine. La Steaua am ajuns «copt» la 30 de ani, «jupân», eram tare. A vrut Steaua să mă ia. Craiova scârțâia, mai rămăseserăm eu, Negrilă și cu Lung. Plecaseră toți, în schimb. 

Alături de Aurel Țicleanu și Zoltan Crișan

Am ajuns la Steaua, așa: «Ni-l dați pe Ungureanu, facem meci egal la Craiova, facem meci egal pe Ghencea!» Craiova avea nevoie de puncte ca să prindă cupele europene. Cum au făcut ei după aia... Treaba lor. 

Și-am stat 5 ani la Steaua. Am luat primă de instalare un ARO, d-ăla făcut de ei. La Steaua am jucat bine și foarte bine. Mi-au plăcut și meciurile de pregătire, erau de prim rang, mai ales înainte de 1989. La Steaua am fost și căpitan o perioadă”, a comentat doljeanul. 

437 de meciuria adunat în Divizia A, marcând 29 de goluri, pentru U Craiova, Steaua și Rapid

Nicolae Ungureanu: „Nu e bine că sunt două echipe în Craiova” 

Ungureanu se miră și el de situația fotbalului din Bănie: „Nu e bine pentru Craiova că are două echipe. Unii ne înjură și pe noi, și pe ei. Situația asta a împărțit publicul în două. M-au înjurat niște bețivani la Severin, «clonelor» și «noi suntem Craiova», îmi ziceau. 

«Mă, fir-ai al naibii cu mă-ta, tu ești Craiova?! Când eu am jucat pentru Universitatea?!». Asta e situația. Între Rotaru și Mititelu nu va fi niciodată înțelegere. Mititelu e căpos, ambițios, deși și-a dat seama în al 99-lea ceas care e realitatea. Am fost antrenor la el prin 2000 și ceva. 

10 trofeea cucerit Ungureanu, patru campionate, două cu Știința, două cu „viteziștii”, șase Cupe ale României, trei pentru Știința, trei pentru „viteziști”

«Domne, dai prea mulți bani la jucători! Ăștia nu sunt de 400.000 de euro pe an». «Nu, mă, ce vrei, să-mi ia ăștia de la București jucătorii? Nu te pricepi la fotbal». A ajuns la vorba mea. Să le dea 3.000-4.000 pe lună". 

Nicolae Ungureanu: „Edi Iordănescu n-are ce să schimbe la națională. Poate dacă era taică-su în locul lui”

Ungureanu a participat cu România la Euro 1984, prima dată când „tricolorii” au bifat un turneu final continental. „Pe-atunci eram doar 8 echipe la Euro. Acum? Nu văd România la Euro 2024, cu toate că avem o grupă accesibilă, ca să folosesc cuvintele lor. 

Nu mai avem fotbaliști! Un jucător ca Stanciu, mai vine să tragă tare la națională când el câștigă nu știu câte milioane pe afară?! Vin cu drag doar că vin acasă, la familie. Nu mai au tragerea de inimă, mândria de a juca pentru România. 

Convocarea la lotul național a rămas o chestie de palmares, să dea bine pentru CV-ul lui. Edi Iordănescu n-are ce să schimbe, n-are nicio treabă. Poate dacă era taică-su în locul lui, poate, poate! Puiu era mai exigent, mai rău. Sau Pițurcă dacă era selecționer, că era un dur bun în adevăratul sens al cuvântului. 

Pe fotbaliștii actuali din România îi văd plini de tatuaje, plini de biluțe prin cap, niște tunsori... Mai ai să-ți pui cercei în ureche și-n nas! Suntem bărbați sau ce? Dacă am juca fotbal cum avem tatuaje pe mâini, pe picioare, pe la gât și pe la aia... Am fi campionii Europei 

Pițurcă era cel mai bun de selecționer”, a spus fostul fundaș stânga. 

56 de selecțiia bifat Ungureanu la prima reprezentativă, marcând un gol

Nicolae Ungureanu, despre posibilitatea ca CSU Craiova să devină campioană: „Nu avem nicio șansă anul ăsta” 

Probabil este singurul oltean veritabil care ține pumnii celor de la FCSB în lupta pentru campionat. „Campionatul acesta eu aș vrea să-l ia FCSB. Dar să vedem ce va urma. Pe cuvânt, vreau! Are cea mai bună echipă, hai să fim realiști. 

Ca fotbalist, am fost drept, vertical, nu m-a îndoit nimeni. Și ca antrenor mi-a reproșat un conducător că de ce nu-l bag pe unul, de-l vrea el. Păi, cum să-l bag, dacă văd cum se comportă la antrenament? Craiova? Anul ăsta, nu avem nicio șansă la titlu. Băieții noștri sunt emotivi, se taie și-n Giulești, cu nebunii ăia. Le e frică. 

Una joacă acasă, alta în deplasare. Nu pricep de ce le e frică, valoare au! Farul are câțiva jucători buni de tot. Alibec le face tot jocul în față. Și fundașul central, Larie, e foarte bun, dar are o vârstă. Plus copiii ăia, nu poți câștiga un campionat cu ei. 

Nicolae Ungureanu a împlinit 66 de ani pe 11 octombrie. FOTO Cristi Preda (GSP)

FCSB are jucători buni în toate compartimentele. CFR Cluj e echipă tare, Dan Petrescu nu va ceda, e dur, are jucători copți”, a reacționat Ungureanu. 

Gigi Becali îi face de rușine pe toți antrenorii. Și Dică, și Petrea au trecut prin situații jenante. Și ăștia sunt antrenori bunicei. Pe Strizu nu-l pun la socoteală. Becali le face de pe timpul lui Olăroiu și Reghecampf, dar ăia îl lăsau să vorbească și făceau ce voiau ei.

Duelurile lui Nicolae Ungureanu cu marii fotbaliști ai României 

  • Nicolae Dobrin: „Dacă-l lăsai să preia mingea, te făceai de rahat, nu te mai sculai de jos!”
  • Ilie Balaci: „Cu el mă înjuram toată ziua la antrenamente. Era greu să-l ții, dar nici de mine nu treceai!”
  • Gheorghe Hagi: „Pe Hagi, l-am prins într-un meci Craiova - Sportul și-i arăta Negrilă crampoanele. « Mă, vezi! Când vii la Craiova, uite ce te-așteaptă!» Și-a venit pe partea mea. I-am dat și eu două-trei. « Du-te, mă, pe la centrul terenului, stai pe acolo!», i-am zis. Hagi era fotbalist, dacă nu-l speriai un pic, să-l timorezi, te băga în boală. Eu nu prea am lovit, dar am intrat tare mereu. Dacă nu intri tare, te ia de fraier!”
  • Marius Lăcătuș: „Mamă, ce-am avut și cu băiatul ăla! Era scârbos, dar apoi am devenit cei mai buni prieteni. Pe teren, nu te înțelegeai cu el, scuipa, dădea cu coatele, te înjura, afară era cel mai bun om”

Devis Mangia? Vrei să-ți zic ceva? A fost cred că singurul antrenor de-afară care ne-a chemat pe cei din Craiova Maxima și ne-a întrebat: «Cum e bine să facem la echipă? Asta, asta, asta!». În rest, nu am fost băgați în seamă de cei străini.



-Nicolae Ungureanu

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.