Mihai Joița, agentul care l-a adus pe Malcom Edjouma în România, povestește despre parcursul straniu al mijlocașului care a devenit esențial pentru FCSB.
Malcom Edjouma, 26 de ani, a devenit, dintr-un mijlocaș defensiv, un fotbalist decisiv pentru FCSB. El are 9 goluri în sezonul acesta din Liga 1. Căpitanul Olaru joacă același rol în echipă și a marcat o singură dată! De unde a apărut Edjouma? Cum a ajuns el la FCSB? Explică Mihai Joița, impresarul care i l-a propus în 2020 lui Hagi și i-a sprijinit ulterior cariera.
- Domnule Joița, cum ați ajuns să îl aduceți pe Edjouma în România?
- Prima oară l-am văzut la Concarneau, în liga a treia din Franța, unde îl împrumutase Lorient. Era coleg cu Julio Donisa, care e la FC Argeș acum. Atunci nu am putut să-l aduc în România, că Lorient nu a fost de acord să îl lase. Mai târziu l-am urmărit și la Chambly, unde juca tot sub formă de împrumut. Era o perioadă în care nu prea avea loc în echipă. M-am întâlnit cu el, cu soția și cu copilul și atunci l-am convins că ar fi bine să vină în România.
- Care au fost argumentele?
- I-am vorbit despre Viitorul, despre echipa lui Hagi. I-am explicat cum era clubul, care era stilul de joc pe care îl promova Gică. Malcom e un jucător atipic, e capabil să se apere, să atace, e un mijlocaș modern bun pentru ambele faze. Poate fi închizător, poate fi inter, poate să fie chiar în spatele unui vârf.
Începutul lui Malcom Edjouma în Superligă: „Au acceptat să-l plătească degeaba”
- De ce nu s-a impus la Viitorul și a plecat după 6 luni?
- Din păcate, el a ajuns în România spre sfârșitul lunii ianuarie, a mers în cantonamentul din Antalya, a semnat și apoi a venit pandemia. Și s-a trezit închis în casă, la fel ca toată lumea. Era izolat într-o țară nouă, avea soția și copilul în Franța, i-a fost foarte greu și sigur acesta a fost motivul pentru care nu s-a impus la Farul. Gică a văzut potențialul, el era convins de valoarea jucătorului chiar și atunci când au semnat rezilierea. Doar că a fost un context nefericit.
- Discuțiile cu FC Botoșani cum au decurs?
- L-am sunat pe Marius Croitoru, el îl văzuse pe Edjouma într-un meci Craiova - Viitorul. Ne-am înțeles chiar atunci, era vară și urma ca Malcom să se prezinte la reunirea celor de la Botoșani. După ce a ajuns în Franța a primit o ofertă de la Roeselare, din Belgia, și a preferat să semneze acolo, era mai aproape de familie. După care s-a îmbolnăvit de Covid, a fost bolnav vreo două luni fiindcă avea o formă agresivă. Iar clubul a intrat în faliment! El nu a apucat să joace niciun minut acolo.
- Și a revenit în România, pur și simplu?
- Eram supărați și eu, și Marius, ne simțeam țepuiți. În ianuarie m-a contactat din nou, mi-a spus că a făcut o greșeală. Eu eram conștient de potențialul pe care îl avea jucătorul și am ales să-l ajut încă o dată. L-am sunat iar pe Croitoru, i-am spus să treacă peste dezamăgire, că și el a fost fotbalist. A acceptat și au semnat contractul.
- De ce nu a jucat în prima jumătate de an de la Botoșani?
- Au fost niște probleme cu actele, el nu avea drept de joc până în campionatul următor. Am avut discuții și cu Marius, și cu domnul Iftime. Amândoi îmi ziceau: „Avem un club mic, nu ne permitem să plătim un jucător timp de cinci luni și el să nu fie pe teren!". Până la urmă au acceptat situația, i-au plătit salariu, apartament, masă, fără ca el să presteze în vreun fel, fără să joace.
„Pentru Ligue 1, Edjouma are nevoie de FCSB"
- Au recuperat investiția din transferul la FCSB.
- Da, le-a întors favoarea: atunci când a intrat, a jucat bine și a fost vândut la FCSB pe o sumă frumoasă. Cred că domnul Iftime va încasa o sumă și mai mare din procentul pe care îl mai are dintr-un transfer viitor al lui Malcom. Am dus o muncă de lămurire foarte grea atunci când am insistat ca oamenii de la Botoșani să-l accepte pe Edjouma. După perioada în care Edjouma doar se antrenase, Marius m-a sunat să reziliem contractul. L-am convins că jucătorul nu avea cum să fie în forma cea mai bună, stătuse șase luni!, și să îl mai aștepte un pic. Înainte să-l cumpere FCSB l-au mai vrut CFR Cluj, Universitatea Craiova, aveam discuții cu MOL Vidi, altele în Polonia și la Schalke.
- Poate să prindă încă un transfer important? În prima ligă din Franța?
- Nu e ușor să joci la FCSB, el demonstrează că e un fotbalist cu o personalitate puternică. Probabil că vor conta foarte mult locul pe care va termina echipa sezonul acesta și preliminariile europene. Echipele din campionatele importante țin cont mai mult de partidele din cupele europene decât de prestațiile din liga noastră.
- Cum de marchează multe goluri acum? Istoricul lui nu îl recomanda ca pe un golgeter.
- Joacă într-o echipă foarte ofensivă, una care își domină adversarii, colegii lui sunt foarte buni. Așa că și el e pus în valoare, nu se mai apără jos, ca la alte echipe. Și la Botoșani mai marca goluri, datorită lui Croitoru și stilului său de joc. S-a mai maturizat și el, e un bărbat și caută să fie decisiv.
- A fost schimbat după o repriză, apoi a rămas rezervă. Acum a marcat împotriva Craiovei, deci nu pare să-l afecteze tratamentul nemeritat!
- Nu mă mir deloc, e nonșalant, chiar nu cred că-l atinge ceva, are mult sânge rece. Cred că poate juca oriunde fără să fie impresionat, nu are niciun complex. Chiar nu mă mir deloc că nu e afectat! El a fost considerat un fotbalist cu un potențial enorm încă de când era mic, a jucat alături de fotbaliști foarte buni, în cluburi importante. Nu se sperie de nimic.
Cariera unui jucător depinde de calitățile lui, normal, dar mai ales la începutul carierei contează mult care sunt persoanele ce îl îndrumă. Până când Edjouma a început să joace la Botoșani, eu am dus o muncă titanică pentru a-i convinge pe oamenii de acolo să-l accepte!
- Mihai Joița, impresar
330.000 de euroa plătit FCSB atunci când l-a cumpărat pe Edjouma de la FC Botoșani. Mijlocașul francez în vârstă de 26 de ani e cotat de transfermarkt.com la 1,5 milioane de euro acum
{{text}}